stdClass Object ( [id] => 642971 [title] => KAPETAN ANDRO BUŠLJE 'Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman!' [alias] => kapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39 [catid] => 365 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Po svemu sudeći ovo je bila moja posljednja utakmica na Svjetskim prvenstvima - rekao je u Gwangju, i to nakon što je Hrvatska dobila Mađarsku u utakmici za treće mjesto, osvojila sedmu medalju ukupno i u nizu na Svjetskim prvenstvima, a svih sedam je bilo oko vrata Andra Bušlje, 34-godišnjeg Dubrovčanina, kapetana hrvatske reprezentacije.

Osam Svjetskih prvenstava je iza mene, svaki put u polufinalu, a sedam puta na postolju – podsjetio je Bušlje, koji je bez postolja ostao samo u svom debiju na SP-u, a bilo je to 2005. u Montrealu. Tada su Grci sretno i spretno slavili protiv naših, osvojili broncu te je Hrvatska ostala bez postolja.

- Sjećam se tog poraza, ali srećom, sedam medalja nakon toga je razlog zbog čega više nitko ne spominje Montreal.

Eto, isto je Bušlji i s Olimpijskim igrama. Sa svojih prvih, bilo je to u Pekingu 2008., vratio se praznih ruku, ali nakon toga je svaki put bogatiji. U Londonu je 2012. osvojio zlato, a 2016. u Riju srebro. Ha, dakle, nakon što debije na SP-u i na OI ne pamti po medalji – zlato. Naime, na svom drugom SP-u, 2007. u Melbourneu, osvojio je naslov svjetskog prvaka, kao što je uzeo zlato i na svojim drugim Olimpijskim igrama.

- Zato nas ne ide na Europskim prvenstvima – slegnut će ramenima. Da, na EP-u je debi imao 2006. u Beogradu – sedmi. Dvije godine poslije u Malagi – četvrti. Treća je bila sreća – zlato u Zagrebu 2010. godine. Nakon toga ništa u Einhovenu 2012., pa ništa u Budimpešti 2014., pa opet ništa u Beogradu 2016. te nakon toga bronca u Barceloni 2018. godine.

- Samo dvije medalje s Europskih prvenstava – dodat će još jednom.

Bušlje je s 19 godina imao debi u reprezentaciji na velikim natjecanjima. Bilo je to prije 15 godina. Danas sa 34 je naš najiskusniji igrač te medaljama najbogatiji reprezentativac u povijesti, i ne samo Hrvatske. Nitko se u povijesti Svjetskih prvenstava ne može pohvaliti s takvim nizom, a nek se zna kako je bronca iz Gwangjua njegova dvadeset i druga medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske na velikim natjecanjima! Nadamo se, ne i posljednja jer još je Andro u 'sedlu'.

- Tako je to kod nas. Gleda se četverogodišnji olimpijski ciklus, a ove olimpijske godine je i Europsko prvenstvo. Nadam se kako ću još jednom na Olimpijske igre...

Nije rekao kako bi se u Tokiju trebao oprostiti od reprezentacije. Jedan od razloga je činjenica da još Hrvatska nije izborila plasman na Olimpijske igre.

- Za nas je ove 2020. glavno natjecanje Europsko prvenstvo u Budimpešti. Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman.

Europsko prvenstvo je prva prilika da se izbori plasman na Olimpijske igre. Srećom, postoji nakon toga još jedna prilika.

- Idemo u Budimpeštu po olimpijsku vizu. Nadam se kako ćemo u tome uspjeti, kako ćemo se idućih pola godine moći mirno pripremati za nastup na Olimpijskim igrama jer ako u tome sad ne uspijemo... Neće biti dobro. Uvući će se nervoza iako, budući vjerujem u nas, u našu snagu, ne sumnjam kako ćemo na kraju igrati na Olimpijskim igrama. Ali, ne razmišljam sad o tim dodatnim kvalifikacijama. Ponavljam, vjerujem u nas, našu snagu te očekujem kako ćemo na EP-u ostvariti dobar rezultat te izboriti plasman na Olimpijske igre. Ne znam kako drugi, ali ja na EP-u 'pucam' na najviši plasman. Uoči svakog velikog natjecanja očekujem najviše. Idem se 'tući' za zlato i vjerujem kako to možemo ostvariti. Prvi je sad cilj biti najbolji u skupini, izravno se plasirati u četvrtfinale. Preskočiti tzv. osminu finala te imati tri dana slobodna uoči borbe za polufinale.

Našima su suparnici u skupini 'A' EP-a Njemačka, Crna Gora i Slovačka.

- Njemačka nas je dobro namučila na Svjetskom prvenstvu u četvrtfinalu. Uz to Njemačka je naša prva utakmica na turniru, a svaka prva utakmica na velikom natjecanju, bez obzira na suparnika, teška je sama po sebi. Čeka nas reprezentacija koja sebe vidi ovo ljeto na Olimpijskim igrama, i to nam sve govori kako nas čeka već na startu opasan zadatak. Zatim nas čeka Crna Gora, koja ima vrhunskih pojedinaca, Aleksandar Ivović je TOP igrač, među dva, tri najbolja svjetska igrača. Sve se vrti oko njega, kako u obrani., tako i u napadu. Snaga Crne Gore je dobro posložena reprezentacija, činjenica da imaju dosta igrača iz Herceg Novog gdje ih je vodio Vladimir Gojković. Dakle, dosta su igrali skupa. Zatim, nemojte zaboraviti kako su oni za razliku od nas dosta bolje prolazili na ovim zimskim Europskim prvenstvima. U Eindhovenu 2012. i Beogradu 2016. su bili drugi, malo je nedostajalo da uzmu naslov. Slovačka je najslabija reprezentacija naše skupine. Nadam se kako ćemo prije te utakmice sa Slovačkom osigurati prvo mjesto u skupini, ispuniti taj naš prvi zadatak na EP-u. Međutim, i Crna Gora računa na isto. Dakle, neće biti lako već u skupini.

Neće ni poslije, u završnici, ali to je jasno k'o dan.

- Ha, zato svi i ističu kako je Europsko prvenstvo teže od Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. Srbija je osvojila zadnja četiri Europska prvenstva. TOP reprezentacija. Glavni favorit.

Izgubili ste od njih prije neki dan u Beogradu.

- Bili su bolji, ali treba reći kako ta utakmica ni nama, ali ni njima, nije bila u prvom planu. Mi smo se taman vratili iz Australije, oni iz SAD-a, trenirali smo naporno večer prije utakmice te jutro prije utakmice. U glavama nam je bilo Europsko prvenstvo, a ne ta utakmica, koja nije imala neki rezultatski značaj. Uglavnom, to što smo pokazali u Beogradu nije naša prava slika, ustvari, to je bilo daleko od onoga što želimo, i što možemo. Zatim, tu su Italija i Španjolska, ali prije svega Mađarska, koja je domaćin, a koja nema olimpijsku vizu. Srbija, Italija i Španjolske nemaju to opterećenje kao ostali jer su već osigurali nastup na Olimpijskim igrama. Mađarska je vratila nekoliko iskusnih igrača. Računa uz pomoć svojih navijača doći do naslova prvaka Europe te na taj način izboriti Olimpijske igre. Mi, a želimo uzeti tu olimpijsku vizu već u Budimpešti, moramo biti ispred Mađarske. Mišljenja sam kako će na EP-u reprezentacije bez olimpijske vize dosta više 'gristi' nego reprezentacije s olimpijskom vizom. Osobno, guštam kad dođu te velike utakmice. Volim igrati protiv najboljih.

Godinu dana se igra po novim pravilima.

- Nova pravila su ubrzala vaterpolo. Po meni je više dobrih stvari nego loših. Loše je što imaš utakmicu u kojoj suci sviraju četrdeset isključenja, tada na kraju utakmice nema tko igrat, ali onda dođe utakmica u kojoj neki drugi suci u toj istoj igri dosude petnaestak isključenja. Plus je što kvalitet igrača po novim pravilima dolazi više do izražaja. Meni se sviđa što je drugi napad kraći... Teško je sad reći treba li biti više tjelesno spreman jer i kad sam se pripremao dok su bila stara pravila, i sad kad su nova, pripremam se najbolje što mogu, maksimalno sam uvijek spreman jer drugačije ne bi valjalo. Sad trebaš biti više skoncentriran, u obrani trebaš odmah biti agresivan jer je sve brže, brže se rješava napad.

Ivica Tucak je na početku priprema istaknuo kako će pripreme dobro doći igračima koji imaju manje utakmica. Podvukao je tvoje ime jer igraš za PRO Recco samo utakmice europske Lige prvaka.

- Da, ali to mi nije neka novost jer sam za Olympiacos rijetko igrao domaće utakmice. U grčkom prvenstvu i kupu mogu nastupiti samo dva stranca, a nas je bilo više te smo se mijenjali. Uglavnom, dobro mi je došlo ovih nekoliko utakmica što smo ih odigrali u sklopu priprema, tri protiv Australije u Sydneyju, protiv Srbije u Beogradu te sad u Zagrebu protiv Rusije.

Potom je Bušlje izvadio jednu zanimljivost iz svoje karijere.

- Prvi put sam dočekao olimpijsku godinu bez olimpijske vize. Igre u Pekingu 2008. smo osigurali 2007. osvajanjem naslova svjetskog prvaka, za London 2012. smo također vizu osigurali godinu prije, kao i za Rijo 2016. godine jer smo godinu prije osvojili medalju na velikom natjecanju. I 2019. smo osvojili medalje na svim natjecanjima, ali nije se posložilo... Srbija nas dobije u finalu Svjetske lige, a ide samo pobjednik. Budući Srbija nije bila u polufinalu Svjetskog prvenstva trebalo je izboriti finale za uzeti olimpijsku vizu, a mi smo izgubili polufinale te potom osvojili broncu. Izgubili smo samo tu jednu utakmicu u Gwangju te ostali bez vize, i to primiš u polufinalu protiv Španjolske samo šest pogodaka, a izgubiš. Ma, od tih šest pogodaka jedan primiš iz peterca, a pet s igračem manje. Niti jedan kad su snage u bazenu bile izjednačene. Ali, što ćeš. I to se dogodi. Sad možemo igrat finale na EP-u, a na kraju ne poći na Olimpijske igre, a možemo biti četvrti u Budimpešti te ići na Olimpijske igre. Sve je moguće, međutim, nadam se kako ćemo se nakon EP-a moći pohvaliti i s medaljom i olimpijskom vizom – zaključio je naš kapetan.
ANDROVE DVADESET I DVIJE MEDALJE S REPREZENTACIJOM
Olimpijske igre: zlato u Londonu 2012., te srebro u Riju 2016.
Svjetska prvenstva: zlato u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017., srebro u Kazanju 2015. te bronce u Rimu 2009., Šangaju 2011., Barceloni 2013. i Gwangju 2019.
Europska prvenstva: zlato u Zagrebu 2010., te bronca u Barceloni 2018.
Svjetski kup: srebro u Oradei 2009.
Svjetska liga: zlato u Almatiju 2012., srebro u Podgorici 2009., Bergamu 2015. i Beogradu 2019., bronca u Nišu 2010., Firenci 2011. i Ruzu 2017.
Europski kup: zlato u Rijeci 2018., te srebro u Zagrebu 2019.
Mediteranske igre: zlato u Mersinu 2013.
HRVATSKA NA EP-U
Marko Bijač, vratar PRO Recco (Italija), Marko Macan, branič Jug AO, Loren Fatović, napad Jug AO, Luka Lončar, centar Jug AO, Maro Joković, napad Olympiacos (Grčka), Luka Bukić, napad HAVK Mladost, Ante Vukičević, napad CN Marseille (Francuska), Andro Bušlje, branič PRO Recco (Italija), Lovre Miloš, napad HAVK Mladost, Josip Vrlić, centar HAVK Mladost, Hrvoje Benić, branič Jug AO, Xavi Garcia, napad Jug AO, Ivan Marcelić, vratar HAVK Mladost

Izbornik: Ivica Tucak, pomoćnici: Mile Smodlaka, Sandro Sukno i Igor Pezelj, kondicijski trener: Pero Kuterovac, fizioterapeut: Damir Luketić.
NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU
Skupina 'A': Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Slovačka
Skupina 'B': Srbija, Rumunjska, Nizozemska, Rusija
Skupina 'C': Mađarska, Španjolska, Turska, Malta
Skupina 'D': Italija, Grčka, Francuska, Gruzija
 
Hrvatska u 1. kolu, u utorak, 14. siječnja, igra protiv Njemačke (14.30 sati). U 2. kolu, u četvrtak, 16. siječnja, protiv Crne Gore (20.30 sati), te u 3. kolu, u subotu, 18. siječnja, protiv Slovačke (16 sati).

Pobjednici skupina će izravno u četvrtfinale, koje se igra 22. siječnja. Utakmice osmine finala (drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije četiri skupine razigravaju za mjesto među osam najboljih, i to 2A – 3C, 3A – 2C, 2B – 3D te 3B – 2D) na rasporedu su 20. siječnja. U četvrtfinalu pobjednik skupine 'A' čeka boljeg iz ogleda 3B – 2D, pobjednik skupine 'B' pobjednika 3A-2C, pobjednik skupine C pobjednika 2B-3D te pobjednik skupine D pobjednika 2A-3C. Polufinala se igraju 24. siječnja (1A – 3B/2D na pobjednika 1B – 3A/2C, a 1C – 2B/3D na pobjednika 1D – 2A/3C), a medalje na EP-u vaterpolisti dijele 26. siječnja.
ČETIRI MEDALJE HRVATSKE NA EP-a
Hrvatska je bila europski prvak 2010. u Zagrebu, doprvak 1999. u Firenci te 2003. u Kranju te brončana u Barceloni 2018. godine. Mađarska je najuspješnija reprezentacija u povijesti EP-a: 24 medalje od čega dvanaest puta europski prvak, ali zadnji put prije 21 godinu u Firenci.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U BUDIMPEŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2020-01-13 17:15:18 [created_by] => 3219 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-13 17:15:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-13 17:15:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 506 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 365 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz vaterpola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji [menu-meta_keywords] => vaterpolo, dubrovačko-neretvanska županija [secure] => 0 [page_title] => Vaterpolo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/15813603420.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558291.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558442.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558583.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558734.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558865.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141558996.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/13\/sport\/158141559147.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","k_15813603420_1280.jpg":"1280x1280","k_15813603420_1024.jpg":"1024x1024","k_15813603420_640.jpg":"640x640","k_15813603420_480.jpg":"480x480","k_15813603420_340.jpg":"340x340","k_15813603420_220.jpg":"220x220","o_15813603420_1280.jpg":"1280x720","o_15813603420_1024.jpg":"1024x576","o_15813603420_640.jpg":"640x360","o_15813603420_480.jpg":"480x270","o_15813603420_340.jpg":"340x191","o_15813603420_220.jpg":"220x123","h_15813603420_1280.jpg":"1280x854","h_15813603420_1024.jpg":"1024x683","h_15813603420_640.jpg":"640x427","h_15813603420_480.jpg":"480x320","h_15813603420_340.jpg":"340x227","h_15813603420_220.jpg":"220x147","pp_15813603420_1280.jpg":"1006x1280","pp_15813603420_1024.jpg":"805x1024","pp_15813603420_640.jpg":"503x640","pp_15813603420_480.jpg":"377x480","pp_15813603420_340.jpg":"267x340","pp_15813603420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1320","k_158141558291_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558291_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558291_640.jpg":"640x640","k_158141558291_480.jpg":"480x480","k_158141558291_340.jpg":"340x340","k_158141558291_220.jpg":"220x220","o_158141558291_1280.jpg":"1280x880","o_158141558291_1024.jpg":"1024x704","o_158141558291_640.jpg":"640x440","o_158141558291_480.jpg":"480x330","o_158141558291_340.jpg":"340x233","o_158141558291_220.jpg":"220x151","h_158141558291_1280.jpg":"1280x854","h_158141558291_1024.jpg":"1024x683","h_158141558291_640.jpg":"640x427","h_158141558291_480.jpg":"480x320","h_158141558291_340.jpg":"340x227","h_158141558291_220.jpg":"220x147","pp_158141558291_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558291_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558291_640.jpg":"503x640","pp_158141558291_480.jpg":"377x480","pp_158141558291_340.jpg":"267x340","pp_158141558291_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1216","k_158141558442_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558442_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558442_640.jpg":"640x640","k_158141558442_480.jpg":"480x480","k_158141558442_340.jpg":"340x340","k_158141558442_220.jpg":"220x220","o_158141558442_1280.jpg":"1280x810","o_158141558442_1024.jpg":"1024x648","o_158141558442_640.jpg":"640x405","o_158141558442_480.jpg":"480x304","o_158141558442_340.jpg":"340x215","o_158141558442_220.jpg":"220x139","h_158141558442_1280.jpg":"1280x854","h_158141558442_1024.jpg":"1024x683","h_158141558442_640.jpg":"640x427","h_158141558442_480.jpg":"480x320","h_158141558442_340.jpg":"340x227","h_158141558442_220.jpg":"220x147","pp_158141558442_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558442_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558442_640.jpg":"503x640","pp_158141558442_480.jpg":"377x480","pp_158141558442_340.jpg":"267x340","pp_158141558442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","k_158141558583_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558583_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558583_640.jpg":"640x640","k_158141558583_480.jpg":"480x480","k_158141558583_340.jpg":"340x340","k_158141558583_220.jpg":"220x220","o_158141558583_1280.jpg":"1280x806","o_158141558583_1024.jpg":"1024x645","o_158141558583_640.jpg":"640x403","o_158141558583_480.jpg":"480x302","o_158141558583_340.jpg":"340x214","o_158141558583_220.jpg":"220x138","h_158141558583_1280.jpg":"1280x854","h_158141558583_1024.jpg":"1024x683","h_158141558583_640.jpg":"640x427","h_158141558583_480.jpg":"480x320","h_158141558583_340.jpg":"340x227","h_158141558583_220.jpg":"220x147","pp_158141558583_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558583_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558583_640.jpg":"503x640","pp_158141558583_480.jpg":"377x480","pp_158141558583_340.jpg":"267x340","pp_158141558583_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_158141558734_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558734_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558734_640.jpg":"640x640","k_158141558734_480.jpg":"480x480","k_158141558734_340.jpg":"340x340","k_158141558734_220.jpg":"220x220","o_158141558734_1280.jpg":"1280x853","o_158141558734_1024.jpg":"1024x682","o_158141558734_640.jpg":"640x426","o_158141558734_480.jpg":"480x320","o_158141558734_340.jpg":"340x226","o_158141558734_220.jpg":"220x146","h_158141558734_1280.jpg":"1280x854","h_158141558734_1024.jpg":"1024x683","h_158141558734_640.jpg":"640x427","h_158141558734_480.jpg":"480x320","h_158141558734_340.jpg":"340x227","h_158141558734_220.jpg":"220x147","pp_158141558734_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558734_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558734_640.jpg":"503x640","pp_158141558734_480.jpg":"377x480","pp_158141558734_340.jpg":"267x340","pp_158141558734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_158141558865_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558865_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558865_640.jpg":"640x640","k_158141558865_480.jpg":"480x480","k_158141558865_340.jpg":"340x340","k_158141558865_220.jpg":"220x220","o_158141558865_1280.jpg":"1280x853","o_158141558865_1024.jpg":"1024x682","o_158141558865_640.jpg":"640x426","o_158141558865_480.jpg":"480x320","o_158141558865_340.jpg":"340x226","o_158141558865_220.jpg":"220x146","h_158141558865_1280.jpg":"1280x854","h_158141558865_1024.jpg":"1024x683","h_158141558865_640.jpg":"640x427","h_158141558865_480.jpg":"480x320","h_158141558865_340.jpg":"340x227","h_158141558865_220.jpg":"220x147","pp_158141558865_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558865_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558865_640.jpg":"503x640","pp_158141558865_480.jpg":"377x480","pp_158141558865_340.jpg":"267x340","pp_158141558865_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","k_158141558996_1280.jpg":"1280x1280","k_158141558996_1024.jpg":"1024x1024","k_158141558996_640.jpg":"640x640","k_158141558996_480.jpg":"480x480","k_158141558996_340.jpg":"340x340","k_158141558996_220.jpg":"220x220","o_158141558996_1280.jpg":"1280x808","o_158141558996_1024.jpg":"1024x646","o_158141558996_640.jpg":"640x404","o_158141558996_480.jpg":"480x303","o_158141558996_340.jpg":"340x214","o_158141558996_220.jpg":"220x138","h_158141558996_1280.jpg":"1280x854","h_158141558996_1024.jpg":"1024x683","h_158141558996_640.jpg":"640x427","h_158141558996_480.jpg":"480x320","h_158141558996_340.jpg":"340x227","h_158141558996_220.jpg":"220x147","pp_158141558996_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141558996_1024.jpg":"805x1024","pp_158141558996_640.jpg":"503x640","pp_158141558996_480.jpg":"377x480","pp_158141558996_340.jpg":"267x340","pp_158141558996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1213","k_158141559147_1280.jpg":"1280x1280","k_158141559147_1024.jpg":"1024x1024","k_158141559147_640.jpg":"640x640","k_158141559147_480.jpg":"480x480","k_158141559147_340.jpg":"340x340","k_158141559147_220.jpg":"220x220","o_158141559147_1280.jpg":"1280x808","o_158141559147_1024.jpg":"1024x646","o_158141559147_640.jpg":"640x404","o_158141559147_480.jpg":"480x303","o_158141559147_340.jpg":"340x214","o_158141559147_220.jpg":"220x138","h_158141559147_1280.jpg":"1280x854","h_158141559147_1024.jpg":"1024x683","h_158141559147_640.jpg":"640x427","h_158141559147_480.jpg":"480x320","h_158141559147_340.jpg":"340x227","h_158141559147_220.jpg":"220x147","pp_158141559147_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141559147_1024.jpg":"805x1024","pp_158141559147_640.jpg":"503x640","pp_158141559147_480.jpg":"377x480","pp_158141559147_340.jpg":"267x340","pp_158141559147_220.jpg":"173x220"}],"is_newer_import":true} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 365 [name] => Vaterpolo [alias] => vaterpolo [description] => [parent] => 321 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7725459 Threads: 2 Questions: 1629627599 Slow queries: 4841495 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111232901 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/sport/vaterpolo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/sport/vaterpolo/kapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39-642971 [printLink] => /dubrovnik/sport/vaterpolo/kapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39-642971?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U BUDIMPEŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KAPETAN ANDRO BUŠLJE 'Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman!' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3219 [name] => Tonči Vlašić [username] => ton-i-vla-i [email] => ton-i-vla-i@sd.hr [password] => $2y$10$r2nyeBJRVK2nwuDlUByGFuSwtf6oWSVrPEJM6S0JbldCchAQCUtrO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tonci-vlasic-3219 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1737 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/cec9af730e333a4506ea2e35e9dedce2?s=100&default=https%3A%2F%2Fdubrovacki.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/15813603420.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/15813603420.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558291.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558442.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558583.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558734.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558865.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141558996.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/13/sport/158141559147.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Po svemu sudeći ovo je bila moja posljednja utakmica na Svjetskim prvenstvima - rekao je u Gwangju, i to nakon što je Hrvatska dobila Mađarsku u utakmici za treće mjesto, osvojila sedmu medalju ukupno i u nizu na Svjetskim prvenstvima, a svih sedam je bilo oko vrata Andra Bušlje, 34-godišnjeg Dubrovčanina, kapetana hrvatske reprezentacije.

Osam Svjetskih prvenstava je iza mene, svaki put u polufinalu, a sedam puta na postolju – podsjetio je Bušlje, koji je bez postolja ostao samo u svom debiju na SP-u, a bilo je to 2005. u Montrealu. Tada su Grci sretno i spretno slavili protiv naših, osvojili broncu te je Hrvatska ostala bez postolja.

- Sjećam se tog poraza, ali srećom, sedam medalja nakon toga je razlog zbog čega više nitko ne spominje Montreal.

Eto, isto je Bušlji i s Olimpijskim igrama. Sa svojih prvih, bilo je to u Pekingu 2008., vratio se praznih ruku, ali nakon toga je svaki put bogatiji. U Londonu je 2012. osvojio zlato, a 2016. u Riju srebro. Ha, dakle, nakon što debije na SP-u i na OI ne pamti po medalji – zlato. Naime, na svom drugom SP-u, 2007. u Melbourneu, osvojio je naslov svjetskog prvaka, kao što je uzeo zlato i na svojim drugim Olimpijskim igrama.

- Zato nas ne ide na Europskim prvenstvima – slegnut će ramenima. Da, na EP-u je debi imao 2006. u Beogradu – sedmi. Dvije godine poslije u Malagi – četvrti. Treća je bila sreća – zlato u Zagrebu 2010. godine. Nakon toga ništa u Einhovenu 2012., pa ništa u Budimpešti 2014., pa opet ništa u Beogradu 2016. te nakon toga bronca u Barceloni 2018. godine.

- Samo dvije medalje s Europskih prvenstava – dodat će još jednom.

Bušlje je s 19 godina imao debi u reprezentaciji na velikim natjecanjima. Bilo je to prije 15 godina. Danas sa 34 je naš najiskusniji igrač te medaljama najbogatiji reprezentativac u povijesti, i ne samo Hrvatske. Nitko se u povijesti Svjetskih prvenstava ne može pohvaliti s takvim nizom, a nek se zna kako je bronca iz Gwangjua njegova dvadeset i druga medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske na velikim natjecanjima! Nadamo se, ne i posljednja jer još je Andro u 'sedlu'.

- Tako je to kod nas. Gleda se četverogodišnji olimpijski ciklus, a ove olimpijske godine je i Europsko prvenstvo. Nadam se kako ću još jednom na Olimpijske igre...

Nije rekao kako bi se u Tokiju trebao oprostiti od reprezentacije. Jedan od razloga je činjenica da još Hrvatska nije izborila plasman na Olimpijske igre.

- Za nas je ove 2020. glavno natjecanje Europsko prvenstvo u Budimpešti. Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman.

Europsko prvenstvo je prva prilika da se izbori plasman na Olimpijske igre. Srećom, postoji nakon toga još jedna prilika.

- Idemo u Budimpeštu po olimpijsku vizu. Nadam se kako ćemo u tome uspjeti, kako ćemo se idućih pola godine moći mirno pripremati za nastup na Olimpijskim igrama jer ako u tome sad ne uspijemo... Neće biti dobro. Uvući će se nervoza iako, budući vjerujem u nas, u našu snagu, ne sumnjam kako ćemo na kraju igrati na Olimpijskim igrama. Ali, ne razmišljam sad o tim dodatnim kvalifikacijama. Ponavljam, vjerujem u nas, našu snagu te očekujem kako ćemo na EP-u ostvariti dobar rezultat te izboriti plasman na Olimpijske igre. Ne znam kako drugi, ali ja na EP-u 'pucam' na najviši plasman. Uoči svakog velikog natjecanja očekujem najviše. Idem se 'tući' za zlato i vjerujem kako to možemo ostvariti. Prvi je sad cilj biti najbolji u skupini, izravno se plasirati u četvrtfinale. Preskočiti tzv. osminu finala te imati tri dana slobodna uoči borbe za polufinale.

Našima su suparnici u skupini 'A' EP-a Njemačka, Crna Gora i Slovačka.

- Njemačka nas je dobro namučila na Svjetskom prvenstvu u četvrtfinalu. Uz to Njemačka je naša prva utakmica na turniru, a svaka prva utakmica na velikom natjecanju, bez obzira na suparnika, teška je sama po sebi. Čeka nas reprezentacija koja sebe vidi ovo ljeto na Olimpijskim igrama, i to nam sve govori kako nas čeka već na startu opasan zadatak. Zatim nas čeka Crna Gora, koja ima vrhunskih pojedinaca, Aleksandar Ivović je TOP igrač, među dva, tri najbolja svjetska igrača. Sve se vrti oko njega, kako u obrani., tako i u napadu. Snaga Crne Gore je dobro posložena reprezentacija, činjenica da imaju dosta igrača iz Herceg Novog gdje ih je vodio Vladimir Gojković. Dakle, dosta su igrali skupa. Zatim, nemojte zaboraviti kako su oni za razliku od nas dosta bolje prolazili na ovim zimskim Europskim prvenstvima. U Eindhovenu 2012. i Beogradu 2016. su bili drugi, malo je nedostajalo da uzmu naslov. Slovačka je najslabija reprezentacija naše skupine. Nadam se kako ćemo prije te utakmice sa Slovačkom osigurati prvo mjesto u skupini, ispuniti taj naš prvi zadatak na EP-u. Međutim, i Crna Gora računa na isto. Dakle, neće biti lako već u skupini.

Neće ni poslije, u završnici, ali to je jasno k'o dan.

- Ha, zato svi i ističu kako je Europsko prvenstvo teže od Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. Srbija je osvojila zadnja četiri Europska prvenstva. TOP reprezentacija. Glavni favorit.

Izgubili ste od njih prije neki dan u Beogradu.

- Bili su bolji, ali treba reći kako ta utakmica ni nama, ali ni njima, nije bila u prvom planu. Mi smo se taman vratili iz Australije, oni iz SAD-a, trenirali smo naporno večer prije utakmice te jutro prije utakmice. U glavama nam je bilo Europsko prvenstvo, a ne ta utakmica, koja nije imala neki rezultatski značaj. Uglavnom, to što smo pokazali u Beogradu nije naša prava slika, ustvari, to je bilo daleko od onoga što želimo, i što možemo. Zatim, tu su Italija i Španjolska, ali prije svega Mađarska, koja je domaćin, a koja nema olimpijsku vizu. Srbija, Italija i Španjolske nemaju to opterećenje kao ostali jer su već osigurali nastup na Olimpijskim igrama. Mađarska je vratila nekoliko iskusnih igrača. Računa uz pomoć svojih navijača doći do naslova prvaka Europe te na taj način izboriti Olimpijske igre. Mi, a želimo uzeti tu olimpijsku vizu već u Budimpešti, moramo biti ispred Mađarske. Mišljenja sam kako će na EP-u reprezentacije bez olimpijske vize dosta više 'gristi' nego reprezentacije s olimpijskom vizom. Osobno, guštam kad dođu te velike utakmice. Volim igrati protiv najboljih.

Godinu dana se igra po novim pravilima.

- Nova pravila su ubrzala vaterpolo. Po meni je više dobrih stvari nego loših. Loše je što imaš utakmicu u kojoj suci sviraju četrdeset isključenja, tada na kraju utakmice nema tko igrat, ali onda dođe utakmica u kojoj neki drugi suci u toj istoj igri dosude petnaestak isključenja. Plus je što kvalitet igrača po novim pravilima dolazi više do izražaja. Meni se sviđa što je drugi napad kraći... Teško je sad reći treba li biti više tjelesno spreman jer i kad sam se pripremao dok su bila stara pravila, i sad kad su nova, pripremam se najbolje što mogu, maksimalno sam uvijek spreman jer drugačije ne bi valjalo. Sad trebaš biti više skoncentriran, u obrani trebaš odmah biti agresivan jer je sve brže, brže se rješava napad.

Ivica Tucak je na početku priprema istaknuo kako će pripreme dobro doći igračima koji imaju manje utakmica. Podvukao je tvoje ime jer igraš za PRO Recco samo utakmice europske Lige prvaka.

- Da, ali to mi nije neka novost jer sam za Olympiacos rijetko igrao domaće utakmice. U grčkom prvenstvu i kupu mogu nastupiti samo dva stranca, a nas je bilo više te smo se mijenjali. Uglavnom, dobro mi je došlo ovih nekoliko utakmica što smo ih odigrali u sklopu priprema, tri protiv Australije u Sydneyju, protiv Srbije u Beogradu te sad u Zagrebu protiv Rusije.

Potom je Bušlje izvadio jednu zanimljivost iz svoje karijere.

- Prvi put sam dočekao olimpijsku godinu bez olimpijske vize. Igre u Pekingu 2008. smo osigurali 2007. osvajanjem naslova svjetskog prvaka, za London 2012. smo također vizu osigurali godinu prije, kao i za Rijo 2016. godine jer smo godinu prije osvojili medalju na velikom natjecanju. I 2019. smo osvojili medalje na svim natjecanjima, ali nije se posložilo... Srbija nas dobije u finalu Svjetske lige, a ide samo pobjednik. Budući Srbija nije bila u polufinalu Svjetskog prvenstva trebalo je izboriti finale za uzeti olimpijsku vizu, a mi smo izgubili polufinale te potom osvojili broncu. Izgubili smo samo tu jednu utakmicu u Gwangju te ostali bez vize, i to primiš u polufinalu protiv Španjolske samo šest pogodaka, a izgubiš. Ma, od tih šest pogodaka jedan primiš iz peterca, a pet s igračem manje. Niti jedan kad su snage u bazenu bile izjednačene. Ali, što ćeš. I to se dogodi. Sad možemo igrat finale na EP-u, a na kraju ne poći na Olimpijske igre, a možemo biti četvrti u Budimpešti te ići na Olimpijske igre. Sve je moguće, međutim, nadam se kako ćemo se nakon EP-a moći pohvaliti i s medaljom i olimpijskom vizom – zaključio je naš kapetan.

ANDROVE DVADESET I DVIJE MEDALJE S REPREZENTACIJOM
Olimpijske igre: zlato u Londonu 2012., te srebro u Riju 2016.
Svjetska prvenstva: zlato u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017., srebro u Kazanju 2015. te bronce u Rimu 2009., Šangaju 2011., Barceloni 2013. i Gwangju 2019.
Europska prvenstva: zlato u Zagrebu 2010., te bronca u Barceloni 2018.
Svjetski kup: srebro u Oradei 2009.
Svjetska liga: zlato u Almatiju 2012., srebro u Podgorici 2009., Bergamu 2015. i Beogradu 2019., bronca u Nišu 2010., Firenci 2011. i Ruzu 2017.
Europski kup: zlato u Rijeci 2018., te srebro u Zagrebu 2019.
Mediteranske igre: zlato u Mersinu 2013.
HRVATSKA NA EP-U
Marko Bijač, vratar PRO Recco (Italija), Marko Macan, branič Jug AO, Loren Fatović, napad Jug AO, Luka Lončar, centar Jug AO, Maro Joković, napad Olympiacos (Grčka), Luka Bukić, napad HAVK Mladost, Ante Vukičević, napad CN Marseille (Francuska), Andro Bušlje, branič PRO Recco (Italija), Lovre Miloš, napad HAVK Mladost, Josip Vrlić, centar HAVK Mladost, Hrvoje Benić, branič Jug AO, Xavi Garcia, napad Jug AO, Ivan Marcelić, vratar HAVK Mladost

Izbornik: Ivica Tucak, pomoćnici: Mile Smodlaka, Sandro Sukno i Igor Pezelj, kondicijski trener: Pero Kuterovac, fizioterapeut: Damir Luketić.
NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU
Skupina 'A': Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Slovačka
Skupina 'B': Srbija, Rumunjska, Nizozemska, Rusija
Skupina 'C': Mađarska, Španjolska, Turska, Malta
Skupina 'D': Italija, Grčka, Francuska, Gruzija
 
Hrvatska u 1. kolu, u utorak, 14. siječnja, igra protiv Njemačke (14.30 sati). U 2. kolu, u četvrtak, 16. siječnja, protiv Crne Gore (20.30 sati), te u 3. kolu, u subotu, 18. siječnja, protiv Slovačke (16 sati).

Pobjednici skupina će izravno u četvrtfinale, koje se igra 22. siječnja. Utakmice osmine finala (drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije četiri skupine razigravaju za mjesto među osam najboljih, i to 2A – 3C, 3A – 2C, 2B – 3D te 3B – 2D) na rasporedu su 20. siječnja. U četvrtfinalu pobjednik skupine 'A' čeka boljeg iz ogleda 3B – 2D, pobjednik skupine 'B' pobjednika 3A-2C, pobjednik skupine C pobjednika 2B-3D te pobjednik skupine D pobjednika 2A-3C. Polufinala se igraju 24. siječnja (1A – 3B/2D na pobjednika 1B – 3A/2C, a 1C – 2B/3D na pobjednika 1D – 2A/3C), a medalje na EP-u vaterpolisti dijele 26. siječnja.
ČETIRI MEDALJE HRVATSKE NA EP-a
Hrvatska je bila europski prvak 2010. u Zagrebu, doprvak 1999. u Firenci te 2003. u Kranju te brončana u Barceloni 2018. godine. Mađarska je najuspješnija reprezentacija u povijesti EP-a: 24 medalje od čega dvanaest puta europski prvak, ali zadnji put prije 21 godinu u Firenci.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/sport/vaterpolo/kapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39-642971 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=033b6102f94c55d66ce3008fe7419cd69041521e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KAPETAN+ANDRO+BU%C5%A0LJE+%26%23039%3BNe+mo%C5%BEemo+razmi%C5%A1ljati+i+govoriti+o+Olimpijskim+igrama+kad+jo%C5%A1+nismo+izborili+plasman%21%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fsport%2Fvaterpolo%2Fkapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39-642971 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fsport%2Fvaterpolo%2Fkapetan-andro-buslje-39-ne-mozemo-razmisljati-i-govoriti-o-olimpijskim-igrama-kad-jos-nismo-izborili-plasman-39-642971 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U BUDIMPEŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U BUDIMPEŠTI

KAPETAN ANDRO BUŠLJE 'Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman!'

13. siječnja 2020. - 18:15
Po svemu sudeći ovo je bila moja posljednja utakmica na Svjetskim prvenstvima - rekao je u Gwangju, i to nakon što je Hrvatska dobila Mađarsku u utakmici za treće mjesto, osvojila sedmu medalju ukupno i u nizu na Svjetskim prvenstvima, a svih sedam je bilo oko vrata Andra Bušlje, 34-godišnjeg Dubrovčanina, kapetana hrvatske reprezentacije.

Osam Svjetskih prvenstava je iza mene, svaki put u polufinalu, a sedam puta na postolju – podsjetio je Bušlje, koji je bez postolja ostao samo u svom debiju na SP-u, a bilo je to 2005. u Montrealu. Tada su Grci sretno i spretno slavili protiv naših, osvojili broncu te je Hrvatska ostala bez postolja.

- Sjećam se tog poraza, ali srećom, sedam medalja nakon toga je razlog zbog čega više nitko ne spominje Montreal.

Eto, isto je Bušlji i s Olimpijskim igrama. Sa svojih prvih, bilo je to u Pekingu 2008., vratio se praznih ruku, ali nakon toga je svaki put bogatiji. U Londonu je 2012. osvojio zlato, a 2016. u Riju srebro. Ha, dakle, nakon što debije na SP-u i na OI ne pamti po medalji – zlato. Naime, na svom drugom SP-u, 2007. u Melbourneu, osvojio je naslov svjetskog prvaka, kao što je uzeo zlato i na svojim drugim Olimpijskim igrama.

- Zato nas ne ide na Europskim prvenstvima – slegnut će ramenima. Da, na EP-u je debi imao 2006. u Beogradu – sedmi. Dvije godine poslije u Malagi – četvrti. Treća je bila sreća – zlato u Zagrebu 2010. godine. Nakon toga ništa u Einhovenu 2012., pa ništa u Budimpešti 2014., pa opet ništa u Beogradu 2016. te nakon toga bronca u Barceloni 2018. godine.

- Samo dvije medalje s Europskih prvenstava – dodat će još jednom.

Bušlje je s 19 godina imao debi u reprezentaciji na velikim natjecanjima. Bilo je to prije 15 godina. Danas sa 34 je naš najiskusniji igrač te medaljama najbogatiji reprezentativac u povijesti, i ne samo Hrvatske. Nitko se u povijesti Svjetskih prvenstava ne može pohvaliti s takvim nizom, a nek se zna kako je bronca iz Gwangjua njegova dvadeset i druga medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske na velikim natjecanjima! Nadamo se, ne i posljednja jer još je Andro u 'sedlu'.

- Tako je to kod nas. Gleda se četverogodišnji olimpijski ciklus, a ove olimpijske godine je i Europsko prvenstvo. Nadam se kako ću još jednom na Olimpijske igre...

Nije rekao kako bi se u Tokiju trebao oprostiti od reprezentacije. Jedan od razloga je činjenica da još Hrvatska nije izborila plasman na Olimpijske igre.

- Za nas je ove 2020. glavno natjecanje Europsko prvenstvo u Budimpešti. Ne možemo razmišljati i govoriti o Olimpijskim igrama kad još nismo izborili plasman.

Europsko prvenstvo je prva prilika da se izbori plasman na Olimpijske igre. Srećom, postoji nakon toga još jedna prilika.

- Idemo u Budimpeštu po olimpijsku vizu. Nadam se kako ćemo u tome uspjeti, kako ćemo se idućih pola godine moći mirno pripremati za nastup na Olimpijskim igrama jer ako u tome sad ne uspijemo... Neće biti dobro. Uvući će se nervoza iako, budući vjerujem u nas, u našu snagu, ne sumnjam kako ćemo na kraju igrati na Olimpijskim igrama. Ali, ne razmišljam sad o tim dodatnim kvalifikacijama. Ponavljam, vjerujem u nas, našu snagu te očekujem kako ćemo na EP-u ostvariti dobar rezultat te izboriti plasman na Olimpijske igre. Ne znam kako drugi, ali ja na EP-u 'pucam' na najviši plasman. Uoči svakog velikog natjecanja očekujem najviše. Idem se 'tući' za zlato i vjerujem kako to možemo ostvariti. Prvi je sad cilj biti najbolji u skupini, izravno se plasirati u četvrtfinale. Preskočiti tzv. osminu finala te imati tri dana slobodna uoči borbe za polufinale.

Našima su suparnici u skupini 'A' EP-a Njemačka, Crna Gora i Slovačka.

- Njemačka nas je dobro namučila na Svjetskom prvenstvu u četvrtfinalu. Uz to Njemačka je naša prva utakmica na turniru, a svaka prva utakmica na velikom natjecanju, bez obzira na suparnika, teška je sama po sebi. Čeka nas reprezentacija koja sebe vidi ovo ljeto na Olimpijskim igrama, i to nam sve govori kako nas čeka već na startu opasan zadatak. Zatim nas čeka Crna Gora, koja ima vrhunskih pojedinaca, Aleksandar Ivović je TOP igrač, među dva, tri najbolja svjetska igrača. Sve se vrti oko njega, kako u obrani., tako i u napadu. Snaga Crne Gore je dobro posložena reprezentacija, činjenica da imaju dosta igrača iz Herceg Novog gdje ih je vodio Vladimir Gojković. Dakle, dosta su igrali skupa. Zatim, nemojte zaboraviti kako su oni za razliku od nas dosta bolje prolazili na ovim zimskim Europskim prvenstvima. U Eindhovenu 2012. i Beogradu 2016. su bili drugi, malo je nedostajalo da uzmu naslov. Slovačka je najslabija reprezentacija naše skupine. Nadam se kako ćemo prije te utakmice sa Slovačkom osigurati prvo mjesto u skupini, ispuniti taj naš prvi zadatak na EP-u. Međutim, i Crna Gora računa na isto. Dakle, neće biti lako već u skupini.

Neće ni poslije, u završnici, ali to je jasno k'o dan.

- Ha, zato svi i ističu kako je Europsko prvenstvo teže od Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. Srbija je osvojila zadnja četiri Europska prvenstva. TOP reprezentacija. Glavni favorit.

Izgubili ste od njih prije neki dan u Beogradu.

- Bili su bolji, ali treba reći kako ta utakmica ni nama, ali ni njima, nije bila u prvom planu. Mi smo se taman vratili iz Australije, oni iz SAD-a, trenirali smo naporno večer prije utakmice te jutro prije utakmice. U glavama nam je bilo Europsko prvenstvo, a ne ta utakmica, koja nije imala neki rezultatski značaj. Uglavnom, to što smo pokazali u Beogradu nije naša prava slika, ustvari, to je bilo daleko od onoga što želimo, i što možemo. Zatim, tu su Italija i Španjolska, ali prije svega Mađarska, koja je domaćin, a koja nema olimpijsku vizu. Srbija, Italija i Španjolske nemaju to opterećenje kao ostali jer su već osigurali nastup na Olimpijskim igrama. Mađarska je vratila nekoliko iskusnih igrača. Računa uz pomoć svojih navijača doći do naslova prvaka Europe te na taj način izboriti Olimpijske igre. Mi, a želimo uzeti tu olimpijsku vizu već u Budimpešti, moramo biti ispred Mađarske. Mišljenja sam kako će na EP-u reprezentacije bez olimpijske vize dosta više 'gristi' nego reprezentacije s olimpijskom vizom. Osobno, guštam kad dođu te velike utakmice. Volim igrati protiv najboljih.

Godinu dana se igra po novim pravilima.

- Nova pravila su ubrzala vaterpolo. Po meni je više dobrih stvari nego loših. Loše je što imaš utakmicu u kojoj suci sviraju četrdeset isključenja, tada na kraju utakmice nema tko igrat, ali onda dođe utakmica u kojoj neki drugi suci u toj istoj igri dosude petnaestak isključenja. Plus je što kvalitet igrača po novim pravilima dolazi više do izražaja. Meni se sviđa što je drugi napad kraći... Teško je sad reći treba li biti više tjelesno spreman jer i kad sam se pripremao dok su bila stara pravila, i sad kad su nova, pripremam se najbolje što mogu, maksimalno sam uvijek spreman jer drugačije ne bi valjalo. Sad trebaš biti više skoncentriran, u obrani trebaš odmah biti agresivan jer je sve brže, brže se rješava napad.

Ivica Tucak je na početku priprema istaknuo kako će pripreme dobro doći igračima koji imaju manje utakmica. Podvukao je tvoje ime jer igraš za PRO Recco samo utakmice europske Lige prvaka.

- Da, ali to mi nije neka novost jer sam za Olympiacos rijetko igrao domaće utakmice. U grčkom prvenstvu i kupu mogu nastupiti samo dva stranca, a nas je bilo više te smo se mijenjali. Uglavnom, dobro mi je došlo ovih nekoliko utakmica što smo ih odigrali u sklopu priprema, tri protiv Australije u Sydneyju, protiv Srbije u Beogradu te sad u Zagrebu protiv Rusije.

Potom je Bušlje izvadio jednu zanimljivost iz svoje karijere.

- Prvi put sam dočekao olimpijsku godinu bez olimpijske vize. Igre u Pekingu 2008. smo osigurali 2007. osvajanjem naslova svjetskog prvaka, za London 2012. smo također vizu osigurali godinu prije, kao i za Rijo 2016. godine jer smo godinu prije osvojili medalju na velikom natjecanju. I 2019. smo osvojili medalje na svim natjecanjima, ali nije se posložilo... Srbija nas dobije u finalu Svjetske lige, a ide samo pobjednik. Budući Srbija nije bila u polufinalu Svjetskog prvenstva trebalo je izboriti finale za uzeti olimpijsku vizu, a mi smo izgubili polufinale te potom osvojili broncu. Izgubili smo samo tu jednu utakmicu u Gwangju te ostali bez vize, i to primiš u polufinalu protiv Španjolske samo šest pogodaka, a izgubiš. Ma, od tih šest pogodaka jedan primiš iz peterca, a pet s igračem manje. Niti jedan kad su snage u bazenu bile izjednačene. Ali, što ćeš. I to se dogodi. Sad možemo igrat finale na EP-u, a na kraju ne poći na Olimpijske igre, a možemo biti četvrti u Budimpešti te ići na Olimpijske igre. Sve je moguće, međutim, nadam se kako ćemo se nakon EP-a moći pohvaliti i s medaljom i olimpijskom vizom – zaključio je naš kapetan.
ANDROVE DVADESET I DVIJE MEDALJE S REPREZENTACIJOM
Olimpijske igre: zlato u Londonu 2012., te srebro u Riju 2016.
Svjetska prvenstva: zlato u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017., srebro u Kazanju 2015. te bronce u Rimu 2009., Šangaju 2011., Barceloni 2013. i Gwangju 2019.
Europska prvenstva: zlato u Zagrebu 2010., te bronca u Barceloni 2018.
Svjetski kup: srebro u Oradei 2009.
Svjetska liga: zlato u Almatiju 2012., srebro u Podgorici 2009., Bergamu 2015. i Beogradu 2019., bronca u Nišu 2010., Firenci 2011. i Ruzu 2017.
Europski kup: zlato u Rijeci 2018., te srebro u Zagrebu 2019.
Mediteranske igre: zlato u Mersinu 2013.
HRVATSKA NA EP-U
Marko Bijač, vratar PRO Recco (Italija), Marko Macan, branič Jug AO, Loren Fatović, napad Jug AO, Luka Lončar, centar Jug AO, Maro Joković, napad Olympiacos (Grčka), Luka Bukić, napad HAVK Mladost, Ante Vukičević, napad CN Marseille (Francuska), Andro Bušlje, branič PRO Recco (Italija), Lovre Miloš, napad HAVK Mladost, Josip Vrlić, centar HAVK Mladost, Hrvoje Benić, branič Jug AO, Xavi Garcia, napad Jug AO, Ivan Marcelić, vratar HAVK Mladost

Izbornik: Ivica Tucak, pomoćnici: Mile Smodlaka, Sandro Sukno i Igor Pezelj, kondicijski trener: Pero Kuterovac, fizioterapeut: Damir Luketić.
NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU
Skupina 'A': Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Slovačka
Skupina 'B': Srbija, Rumunjska, Nizozemska, Rusija
Skupina 'C': Mađarska, Španjolska, Turska, Malta
Skupina 'D': Italija, Grčka, Francuska, Gruzija
 
Hrvatska u 1. kolu, u utorak, 14. siječnja, igra protiv Njemačke (14.30 sati). U 2. kolu, u četvrtak, 16. siječnja, protiv Crne Gore (20.30 sati), te u 3. kolu, u subotu, 18. siječnja, protiv Slovačke (16 sati).

Pobjednici skupina će izravno u četvrtfinale, koje se igra 22. siječnja. Utakmice osmine finala (drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije četiri skupine razigravaju za mjesto među osam najboljih, i to 2A – 3C, 3A – 2C, 2B – 3D te 3B – 2D) na rasporedu su 20. siječnja. U četvrtfinalu pobjednik skupine 'A' čeka boljeg iz ogleda 3B – 2D, pobjednik skupine 'B' pobjednika 3A-2C, pobjednik skupine C pobjednika 2B-3D te pobjednik skupine D pobjednika 2A-3C. Polufinala se igraju 24. siječnja (1A – 3B/2D na pobjednika 1B – 3A/2C, a 1C – 2B/3D na pobjednika 1D – 2A/3C), a medalje na EP-u vaterpolisti dijele 26. siječnja.
ČETIRI MEDALJE HRVATSKE NA EP-a
Hrvatska je bila europski prvak 2010. u Zagrebu, doprvak 1999. u Firenci te 2003. u Kranju te brončana u Barceloni 2018. godine. Mađarska je najuspješnija reprezentacija u povijesti EP-a: 24 medalje od čega dvanaest puta europski prvak, ali zadnji put prije 21 godinu u Firenci.

14. svibanj 2024 19:48