Sport Vaterpolo

ZAVRŠNI DAN 36. PRVENSTVA DUBROVAČKIH KUPALIŠTA U VATERPOLU

VELIKO FINALE U PORTU OD 17.45 SATI Olimpijski prvak iz Londona 'prijeti' FUN-ovcima!

ZAVRŠNI DAN 36. PRVENSTVA DUBROVAČKIH KUPALIŠTA U VATERPOLU
Tko je prvak Divlje lige 2019. godine? FUN H2O Mlini ili Kamen mali Cavtat? Slavit će se po peti put izvan grada Dubrovnika, to je jasno s obzirom da u finalu nema dubrovačke momčadi, a gdje će se slaviti, u Župi dubrovačkoj ili Konavlima? Oba finalista su po dva puta osvajala naslov prvaka. Ujedno su to jedina dva sastava izvan Dubrovnika koja su osvajala naslov i igrala veliko finale.

Bogata je povijest Divlje lige. Piše se tamo od 20-ih godina prošlog stoljeća, dakle, blizu smo prvih sto godina od kad se na dubrovačkim kupalištima odigrala na divlje vaterpolska utakmica. U toj bogatoj povijesti stoji kako je Kamen mali Cavtat bio prva ekipa izvan grada Dubrovnika u finalu (bilo je to 2011. godine kad je bolja u zadnjoj utakmici prvenstva bila Špilja Danče).

Kamen mali Cavtat je isto tako prva ekipa izvan grada Dubrovnika koja je osvojila naslov. Bilo je to 2013. godine, a i tada, kao i danas, uoči finala se znalo kako pokal odlazi izvan grada Dubrovnika jer je drugi finalist bio FUN H2O Mlini. Kamen mali Cavtat sad želi ponoviti taj uspjeh, i drugi put u velikom finalu dobiti FUN H2O Mlini, koji pak gore od želje uzvratiti Kamen malom za taj poraz. Kamen mali Cavtat je slavio 2013. i 2015. godine. FUN H2O Mlini je naslov osvojio 2014. i 2017. godine. Dakle, pet od zadnjih sedam izdanja Divlje lige osvaja momčad izvan Dubrovnika čiju je čast dva puta uspjela obraniti u tom razdobolju samo Elita. Prvo 2016., a drugi put prošlo ljeto.

Zanimljivo, i FUN H2O Mlini, i Kamen mali Cavtat su svoj put do finala počeli u kvalifikacijama. Župljani su se prošlo ljeto ogriješili o propozicije te su morali početi ovog ljeta od početka, a Kamen mali Cavtat nije 2018. uspio izboriti u skupini glavnog turnira plasman u četvrtfinale te na taj način osigurati ove godine sebi mjesto nositelja.

Nikša Masar i Mario Vlašić će biti na klupi FUN H2O Mlini. Kamen mali Cavtat je imao rubriku 'voditelj/trener' praznu do finala, ali neće u finalu. U toj ulozi bi trebao biti Paolo Obradović, povratnik ovo ljeto u redove Jug Croatia osiguranja nakon dvije sezone provedene u grčkom Olympiacosu. S Jugom i Olympiacosom je bio prvak Europe, s Hrvatskom europski prvak u Zagrebu 2010. i olimpijski pobjednik u Londonu 2012. godine. Kao trener sad ima priliku osvojiti Divlju ligu.

Dubrovačka televizija će izravno prenositi i ove godine veliko finale. Komentatori će, kao i prošle godine, biti Edin Memišević Meša i Veselin Đuho, najuspješniji sportaš Grada Dubrovnika prošlog stoljeća. Đuho je bio uspješan i kao igrač, i kao trener. S Jugom prvak Europe i u jednoj, ali i u drugoj ulozi. S reprezentacijom bivše države dva puta olimpijski pobjednik te jednom svjetski prvak.

Tehnika Dubrovačkih ljetnih igara će i ove godine postaviti tribine u staru gradsku luku, na mali muo te ispred Peskarije. Složiti sliku kakva je bila u Portu iz vremena kad je to bio domaći teren plivačicama i plivačima te vaterpolistima Juga (tu su igrali do izgradnje Bazena u Gružu 1961. godine, danas Divlja liga čuva tradiciju na te dane). Tu sliku će uljepšati i ove godine Tirena, trideset metara duga replika dubrovačkoga galijuna iz 16. stoljeća, koja će se vezati sa sjeverne strane maog mula. Galijun je bio ratni i trgovački brod na jedra iz 16. i 17. stoljeća te jedan od najcjenjenijih hrvatskih brodova u svijetu. Dubrovački galijuni su uz španjolske bili među najpoznatijim brodovima svoga vremena. Sad će se podno njega, i podno zidina starog grada, voditi bitka za naslov prvaka Divlje lige. Veliko finale, koje počinje u 17.45 sati, sudit će međunarodni sudac iz Zagreba Marko Matijević. U ulozi supervizora bit će Nikola Curić. Nagrade će najboljima nakon završetka finala dijeliti na skalinima crkve Svetog Vlaha čelnici Županije i Grada Dubrovnika, zatim Dubrovačkih ljetnih igara. Pomoći će im i nekoliko vaterpolista Jug Croatia osiguranja na čelu s trenerom Vjekom Kobešćakom.
Dubrovačke ljetne igre ili skupa Županija i Grad?
U predigri finala odigrat će se po tradiciji revijalna utakmica, koja je zakazana u 16.45 sati i s kojom se otvara program u Portu. Ekipe su i ove godine sastavile s jedne strane Dubrovačke ljetne igre, a s druge Županija i Grad Dubrovnik. Zbog diskvalifikacije momčadi Kokota nakon prekinutog polufinala nema utakmice za treće mjesto te je Elita slobodna zadnjeg dana te nakon finala prošlogodišnji prvak ima na skalinima svetog Vlaha primiti pokal za treće mjesto i brončane medalje.
 

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije