StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

MARO, MAJSTORE, BRAVO HRVATSKA Sjajni Joković 'ubio' Mađare, Hrvatska osvojila broncu te popravila svjetski rekord!

27. srpnja 2019. - 13:22
Ovo je prava Hrvatska! Dobila je utakmicu za treće mjesto protiv Mađarske, ostavila je najuspješniju reprezentaciju svjetskih prvenstava praznih ruku u Gwangju, dobila protiv nje i četvrti ogled zadnjeg dana prvenstva (dva puta kad je ulog bio zlato - Melbourne 2007. i Budimpešta 2017., a isto tako drugi put kad je ulog bronca. Prvi put smo ih za treće mjesto dobili u Šangaju 2011.). Hrvatska je osvojila sedmu medalju ukupno i u nizu na Svjetskim prvenstvima. Već peta u nizu je bila svjetski rekord. Sedam je dostignuće koje će teško, teško itko ikad ponoviti. Naravno, mi očekujemo kako će naši svoj svjetski rekord popraviti za dvije godine u Fukuoki, na 19. SP-u.

Šest igrača više smo imali u prvoj četvrtini, zaslužili su naši svaki. Iskoristili smo dva. Šteta, velika je prilika bila pri rezultatu 2:1, ali Loren Fatović nije vidio Lovra Miloša, koji je bio sam na lijevoj strani. Maro Joković je dva puta presjekao napad Mađara, jednom podigao rampu te Marko Bijač nije imao posla. Drugu četvrtinu dočekali smo s pogotkom viška i igračem manje, a kako su Mađari dobili plivanje za loptu, imali su priliku. Srećom, opet smo u obrani bili više nego dobri. Opet se pokušaj suparnika 'razbio' od blok.

Mađari su izjednačili u 4. minuti druge četvrtine. Marton Vamos je pogodio u bliži donji kut gola Bijača. Prednost smo izgubili iz peterca, kojeg je izborio Balazs Harai, a realizirao Krisztian Manhercz. Prethodno smo propustili prilike s igračem više otići do plus dva. Srećom, vrlo brzo smo ponovno stigli do prednosti. Miloš je potegao, 'probio' i Tamasa Mezeia, i najvažnije, Viktora Nagyja na vratima Mađarske (4:3). U posljednjoj minuti prvog poluvremena vidjeli smo majstoriju Denesa Varge, sjajan potez, koji nije imao, srećom po naše, tako sjajnu završnicu. Imali smo potom s igračem više priliku otići na odmor s dva pogotka prednosti, ali ostali smo na tri realizirana igrača više, a imali smo ih jedanaest u prve dvije četvrtine. Točnije, realizaciju tog zadnjeg je spriječio Nagy.

Što nismo uspjeli tada, jesmo početkom treće četvrtine, i to nakon što Mađari nisu iskoristili igrača više. Bijač je obranio udarac Varge nakon čega su pobjegli Fatović i Miloš, kojeg je Varga uspio zaustaviti prekršajem za peterac, kojeg je realizirao Joković (5:3). Šteta, s igračem manje obrana Bijača je 'pala' pred Daniela Angyala, koji nije imao težak zadatak (5:4). Imao je dobru priliku za pogodak i Luka Lončar nakon što je izborio igrača više, ali je Nagy bio odličan. Napad poslije isti akteri i isti rezultat (Nagy sjajan). Zatim je isključen Andro Bušlje te smo pet minuta prije kraa treće četvrtine imali svu trojicu braniča s dva isključenja (Macan, Benić i Bušlje). Srećom, nakon minute dogovora Mađara, Vamos je bio brzoplet. Previše je htio. Nagy je potom zaustavio pokušaj Xavi Garcie te je Mađarska imala novi napad za izjednačenje, ali naši im nisu dozvolili udarac prema Bijaču. Garcia je potom pokušao još jednom, ali opet Nagy. Tri minute prije kraja Ante Vukičević je drugi put isključen, Zoltan Pohl ne pogađa. Bijač brani. Naš isključeni igrač je ušao prije vremena (Anđelo Šetka) te su Mađari imali novi napad s igračem više, ali opet su ih naši natjerali na pogrešku. Dvije minute prije kraja Hrvatske je zaradila igrača više. Šetka je pogodio te smo opet imali plus dva (6:4). Macan je treći put isključen minutu i 15 prije kraja treće četvrtine, isključen je u tom istom napadu Mađara i Šetka, ali Tamas Sedlmayer je poslao loptu 'nebu pod oblake'. Zadnji napad u trećoj – novi igrač više za Mađare. Ovaj put je pogodio Manhercz te zadnju četvrtinu nismo dočekali s dva, već s jedan razlike (6:5).  

Joković je u trećoj četvrtini zaradio šavove na glavi, vratio se te nepunih šest minuta prije kraja pogodio iz daljine s igračem više za 7:5. Josip Vrlić je tada blokirao pokušaj Mađara, nakon toga je izborio igrača više, a naši su tada izborili peterac, točnije Hrvoje Benić kojeg je sjajno proigrao Garcia. Joković je neumoljiv. Peti njegov pogodak iz isto toliko šuteva. Hrvatska je otišla na plus tri (8:5).

Veliku prednost smo brzo izgubili, a gubili smo i igrače (treće isključenje prvo Šetka, a potom Vukičević). Oba igrača više iskoristila je Mađarska (8:7 za naše). Dvije minute i 56 prije kraja izborili smo igrača više. Iskoristili smo ga, i to Joković (9:7). Bušlje je nakon toga otpao zbog treće osobne, a tada brani Bijač pokušaj Haraija. Kad je Benić potegao minutu i 57 prije kraja, a Nagy gledao kako mu lopta 'pleše' u mreži, na licima naših osmijeh....

Bravo Hrvatska! 
 
BITKA ZA BRONCU
Hrvatska – Mađarska 10:7
GWANGJU
Suci: Adrian Alexandrescu (Rumunjska) i Georgios Stavridis (Grčka).
HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Macan, Fatović, Lončar (1), Joković (6), Benić (1), Vukičević, Bušlje, Miloš (1), Vrlić, Šetka (1), Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
MAĐARSKA: Nagy (12 obrana), Anglay (1), Manhercz (2), Zalanki (1), Vamos (1), Mezei, Sedlmayer, Jansik, Pohl, Varga, Batori, Harai (2), Vogel. Izbornik: Tamas Marcz.
Igrač više: Hrvatska 15/6, Mađarska 13/4
Peterci: Hrvatska 1/1, Mađarska 1/1
Četvrtine: 2:1, 2:2, 2:2, 4:2

 

27. travanj 2024 01:45