StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

NASTAVILI SMO NIZ, BRAVO HRVATSKA Namučili smo se, ali smo osmi put uzastopno u polufinalu!

23. srpnja 2019. - 12:16
Namučili su se naši u prvoj nokaut utakmici na SP-u. Protiv Njemačke nisu odmah slomili otpor suparnika i 'ubili' mu svaku nadu u uspjeh, a što je bio slučaj u sve tri utakmice u skupini. Međutim, unatoč tome najvažnije su ostvarili. Pobijedili su s 10:8. Izborili su polufinale. Osmi put uzastopno, a deveti put ukupno su među četiri najbolja na SP-u. Već se zna kako će se u četvrtak, 25. srpnja, boriti za finale protiv Španjolske, koja je u prvom četvrtfinalu savladala s 12:9 Srbiju.

Prvi pogodak u drugom četvrtfinalu, ogledu Hrvatske i Njemačke, dočekali smo u 6. minuti. Ante Vukičević je izborio peterac, pobjegao svom čuvaru te realizirao peterac. Njemačka je izjednačila s igračem više. Isključen je bio Hrvoje Benić. Potom se dogodilo da smo prvi put na prvenstvu bili u minusu. Njemačka je povela osam sekundi prije kraja prve četvrtine. Denis Strelezku je naciljao nakon prekršaja, iz velike daljine. Naši su u prvoj četvrtini tri puta pogodili okvir gola Njemačke te nisu iskoristili oba igrača više.

Njemačka je imala na početku druge četvrtine dva igrača više, ali nije otišla na 3:1. Josip Vrlić je potom izborio igrača više, a Benić pogodio iz vanka za 2:2. Julian Real je dirao loptu, promijenio smjer te tako zasmetao svom vrataru Mioritzu Schenkelu, kojem je napad poslije, nakon šuta Anđela Šetke lopta pobjegla te završila iza leđa. Njemačka je izjednačila na 3:3 iz peterca kojeg je realizirao Luuk Gielen. Benić je potom po drugi put isključen, ali Marko Bijač spašava. Velika njegova obrana. Potom je Luka Lončar izborio igrača više, a Andro Bušlje pogodio 52 sekunde prije kraja druge četvrtine za 4:3. Naši su u drugoj četvrtini iskoristili sva tri igrača više. Potom je Bušlje bio isključen, ali je opet sjajan bio Bijač.

Prvi pogodak s izjednačenim snagama u bazenu postigao je Bušlje na početku treće četvrtine. Iz daljine je naciljao lijevu stranu gola Schenkela. Nakon toga se otvorilo našima. Isto mjesto je naciljao i Vukičević (6:3). Bijač je još jednom na mjestu (peta obrana), zatim i šestu kad je Njemačka imala igrača više. Naša prednost je narasla nakon što je Lončar okrenuo u dva metra Reala te izborio peterac kojeg je realizirao Maro Joković. Međutim, vratila se Njemačka. Do kraja treće četvrtine nanizala tri pogotka te su naši zadnju četvrtinu dočekali sa samo pogotkom viška (7:6).  

Početkom posljednje četvrtine smo ostali bez Bušlje (treće isključenje) te bez vodstva (Mateo Ćuk je pogodio iz daljine za 7:7, 4:0 serija Njemačke). Uzvratio je odmah Joković. Također iz daljine. Sjajno je zaobišao dvije njemačke ruke u zraku. Obranili smo se nakon toga te izborili igrača više, kojeg je realizirao Joković. Opet je naciljao lijevo dole. Bijač potom brani s igračem manje. Naši ne uspijevaju otići na plus tri te stiže kazna. Real je doveo Njemačku na pogodak zaostatka pet minute prije kraja utakmice.

Schenkel potom brani udarac Benića nakon čega nije uspio pokušaj Njemačke da proigra svog centra i dođu u priliku izjednačiti. Benić je potom isključio Marka Stamma nakon čega je Lovre Miloš sjajno proigrao Vrlića na stativi, a naš centar pogodio za 10:8 tri i pol minute prije kraja. Potom se trese greda gola Hrvatske, ali ne i mreža. Naši su izborili novog igrača više, ali nisu uspjeli kad je do kraja ostalo da se igra dvije i pol minute. Zatim ništa Njemačka, ali ni Hrvatska. Međutim, iscurila je minuta. Gielen je zatresao okvir gola 70 sekundi prije kraja utakmice. Schenkel je 40 sekundi prije kraja skrenuo udarac Vukičevića u korner. Njemačka je tek 18 sekundi prije kraja izborila loptu. Njemački izbornik Hagen Stamm je poslao i Schenkela u taj zadnji napad. Nisu pogodili, ali i da jesu...

Hrvatska se okreće Španjolskoj. Nova je pobjeda vodi u finale s kojom bi osigurala medalju na SP-u, sedmu uzastopnu na SP-ima te došla na korak do obrane naslova svjetskog prvaka.
ČETVRTFINALE
Hrvatska – Njemačka 10:8
GWANGJU Gledatelja 300. Suci: Michael Goldenberg (SAD) i Stanko Ivanovski (Crna Gora).
HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković (3), Benić (1), Vukičević (2), Bušlje (1), Miloš, Vrlić, Šetka (1), Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
NJEMAČKA: Schenkel (9 obrana), Reibel (1), Van Der Bosch, Real (2), Preuss, Jungling, Strelezku (1), Gielen (3), Stamm, Ćuk (1), Restović, Eidner, Gotz. Izbornik: Hagen Stamm.
Igrač više: Hrvatska 9/5, Njemačka 8/2
Peterci: Hrvatska 2/2, Njemačka 1/1
Četvrtine: 1:2, 3:1, 3:3, 3:2
 
Španjolska zaustavila Srbiju
Četvrtfinala, utorak, 23. srpnja: Srbija - Španjolska 9:12, Hrvatska - Njemačka 10:8, Mađarska - Australija (u tijeku), Italija - Grčka (11.30 sati)

Polufinala, četvrtak, 25. srpnja, 10 sati: Hrvatska - Španjolska, 11.30 sati: pobjednik Mađarska / Australija - pobjednik Italija / Grčka

U subotu, 27. srpnja, dijele se medalje na SP-u

26. travanj 2024 09:46