StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

ELVIS FATOVIĆ IZBACIO CRNU GORU TE OPET ODVEO AUSTRALIJU U ČETVRTFINALE 'Napokon smo bili kakvi smo bili u Beogradu!'

21. srpnja 2019. - 17:26
Igrali smo dobru obrani. Poveli s 2:0, imali 3:1 i 4:2. Crna Gora je u trećoj preokrenula te je ona imala 7:5 i 8:6. Međutim, vratili smo se zahvaljujući prije svega, to što sam rekao, igri u obrani. Dobili na kraju na peterce. Napokon smo odigrali utakmicu kakve smo igrali na završnici Svjetske lige u Beogradu (Australija je osvojila broncu u Svjetskoj ligi - op.a.) – istaknuo je Elvis Fatović. Njegova Australija je prva s uspjehom savladala osminu finala, i to je dobila Crnu Goru s 13:11 na peterce. Na kraju četvrte četvrtine bilo je 9:9. Pet minuta i 32 sekunde prije kraja posljednje četvrtine Australci su izjednačili s igračem više, poveli 9:8 četiri minute i 11 sekundi prije kraja, dok je Crna Gora izjednačila kad je na semaforu ostalo da se igra dvije minute i 41 sekundu. Nakon toga više nije bilo pogodaka. Potom rulet.

Australija je bila treća u skupini 'B' u kojoj je Hrvatska briljirala i koja je u obranu naslova krenula baš sjajnom igrom, a što potvrđuje i rezultat – pobjeda 14:4, protiv Australije. 

- Nas je ta utakmica i poraz poljuljao. Izgubili smo samopouzdanje. Unatoč poslije uvjerljivoj pobjedi protiv Kazahstana, te utakmici protiv SAD-a, koja je odlučivala o drugom mjestu u skupini, a koju smo izgubili s golom razlike, nismo bili kakvi smo bili u Beogradu. Srećom, vratili smo se sad protiv Crne Gore. Baš sam zadovoljan kako smo odigrali. U obrani više nego dobri.

Fatović je na klupi Australije od početka 2013. godine. Najbliži mu je suradnik Dean Kontić. S Australijom je četvrti put na Svjetskom prvenstvu. Australija je četvrti put uzastopno u četvrtfinalu SP-a. Debi su Fatović i Kontić s Australijom na SP-u imali u Barceloni 2013. (tu je u četvrtfinalu imao priliku izbaciti Hrvatsku, bio je vraški blizu, a na kraju osmi), zatim Kazanj 2015. (osmi) i Budimpešta 2017. godine (sedmi) na kraju koje, sjećamo se, slikao sa sinom Lorenom koji je bio jedan od trinaest junaka Hrvatske koja je po drugi put, deset godina nakon prvog trijumfa, osvojila naslov svjetskog prvaka.

- Nek se zna kako je i tata, a ne samo sin ostvario pobjedu zadnjeg dana prvenstva - naglasio je tada te zagrlio Lorena oko čijeg vrata je bila zlatna medalja. Čestitao mu na uspjehu.

- Sad je on glavni jer mu tata s reprezentacijom nije ostvario ovakav sjajan rezultat - dodao je te večeri u 'katedrali vaterpola', na Margaritinom otoku.

Hrvatska dvije godine poslije, opet s Lorenom u sastavu, hita prema novom uspjehu, a Elvis je opet u najgorem slučaju osmi. Ipak, prvo, o prvom tjednu Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji.  

- Rekao sam uoči prvenstva kako će sedam, osam reprezentacija boriti se za visok plasman. Hrvatska i Mađarska su izgledale najbolje. Za mene nije veliko iznenađenje Srbija, koja je izborila prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, a stigla u Gwangju bez sedmorice, osmorice udarnih igrača, jer ona po meni ima više nego dobru međugeneraciju. Neke ekipe su je željele izbjeći u četvrtfinalu.

Potom još jednom kratko i jasno o Hrvatskoj.

- Hrvatska odavno nije igrala ovako dobro.

Kratko i o novim pravilima, iako su za Australce ona već 'stara pravila'.

- Lani u Berlinu smo igrali po ovim pravilima. Nama je svako natjecanje u zadnjih godinu dana po ovim pravilima. Činjenica je da se suđenje ne komentira previše na SP-u. Kad se govori o novim pravilima onda se najviše spominje duel beka i centra gdje centar s malo pjene oko sebe odmah zaradi igrača više.

U Barceloni poraz u četvrtfinalu od Hrvatske u produžetku sa 7:6, u Kazanju poraz u četvrtfinalu od Grčke na peterce (12:11), u Budimpešti u četvrtfinalu nije imao izgleda protiv Srbije (5:15). Sad ga čeka u četvrtfinalu Mađarska.

- Čeka nas odmorna Mađarska. Analizirat ćemo tu jedinu njihovu pravu utakmicu na prvenstvu, protiv Španjolske. Ostale su za nju bile lakši trening. Probat ćemo joj naći slabu točku. Nećemo se predati – poručio je Elvis.

FOTO Elvis Fatović (i Dean Kontić) na klupi Australije ne Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine
Hrvatska još čeka
Nakon Australije i Grčka je izborila četvrtfinale, izbacila Amerikance (11:9). Potom je isto uspjela i Španjolska, koja je dobila Japan (15:7). Na kraju će igrati Južna Afika i Njemačka. Hrvatska čeka pobjednika tog posljednjeg ogleda osmine finala.

Grčka će u četvrtfinalu na Italiju, a Španjolska na Srbiju. U polufinalu pobjednik Australija – Mađarska ide na pobjednika Italija – Grčka, a pobjednik Srbija – Španjolska na boljeg iz ogleda Hrvatska protiv pobjednika Južna Afrika – Njemačka. Četvrtfinala se igraju u utorak, 23. srpnja.

27. travanj 2024 06:23