StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKI KLUB JUG CO

U PETAK PROMOCIJA PRVE JUGOVE MONOGRAFIJE 'PET DO 100' Željan Konsuo: 'Poštuj starije i cijeni najveće sportske uspjehe'

30. svibnja 2019. - 20:18
Pričati bi se o njoj moglo danima. I pričat će se. Pogotovo kad se uzme u ruke, te pogleda i pročita sve što je našlo mjesta na čak 560 stranica. Željan Konsuo, dugogodišnji sportski djelatnik, više od 20 godina u vodstvu Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje, jedno vrijeme njegov predsjednik, uspio je što nikome do danas nije pošlo za rukom. Ispisao je priču o najuspješnijem dubrovačkom, ali i hrvatskom sportskom kolektivu.

U uvodniku prve monografije Konsuo je podsjetio kako je na glavnoj godišnjoj Skupštini Plivačkog kluba Jug koja je održana 28. prosinca 1952. donesen zaključak kojim se zadužuje Upravni odbor kluba da pokrene sve aktivnosti u cilju izdavanja knjige „30 godina Juga“ povodom nadolazeće jubilarne godišnjice kluba. 

- I prošlo je otada puno desetljeća, a knjiga o našem klubu nikada nije ugledala svjetlo dana. Dapače, monografija o klubu postala je u sportskim krugovima skoro pa izraz za nešto što se nikada neće dogoditi - podvukao je Konsuo, koji je odgovarajući na pitanje: 'Koji su razlozi zbog kojih ovaj naš trofejni klub, koji je tijekom godina postao institucija Grada, nikada do danas nije dobio knjigu o svojoj povijesti, svojim usponima, ali i svojim padovima?' napisao: Vjerujem kako za gore spomenutu tridesetu godišnjicu nije bilo moguće objaviti razloge raskola koji su se dogodili u klubu 1940. godine zbog političkih razloga. Za četrdesetu godišnjicu smo prvi i jedini put ispali u drugu ligu, a za pedesetu godišnjicu smo još uvijek bili u tolikoj krizi da nismo imali ni svoje prostorije. Šezdeseta godišnjica je bila idealna prigoda zbog osvajanja Lige prvaka, ali i tada smo konceptualno pogriješili. Ratna vremena su nam obilježila sedamdesetu godišnjicu i razumljivo je kako se tada nije ni razmišljalo o izdavanju knjige. Kao predsjednik kluba za sedamdeset i peti rođendan pokušao sam inicirati izdavanje knjige, ali i to je bio još jedan bezuspješan pokušaj. Svjedočio sam kako su komisijama koje su radile na konceptu knjige problemi (među ostalim) bili i koliko se nečijih fotografija smije pojaviti ili pak koja se imena nikako ne smiju objaviti (zbog kasnijeg rada na štetu kluba). Neki su se događaji pokušali zatajiti, raspravljalo se i o tome kako zaslužni pojedinci moraju dobiti jednaki broj slova u knjizi, a na kraju se pojavio i problem nestanka starih fotografija iz klupske arhive.

- Iskustvo vođenja projekata me naučilo da kada neki projekt dođe u slijepu ulicu, kao što naša knjiga nesumnjivo jest i to više puta, potrebno je sve resetirati i krenuti ispočetka. Tako više nema komisija za izdavanje knjige, a sva je krivnja za eventualni neuspjeh svedena na jednu osobu – glavnog urednika. Stoti je rođendan na pragu, a mi baš za svaku okruglu godišnjicu imamo ili manjak novca u klupskoj blagajni ili iskrsne neki drugi problem. I upravo zato što ne želimo da nam se povijest ponovi, ovu knjigu objavljujemo za 95. rođendan kluba s naslovom „Pet do 100“!

Konsuo je s radom na monografiji započeo prije dvije godine.

- Puno vremena proveo sam u definiranju njenog sadržaja, a najviše sam vremena posvetio traganju za pravednim kriterijem odabira svih onih jugaša koji trebaju biti posebno predstavljeni razgovorom ili svojom pričom. Po svakom postavljenom kriteriju uvijek bi mi „ispod crte“ ostali neki dragi i/ili zaslužni jugaši, a neki za koje sam imao zamolbe ili zahtjeve da ne budu predstavljeni u ovoj knjizi ostajali su mi „iznad crte“. Stoga sam kao glavni urednik odredio završni kriterij, a taj je: poštuj starije i cijeni najveće sportske uspjehe.

Kronologija koja počinje poglavljem „Od Danača do bazena u Gružu“ na početnim stranicama donosi odgovore na pitanja koja se često postavljaju o imenu kluba i o točnoj godini osnivanja.

- Kroz povijest su više puta vlasti pokušale mijenjati ime našeg kluba pa je potrebno istaknuti kako je na osnivačkoj Skupštini prihvaćen prijedlog gospara Zdenka Šapra i Ante Miličića da ime simbolizira zemljopisni položaj Dubrovnika. Športski klub Jug osnovan je 1922. godine, a njegova plivačka sekcija 1923. godine. Prva vaterpolo utakmica odigrana je 28. lipnja 1924. godine, a dogovorom unutar kluba definirano je kako se kao godina osnivanja koristi 1923. koja se ističe u korištenju klupskog grba... 

Napisano je tek djelić ukoričene priće koja će biti svečano predstavljena u petak, 31. svibnja, u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik s početkom u 20 sati. Vaterpolski klub Jug CO je na svoj službenoj stranici istaknuo kako će se samo na dan promocije monografija prodavati po prigodnoj cijeni.
26. travanj 2024 03:02