StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠNI TURNIR REGIONALNE LIGE VATERPOLISTA, ZAGREB 2019.

NIŠTA OD PETICE Mladost zaustavila niz Gruža te prvi put osvojila Regionalnu ligu

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
20. travnja 2019. - 20:25
I to se dogodilo – Jug CO je poražen u finalu jednog domaćeg (regionalnog) natjecanja. Prvi put u posljednje četiri sezone nakon što je dobio deset finala u nizu. Mladost je u odluci o pobjedniku 11. izdanja Regionalne lige bila bolja na svojoj Savi te je prvi put upisala svoje ime na listu pobjednika. Prekinula je tako post bez trofeja koji je trajao od 2011. godine kad je osvojila Kup Hrvatske. Trijumfom u Regionalnoj ligi stigla je do svog 46. trofeja. Jug CO pak nije uspio četvrti put uzastopno osvojiti naslov pobjednika Regionalne lige, a peti put ukupno. Ostao je na 63 trofeja. 

Već na početku finala se moglo naslutiti tko će na kraju slaviti. Mladost je dobila prvu četvrtinu s 3:0. Ivan Buljubašić je prvi pogodio u 4. minuti, a u 7. minuti Cosmin Radu je okrenuo sve te prevario Tonija Popadića. Vratar Mladosti Ivan Marcelić imao je u tom trenutku dvije sjajne, a ukupno tri obrane. Potom je Popadić izvlačio Jugaše. Odgađao je vodstvo Mladosti, koja je sekundu prije kraja prve četvrtine skakala od sreće zbog pogotka Marina Čaglja.

Kad je Luka Lončar s igračem više, s dva metra zatresao okvir gola, a ne mrežu, poraslo je samopouzdanje Mladosti, koja je imala priliku s igrače više otići do 4:0, ali opet se ukazao Popadić, koji je sad zaustavio udarac Buljubašića. Jug u 4. minuti druge četvrtine nije iskoristio igrača više, a tada je Miloš Ćuk zakucao za 4:0.

Jug je prvi pogodak u finalu postigao nakon 12 minuta i 15 sekundi igre – Hrvoje Benić je raspalio iz daljine te savladao Marcelića. U idućem napadu Jug je izborio peterac kojeg je realizirao Loren Fatović. Dva pogotka Jugaša u 35 sekundi igre. Mladost je nakon toga izborila igrača više (drugo isključenje Daniila Merkulova), a Ćuk pogodio za 5:2. Uzvraća odmah Jug, i to Benić (5:3), ali na drugoj strani sjajno je potegnuo i Lovre Miloš (6:3). Zatim, opet Benić. I opet bomba koju nije mogao zaustaviti Marcelić. Nastavlja se utakmica – svaki napad gol. Mladost je izborila igrača više, a Miloš je pogodio. Nakon toga je Jug bio bez pogotka, ali i Mladost. Udarac Ćuka zaustavlja Popadić. Nakon prekršaja Jugaša u napadu ista slika: Ćuk je pokušao, ali Popadić nije dozvolio novi pogodak Mladosti.

Jug na početku treće četvrtine nije realizirao ni petog igrača više, dok Mladost jest trećeg u nizu. Nakon toga pogodak Juga s igrače više (Alex Papanastasiou). Potom je sjevnula kontra Juga, ali Ivan Marcelić je dobio dvoboj s Lukom Lozinom, koji je potom napravio prekršaj za isključenje. Mladost nije iskoristila tu priliku, ali ni Jug CO (suđena su dva metra Marku Macanu). Novu priliku s igračem više realizirao je domaćin (Luka Bajić) te je 12 minuta prije kraja Mladost opet imala četiri pogotka viška, a vrlo brzo po prvi put i pet pogodaka viška (10:5 – Matias Biljaka s igračem više). Vjeko Kobešćak je mijenjao vratara. Pokušao s Antoniom Vukojevićem, ali s igračem više Antonio Petković pogađa za plus šest (11:5). Niz Mladosti zaustavio je Benić svojim četvrtim pogotkom (11:6). Početkom posljednje četvrtine Mladost je imala i sedam pogodaka viška (Radu i Miloš)...

Jug CO je utakmicu zaključio serijom od čak 6:0, ali je time uspio samo ublažiti poraz, ne i spriječiti veliko i zasluženo slavlje Mladosti. 
FINALE
HAVK Mladost – Jug CO 13:12
ZAGREB
Bazen na Savi. Gledatelja 400. Suci: Dragan Štampalija (Tribunj) i Vojin Putniković (Beograd). Opunomoćenik: Milivoj Bebić (Split).
HAVK MLADOST: Marcelić (9 obrana), Radu (2), Miloš (3), Čagalj (1), Ćuk (2), Petković (1), Anzulović, Lazić (1), Bajić (1), Biljaka (1), Buljubašić (1), Fabris, Jurlina, Herceg. Trener: Zoran Bajić.
JUG CROATIA OSIGURANJE: Popadić (6 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar (1), Joković, Garcia (2), Lozina, Merkulov, Kržić, Žuvela, Benić (5), Papanastasiou (1), Vukojević (2 obrana), Čulina. Trener: Vjekoslav Kobešćak.
Igrač više: HAVK Mladost 11/6, Jug CO 12/5
Peterci: HAVK Mladost -, Jug CO 1/1
Četvrtine: 3:0, 4:4, 4:2, 2:6.


 
Mladost 3, Jug CO 1
Prije finala pljeskalo se najboljim pojedincima ligaškog dijela. Tu je Mladost odnijela pobjedu protiv Jug CO, 2:1. Ivan Marcelić je izabran za najboljeg vratara ligaškog dijela, Cosmin Radu za najboljeg igrača, dok je Jugu pripao pokal za najboljeg strijelca, a ponio ga je Daniil Merkulov. Priznanja su uručili dr. Boris Labar, Perica Bukić i Tomislav Dumančić.

Nakon finala, bar što se tiče laskavih priznanja podjeljenih na Veliku subotu, Mladost je uzela još jedan. Najkorisnijim igračem Final foura u Zagrebu proglašen je Mladostaš Lovre Miloš. 
 

27. travanj 2024 00:32