StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA, SRIJEDA, 23. SIJEČNJA (20.30 SATI): JUG CO - OLYMPIACOS

EUROPSKI PRVAK U GRUŽU Kobešćak čeka poklon za rođendan, Obradović 'prijeti' s druge strane: ‘Pusti ti ‘ko će igrat ljepše, važno je 'ko će pobijedit’

22. siječnja 2019. - 13:43
Stigao je europski prvak u Grad. Olympiacosu je kruna na glavi. Nakon što je Jug CO dvije sezone 'ubijao' PRO Recco na završnim turnirima, oba puta u polufinalu, lani je to uspio Olympiacos, i to u finalu, i to kad je najmoćniji europski klub bio domaćin završnog turnira. Lani je jedini, tko je uspio dobiti Olympiacos, bio baš Jug, ali u skupini. Unatrag tri godine Jug CO je u finalu Lige prvaka dobio Olympiacos, kojem je to bio jedini poraz te sezone. Oba sastava su aktualni prvaci država. Oba su ove sezone obranila jedan trofej. Jug CO je Kup Hrvatske opet osvojio krajem prošlog mjeseca, a Olympiacos je Kup Grčke podigao baš uoči puta u Dubrovnik. Jug CO je najtrofejniji hrvatski klub. Olympiacos je to u Grčkoj. I jedni i drugi 'puni ko brod' kad su u pitanju vrhunski igrači.

- Sutra igramo protiv aktualnog prvaka Europe što samo po sebi govori o kakvoj se utakmici radi. Mi smo u ovu sezonu Lige prvaka ušli s maksimalnim brojem pobjeda. To je bilo malo neočekivano, dok je Olympiacos u prva dva kola neočekivano izgubio neke bodove. Međutim, uhvatio je formu. Prije neki dan osvojili su naslov pobjednika grčkog kupa i definitivno nas čeka vrhunska utakmica. Praznik vaterpola - tim riječima je konferenciju za novinare u Gružu otvorio Jugov trener Vjeko Kobešćak. Nakon njega su mikrofoni preselili ispred 50-godišnjeg Theodorisa Vlachosa, trenera Olympiacosa, ali i izbornika grčke reprezentacije. 

- Sretni smo uvijek kad dođemo u Dubrovnik jer znamo da nas čeka velika utakmica protiv velikog kluba. Dolazimo ovdje nakon osvajanja grčkog kupa, na što smo poklonili puno pažnje jer prije svega želimo zadržati primat u svim natjecanjima u Grčkoj. Znamo da je Jug odlična momčad koja je već godinama u samom vrhu europskog vaterpola i sigurno nas čeka teška utakmica, ali mi smo došli ovdje zaključiti prvi dio natjecanja pobjedom. Krajnji je cilj naravno plasman na Final eight na kojem ćemo pokušati obraniti titulu prvaka Europe - istaknuo je Vlachos, koji je na početku svoje trenerske karijere bio između ostalog i pomoćnik Veselina Đuha na klupi 'crveno bijelih', te osim uz legendarnog igrača i trenera Juga, najuspješnijeg dubrovačkog sportaša prošlog stoljeća, pekao je zanat i uz Dragana Matutinovića i Zoltana Kasasa. Priliku da bude glavni trener prvo je dobio u Palaio Faliro, a u ljeto 2011. mu je stigao poziv: 'Vraćaj se u Olympiacos!'. Osvojio je od tada svih šest naslova prvaka Grčke, te šest od sedam grčkih kupova, te naravno, najveći uspjeh potpisao prošle sezone kada je odveo momčad do naslova prvaka Europe. Vlahos je od 2014. i grčki izbornik. Godinu poslije Grčka je brončana na Svjetskom prvenstvu u Kazanju, a 2016. treća u Svjetskoj ligi. 

Olympiacos je s Vlahosom bio finalist 2016. europske Lige prvaka kada su Jugaši podigli pokal prvaka Europe, te godinu poslije, tada u četvrtfinalu, prvog dana Final 8, također u Budimpešti, kad je opet slavio Jug CO. Na idućoj završnici Lige prvaka, u Genovi, se nisu ogledali. Olympiacos je preko Spandaua 04 te CNA Barcelonete stigao do finala i ogleda protiv domaćina, PRO Recca, koji je u polufinalu zaustavio Juga, koji je u četvrtfinalu dobio tada aktualnog prvaka, Szolnoki.

- Očekujem veliku utakmicu. Na nama je možda malo veći pritisak jer igramo doma, ali to isto očekuje njih za dva tjedna kad smo mi gosti u Pireju. Mislim da su šanse 50-50 jer sve utakmice koje smo s njima igrali bile su neizvjesne do kraja i onaj koji bude smireniji i pribraniji odnijet će pobjedu. Nadam se da će publika doći u što većem broju i dati nam podršku za ostvarenje pobjede koja bi nam puno značila u nastavku natjecanja - poželio je Jugov centar, Luka Lončar. 

Olympiacos i Jug CO su bili suparnici i prošle sezone u skupini. Prvo je bilo 8:6 za Olympiacos u Pireju 24. siječnja, a 7. velječe 10:8 u Gružu za Jug CO. Olympiacosu je to bio jedini poraz u skupini u kojoj je bio najbolji, dok je Jug CO na kraju bio drugi. I tada je kontra Juga bio Paulo Obradović. 

- Ove godine nismo krenuli baš onako kao što smo očekivali jer smo neplanirano izgubili neke bodove. Nešto slično kao što je i Jug prošle sezone lošije krenuo pa smo mi ovdje dolazili nekako rasterećeniji, a ove je godine pak obrnuta slika. Nama bi bodovi bili od iznimne važnosti zbog lošijeg početka. Kako bi jedan moj bivši trener rekao: ‘Pusti ti ‘ko će igrat ljepše, važno je 'ko će pobijedit’. Siguran sam kako je Vjeko dobro pripremio utakmicu, te kako će Gruž biti ispunjeniji - najavio je Obradović utakmicu, derbi 7. kola skupine 'B'.

- Svi smo na broju. Imali smo probleme s gripom, ali od jučer smo kompletni - dodao je Kobešćak, koji je u nedjelju, 20. siječnja, proslavio 45. rođendan. Kobešćak od kad je u Gružu osvojio je tri naslova prvaka Hrvatske, sva četiri Kupa Hrvatske, sve tri Regionalne lige te 2016. dva europska trofeja - naslov prvaka Europe i pobjednika europskog Superkupa. Dan poslije rođendana počastio je igrače u klupskim prostorijama. Sad očekuje da njega igrači počaste novom, sedmom pobjedom, dobiju i Olympiacosa, te nastave sjajan Jugov niz u europskoj Ligi prvaka. 
Gruž u srijedu od 20.30 sati
Raspored 7. kola, igra se 23. siječnja, Dubrovnik: Jug CO - Olympiacos (20.30 sati), Szolnok: Szolnoki - HAVK Mladost, Busto Arsizio: BPM Sport Management - Jadran Split, Berlin: Spandau 04 - WASPO Hannover. 

POREDAK
1. Jug CO 18 bodova, 
2. BPM Sport Management 13 bodova, 3. Olympiacos 11 bodova, 4. HAVK Mladost 8 bodova, 5. Szolnoki 6 bodova, 6. Spandau 04 4 boda, 7. Jadran Split 3 boda, 8. WASPO Hannover 3 boda.
Bijač u Moskvi
Raspored 7. kola, utorak, 22. siječnja, Budimpešta: Ferencvaros – AN Brescia, srijeda, 23. siječnja, Barcelona: CNA Barcelona – Steaua Bukurešt, Beograd: Crvena zvezda – ZF Eger, Moskva: Dinamo – PRO Recco.

POREDAK
1. PRO Recco 18 bodova, 2. CNA Barceloneta 13 bodova, 3. AN Brescia 13 bodova, 4. Ferencvaros 12 bodova, 5. ZF Eger 6 bodova, 6. Dinamo Moskva 6 bodova, 7. Steaua Bukurešt 3 boda, 8. Crvena zvezda bez boda.

26. travanj 2024 18:54