Sport Vaterpolo

VATERPOLSKI SUPERKUP EUROPE

FERENCVAROS PODIGAO KANTU Paolo i Andro na peterce ostali kratkih rukava

VATERPOLSKI SUPERKUP EUROPE
Paulo Obradović i Andro Bušlje nisu uspjeli nakon osvajanja naslova prvaka Europe osvojiti s Olympiacosom i europski Superkup 2018. godine. Na legendarnom plivalištu u Budimpešti, Bela Komjadi, momčad iz Pireja poražena je s 11:9 na peterce od Ferencvarosa, osvajača Eurokupa. Nakon četvrte četvrtine bilo je 7:7. Obradović je u prvoj seriji peteraca pogodio okvir gola, Bušlje nije bio među izvođačima peteraca, a treći Hrvat u sastavu Olympiacosa, Splićanin Josip Pavić, nije uspio u odluci na peterce nadoknaditi dva promašaja svojih suigrača (nije pogodio u četvrtoj seriji Ioannis Fountoulis, i on je zatresao okvir gola. Igrači Ferencvarosa su bili nepogrešivi, te se nije trebala izvoditi peta serija). U 32 minute igre Olympiacos je bolje otvorio utakmicu. Vodio s 3:1 i 4:2. Nakon toga serija Ferencvarosa 3:0 za vodstvo 5:4. Olympiacos je izjednačio na 5:5. Ferencvaros je početkom posljednje četvrtine imao 7:5. Točno minutu i 4 sekunde prije kraja izjednačio je na 7:7 Olympiacos, koji je u posljednjoj minuti imao napad za pobjedu. Nije uspio, kao ni Ferencavros u preostalih 13 sekundi do kraja četvrte četvrtine.

Olympiacos tako nije ponovio 2002. godinu, te je ostao na tri europska trofeja (prvak Europe 2002. i 2018., te pobjednik europskog Superkupa 2002.), dok je Ferencvaros, koji je treći put pobjednik europski Superkupa (1978., 1980. i 2018. godine), osvojio svoj deveti europski trofej (četiri puta osvajač Kupa pobjednika kupova Europe, 1974., 1977., 1979. i 1998., te dva puta Eurokupa 2017. i 2018.).

Ovo je bilo 37. izdanje europskog Superkupa. Prvak Europe je 27. puta osvajao europski Superkup, a deset puta je slavio osvajač drugog po važnosti trofeja te sezone. Zanimljivo, prvak Europe je posljednji put poražen u borbi za europski Superkup 1993. godine, i to je splitski Jadran izgubio od Pescare, tadašnjeg osvajača Kupa pobjednika kupova Europe. Nakon toga je 19 puta u nizu (nije se igralo svake godine) prvak Europe osvajao i europski Superkup.

PRO Recco je sa šest pobjeda najuspješniji klub u europskom Superkupu. Ferencvaros se s tri pobjede izjednačio na drugom mjestu vječne liste osvajača sa zagrebačkom Mladosti i CSKA Moskva. Potom slijedi pet klubova s po dva slavlja među kojima je i Jug CO. Dva puta su još osvajali Pescara, Spandau 04, Partizan i Catalunya.

FOTO Andro Bušlje i Paulo Obradović na Final 8 europske Lige prvaka u Genovi 2018. godine
Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu
Nastavili su košarkaši Dubrovnika pobjednički niz. Pobjeda kod kuće protiv splitskog Universitasa u 10. kolu Prv...
MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun
Treći festivalski vikend na 5. Dubrovačkom zimskom festivalu na Stradun je doveo grupu Detour. Unatoč nepovoljni...
VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun