Sport Vaterpolo

VATERPOLSKI SUPERKUP EUROPE

FERENCVAROS PODIGAO KANTU Paolo i Andro na peterce ostali kratkih rukava

VATERPOLSKI SUPERKUP EUROPE
Paulo Obradović i Andro Bušlje nisu uspjeli nakon osvajanja naslova prvaka Europe osvojiti s Olympiacosom i europski Superkup 2018. godine. Na legendarnom plivalištu u Budimpešti, Bela Komjadi, momčad iz Pireja poražena je s 11:9 na peterce od Ferencvarosa, osvajača Eurokupa. Nakon četvrte četvrtine bilo je 7:7. Obradović je u prvoj seriji peteraca pogodio okvir gola, Bušlje nije bio među izvođačima peteraca, a treći Hrvat u sastavu Olympiacosa, Splićanin Josip Pavić, nije uspio u odluci na peterce nadoknaditi dva promašaja svojih suigrača (nije pogodio u četvrtoj seriji Ioannis Fountoulis, i on je zatresao okvir gola. Igrači Ferencvarosa su bili nepogrešivi, te se nije trebala izvoditi peta serija). U 32 minute igre Olympiacos je bolje otvorio utakmicu. Vodio s 3:1 i 4:2. Nakon toga serija Ferencvarosa 3:0 za vodstvo 5:4. Olympiacos je izjednačio na 5:5. Ferencvaros je početkom posljednje četvrtine imao 7:5. Točno minutu i 4 sekunde prije kraja izjednačio je na 7:7 Olympiacos, koji je u posljednjoj minuti imao napad za pobjedu. Nije uspio, kao ni Ferencavros u preostalih 13 sekundi do kraja četvrte četvrtine.

Olympiacos tako nije ponovio 2002. godinu, te je ostao na tri europska trofeja (prvak Europe 2002. i 2018., te pobjednik europskog Superkupa 2002.), dok je Ferencvaros, koji je treći put pobjednik europski Superkupa (1978., 1980. i 2018. godine), osvojio svoj deveti europski trofej (četiri puta osvajač Kupa pobjednika kupova Europe, 1974., 1977., 1979. i 1998., te dva puta Eurokupa 2017. i 2018.).

Ovo je bilo 37. izdanje europskog Superkupa. Prvak Europe je 27. puta osvajao europski Superkup, a deset puta je slavio osvajač drugog po važnosti trofeja te sezone. Zanimljivo, prvak Europe je posljednji put poražen u borbi za europski Superkup 1993. godine, i to je splitski Jadran izgubio od Pescare, tadašnjeg osvajača Kupa pobjednika kupova Europe. Nakon toga je 19 puta u nizu (nije se igralo svake godine) prvak Europe osvajao i europski Superkup.

PRO Recco je sa šest pobjeda najuspješniji klub u europskom Superkupu. Ferencvaros se s tri pobjede izjednačio na drugom mjestu vječne liste osvajača sa zagrebačkom Mladosti i CSKA Moskva. Potom slijedi pet klubova s po dva slavlja među kojima je i Jug CO. Dva puta su još osvajali Pescara, Spandau 04, Partizan i Catalunya.

FOTO Andro Bušlje i Paulo Obradović na Final 8 europske Lige prvaka u Genovi 2018. godine
Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije

Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku

Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku
Danas je u OŠ Ivana Gundulića obilježen Dan škole, a središnji događaj bila je svečana priredba kojoj su uz učen...
Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku