StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA U GRUŽU: JADRAN SPLIT - JUG CO (20.30 SATI)

NIJE PRVI PUT Prije 19 godina Elvis Fatović je protiv Jadrana postigao 1000. pogodak Juga u europskim kupovima!

2. studenog 2018. - 18:13
Neće biti prvi put kako su Jug CO i Jadran Split suparnici u europskim kupovima, ali će večeras prvi put igrati jedan kontra drugog u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, kojeg su Jugaši osvajali četiri, a Jadranaši dva puta. Zanimljivost prvog ogleda u Ligi prvaka jest: Jug CO je gost u svom Gružu. Jadran je u Dubrovniku u ulozi domaćina jer još ne može u obnovljeni zimski bazen u Poljudu.

Gruž i Zvončac su bili suparnici prvi i jedini put do danas u europskim kupovima u četvrtfinalu LEN-a kupa. Bilo je to u sezoni 1998./99. kad je Jug u prvoj utakmici pod balonom u Gružu slavio sa 7:5, a u Poljudu izgubio nakon produžetka 'samo' s 8:7 te se plasirao u polufinale. Pokojni Bruno Silić je bio trener Jadrana, a Juga je vodio Veselin Đuho. Maro Balić, danas trener vratara Juga, bio je junak Gruža u uzvratu sa 14 obrana. Splićanin Mile Smodlaka, dijete Jadrana, 'nosio' je Juga. Postigao je u uzvratnoj utakmici dva pogotka i zaradio pet od ukupno deset igrača više. Zanimljivo, jedan igrač, koji je bio sudionik ta dva europska ogleda između Juga i Jadrana, igrat će i večeras - Boris Pavlović je i danas u kapici Jadrana.

Prva utakmica tog povijesnog prvog europskog sraza dva velika rivala, koji se zbio u četvrtfinala LEN-a kupa, i koji se igrao u Gružu, 12. siječnja 1999. godine, pamtit će se po tisućitom golu Juga u europskim kupovima. Igrala se prva četvrtina, prošlo je minutu i jedanaest sekundi. Sve je bilo u znaku broja jedan. Elvis Fatović, tadašnji kapetan, pospremio je loptu iza leđa Siniše Školnekovića u trenucima kad je izvan igre bio Adrian Ježina, danas jedan od čelnika Jadrana.

Večeras: Jugaši jure drugu pobjedu u skupini 'B' Lige prvaka, a Jadran prve bodove. Jugaši su slavili na startu u Berlinu protiv Spandaua 04 sa 7:6, dok je Jadran izgubio od Szolnoka sa samo 10:9. Ostao je bez bodova, ali pružio odličan otpor. Znaju to u Jugu, a znaju kako i ne igraju najbolje na početku nove sezone, kako još nisu dohvatili pravu formu. Jugašima je cilj plasman na Final 8, završni turnir. Jadranaši su bez imperativa. Nemaju pritisak.

Dalmatinski ogled u europskoj Ligi prvaka, prvi povijesni počinje u Gružu u 20.30 sati.
SKUPINA 'B'
Prvo podsjetnik na 1. kolo u skupini 'B': Spandau 04 - Jug CO 6:7, Szolnok - Jadran Split 10:9, HAVK Mladost - WASPO Hannover 11:11, te Verona - Olympiacios 7:6.

U 2. kolu skupine 'B' osim utakmice u Gružu između splitskog Jadrana Jug Croatia osiguranja, jedine koja se igra u petak, 2. studenog, još igraju, i to dan poslije, u subotu, 3. studenog: HAVK Mladost - Spandau 04, Verona - Szolnok, te WASPO Hannover - Olympiacos.

26. travanj 2024 20:18