StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA

KORAK PO KORAK, UTAKMICA PO UTAKMICA Prije 38 godina Helsingfors u Gružu, a sad Spandau 04 u Berlinu

17. listopada 2018. - 14:36
Znate li kad se igralo prvo izdanje Kupa europskih prvaka u vaterpolu? Odgovor je – 1963. godine. Znate li kad je Jug odigrao prvu utakmicu u europskim kupovima? Bilo je to u Gružu 24. listopada 1980. protiv finskog Helsingforsa, u kojoj je zabilježio pobjedu od 15:2, i zanimljivost te prve europske sezone dubrovačkog kluba jest činjenica da je osvojio Europu, a da je nije vidio. Naime, bio je domaćin u svih deset utakmica koliko ih je odigrao u svojoj prvoj europskoj sezoni!

Zašto je Jug tek 1980. godine prvi put zaigrao u europskim kupovima? Punih 29 godina nije bio prvak države, a nije osvojio ni Kup bivše države, natjecanje koje počelo igrati 1973. godine.

Danas su Jugaši jedini hrvatski klub koji je u ovom stoljeću osvajao naslov prvaka Europe, u bilo kojem loptačkom sportu, i ne samo u muškoj, već i ženskoj konkurenciji, i to su napravili ne jednom, već tri puta. Još se Gruž 'trese' od Final foura 2001. godine, lude i nezaboravne atmosfere, kada je prodano više od četiri tisuće kompleta karata, kada se u Gružu natiskalo gotovo 6000 gledatelja. Pet godina poslije opet je Jug podigao pokal prvaka u Gružu. U obnovljenom Gružu više nije bilo mjesta za gotovo 6000 gledatelja, ali opet nije bilo praznog mjesta. I konačno, 2016. godine, Jug je prvi put uspio slaviti van svog dvorišta. Jedna od najljepših sportskih priča u posljednjih nekoliko godina hrvatskog sporta je upravo njegov trijumf usred Mađarske, zemlje vaterpola, i u hramu vaterpola na Margaritinom otoku.

Jug, koji je u najjačem europskom klupskom natjecanju neizostavan od 2003. godine, a u europskim kupovima od 1992. godine, najjači je hrvatski adut. Prvi je favorit za osvajanje, tj. obranu naslova prvaka Hrvatske, pobjednika Kupa Hrvatske i Triglav regionalne lige, dok u europskoj Ligi prvaka ima za cilj plasirati se na završni turnir.

- Kad se tamo dođe, tada je cilj otići što dalje – naglasit će svaki put Jugov trener Vjeko Kobešćak, koji sad crta i razmišlja isključivo kako proći skupinu. Korak po korak, tj. utakmica po utakmica - to je jedini ispravan put. Zbog toga se jedino sad razmišlja o Spandau 04, koji je domaćin Jugašima na startu nove sezone u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, koja počinje ove srijede, 17. listopada. Utakmica u Berlinu igra se u 19.30 sati. Jugova letvica očekivanja u Europi će se svakako podići ukoliko se priključi Sandro Sukno.
Paulo i Bušlje u Veroni, Bijač u Beogradu
Tri hrvatska kluba u skupini 'B' europske Lige prvaka: Jug CO, Mladost i splitski Jadran. Zatim, tu su branitelj naslova - grčki Olympiacos s Paulom Obradovićem i Androm Bušljom, mađarski Szolnok, dva njemačka sastava, WASPO Hannover i Spandau 04, te Verona.

U skupini 'A' su PRO Recco (Marko Bijač), CNA Barceloneta, Dinamo Moskva, Crvena zvezda, ZF Eger, Steaua Bukurešt, Ferencvaros i AN Brescia.

U 1. kolu ove srijede igraju u skupini 'A': Ferencvaros - Dinamo Moskva, CNA Barceloneta - ZF Eger, AN Brscia - Steaua Bukurešt i Crvena zvezda - PRO Recco, a u skupini 'B': Spandau 04 - Jug CO, Szolnok - Jadran Split, Mladost - WASPO Hannover te Verona - Olympiacios.

26. travanj 2024 21:12