StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

EUROPSKO PRVENSTVO ZA IGRAČE DO 19 GODINA Hrvatska bez postolja, Jugaš sa zlatom

3. rujna 2018. - 01:35

Hrvatska vaterpolska reprezentacija zauzela je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koje se igralo u Minsku, u Bjelorusiji. Nakon što je sa četiri pobjede (tri u skupini: Slovenija 14:4, Turska 8:4 i Španjolska 10:9, te u četvrfinalu Rusija 5:4) stigla među četiri najbolje, upisala je dva poraza. U polufinalu je doživjela težak poraz, utakmicu zaključila bez postignutog pogotka (Grčka je bila bolja s 8:0), a na kraju je izgubila utakmicu za treće mjesto od Španjolske s 9:8 iako je u tri navrata imala tri pogotka prednosti (4:1, 5:2 i 6:3). 

Naši su prvi pogodili u ogledu za broncu, a nakon što su Španjolci izjednačili, nanizali su tri pogotka, a nakon što su treći put imali plus tri, Španjolska je napravima ni manje, ni više, nego 5:0 te tri minute i 12 sekundi prije kraja utakmice s 8:6. Ipak, naši uspjevaju izjednačiti na 8:8, ali ne i nakon što je Španjolska 47 sekundi prije kraja četvrte četvrtine povela s 9:8 unatoč izborenom igraču više... 

Kristijan Čulina, jedini Jugaš u reprezentaciji Hrvatske, i jedan od najmlađih, prije neki dan je igrao na Svjetskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Mađarskoj, postigao je na EP-u za igrače do 19 godina dva pogotka. Po jedan u prve dvije utakmice, protiv Slovenije i Turske. Igrao je u svih šest utakmica hrvatske reprezentacije na EP-u. U utakmici za treće mjesto niti jedan od njegova tri šuta nije završio pogotkom. 

Na EP-u u Minsku sudio je Vlaho Radičević. Dubrovački međunarodni sudac je nakon suđenja utakmica po skupinama, sudio četvrtfinale u kojem je Crna Gora s 11:9 dobila Mađarsku, na kraju je svirao ogled za peto mjesto u kojem je Italija s 8:4 dobila Srbiju. Očekivano, kad je Hrvatska bila među četiri, Radičević nije bio u igri za utakmice koje su odlučivale o podjeli medalja.

Naslov prvaka osvojila je Grčka, koja je sa 14:12 u finalu bila bolja od Crne Gore. Alexandros Panastasiou, koji je u ljetnom prijelaznom roku postao novi igrač Jug Croatia osiguranja, sa čak 5 pogodaka bio je prvo ime Grčke u polufinalu, a istaknuo se i u finalu postigavši 3 pogotka. 

26. travanj 2024 07:45