StoryEditorOCM
VaterpoloDANAS SE IGRA ZAVRŠNICA 35. PRVENSTVA DUBROVAČKIH KUPALIŠTA U VATERPOLU

SVI U PORAT Tko će slaviti, Porporela treći, ili Elita drugi put?

Piše PSD.
19. kolovoza 2018. - 11:04

Završava još jedna Divlja liga. Tko je bio najbolji? Porporela ili Elita? Od 18.15 sati u Portu počinje veliko finale. Prije toga će se, od 17.30 sati, ogledati ekipe Grada i Županije protiv ekipe Dubrovačkih ljetnih igara. Piše da je riječ o revijalnoj utakmici, ali i tu je 'vrag odnio šalu'. Ni tu nitko ne pomišlja izgubiti.

Uglavnom, sve je spremno za završnicu Divlje lige, nitko ne zna točno koja je ovo. Uz ovu stoji broj 35., ali to je kad se računa koliko ih je odigrano od 1983. godine od kada se igra neprekidno. Inače, igrala se Divlja liga, prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu, još prije gotovo sto godina. Prvi zapisi o utakmicama po dubrovačkim plažama spominju se početkom 20-ih prošlog stoljeća (tisućljeća). Zatim se 30-ih, pa 50-ih, 60-ih, te 70-ih godina pisalo kako se igra, ali se nije u većini slučajeva zabilježilo tko je na kraju pobijedio. Prva Divlja liga gdje se zna pobjednik je Divlja liga odigrana 1950. godine. Tada je najbolja bila Porporela. Iako se igralo i 1951., pa 1952., drugi na listi pobjednika je upisan Piplić, koji je bio najbolji 1959. godine. Međutim, od 1983. godine sve ima crno na bijelo.

Porporela će ove godine igrati u svojim crnim 'gusarskim' kapicama. Elita u svijetlo plavim. Prije finala će svoje Porporelaše doći pozdraviti i knez Porporele, Nikša Jelčić Čile. Sin prvog kneza Porporele, legendarnog Miroslava, velikog pozitivca i zafrkanta, trebao bi reći par riječ. Nakon toga će, kao i 2007. kad je zadnji put Porporela igrala u finalu (tad je i pobijedila), 'Gusari s Porporele' bi trebali zapjevati svoju himnu, spustiti niz zidine veliku bandjeru. Naravno, bez benglaki i dimnih se ne može zamisliti završnica Divlje lige, te će tako biti i ovaj put. Elita je iskusnija i uspješnija momčad. Stoji činjenica kako joj je ovo treće uzastopno finale, ali i Porporela ima igrače koji su zaslužni za uspjeh prije 11 godina i koji su se radovali igrajući za druge momčadi.

Uglavnom, svi i sve je spremno za veliko finale. Potom kad sve završi svi iz Porta sele na skaline crkve svetog Vlaha. Tamo će se od 19.30 sati još jednom zapljeskati najboljim ekipama i pojedincima ovogodišnje Divlje lige.

VELIKO FINALE
Elita je do finala u igrala u sastavu: Miro Boroje, Božo Lujo, Boris Agatić, Tomislav Rudinica, Jakša Matušić, Miho Klaić, Ante Režić, Ivica Nikolić, Ivica Plečaš, Goran Milić, Mirko Ivandić, Maroje Šušić, Dragan Prizmić, Maro Roko, Marko Kortizija, Pero Memed i Bartul Bosnić pod vodstvom Gorana Turajlića, dok je Porporela pod vodstvom Ante Đapića u veliko finale uplovila zahvaljujući Nikši Burđelezu, Darku Surli, Dinku Rizziju, Željku Magi, Nikoli Zelenu, Ivu Ucoviću, Željku Margaretiću, Dadu Markoviću, Brunu Pavlekoviću, Milu Leoniju, Gorazdu Surli, Marku Garvanu, Tomislavu Radiću, Lukši Buconiću i Nikši Mihaljeviću. Marković zbog isključenja na prethodnoj utakmici nema pravo nastupa u finalu.

Finale sudi Marko Matijević iz Zagreba, koji je svirao gotovo sve utakmice glavnog turnira.

Put do finala
PORPORELA
Kvalifikacije:
Uvalica - Porporela 7:16, Luka Čilipi - Porporela 4:13, Batahovina - Porporela 6:17, glavni turnir, skupina: Kokoti - Porporela 10:7, Kamen mali Cavtat - Porporela 6:7, Plaža ispod Petke - Porporela 7:12, četvrtfinale: PVG Gruški mul - Porporela 2:8, polufinale: Porporela bez igre.

ELITA
Glavni turnir, skupina:
Luka Čilipi - Elita 3:13, Crvene stijene Orašac - Elita 5:8, Elita - Palace 10:3, četvrtfinale: Elita - Vila Šeherezada 13:5, polufinale: Kokoti - Elita 3:3/četverci 0:2
 

26. travanj 2024 12:33