StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

NIŠTA OD NOVE POBJEDE PROTIV SRBIJE I NOVOG FINALA, HRVATSKA S ITALIJOM ZA BRONCU Bušlje iskreno: 'Loše smo ušli u utakmicu. Loše smo izgledali većim dijelom!'

27. srpnja 2018. - 02:37

Igrač više Hrvatske je bio loš, baš loš, te naši neće u borbu za naslov prvaka Europe, već će za zlato igrati Srbija. Naši su realizirali tri od čak četrnaest igrača više, dok je s druge strane Srbija bila daleko uspješnija. Postigla je sedam pogodaka iz trinaest situacija s igračem više, te poslala naše u borbu za broncu. 

- Loše smo ušli u utakmicu. Loše smo izgledali većim dijelom utakmice. Čestitamo Srbiji na pobjedi. Okrećemo se sad utakmici za broncu - rekao je naš kapetan Andro Bušlje.

Naši, aktualni svjetski prvaci, izgubili su polufinale Eura od aktualnih olimpijskih i europskih pobjednika. Nisu uspjeli opet dobiti velikog rivala, ostvariti novu slatku pobjedu, te nastaviti niz. Bili su u finalu Svjetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine, zatim u finalu Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, pa prošle godine u finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti, a sad su ostali bez finala Europskog prvenstva u Barceloni!

Srbija je dobila finale u Kazanju i u Riju protiv naših, a zbog naših nije vidjela finale u Budimpešti prošle godine. Prošle godine su naši u Budimpešti dobili Srbiju u polufinalu te joj skinuli s glave krunu svjetskog prvaka, a sad nisu uspjeli prekinuli njezin sjajan niz na Europskim prvenstvima. Srbija je osvojila posljednja tri Eura. Evo je na korak do četvrtog uzastopnog slavlja.

Početak naših u napadu je bio sjajan. Dva igrača više su izborili. Oba su realizirali. Čvrsti blokovi Srbije su pali. Raširila ih je naša vanjska linija te je Srbija morala izaći iz bunkera. Otvorio se prostor za naša dva sjajna centra. Nakon što su iz vanka Vukičević i Joković probili obranu Srbije, sjajan pogodak Vrlića. Istina, dok nas je u prethodnim utakmicama krasila igra u obrani, u napadu su se mučili. Prva četvrtina polufinala - suprotna slika. U tih prvih osam minuta utakmice primili smo pet pogodaka. Previše. Dva puta smo imali dva pogotka zaostatka (4:2 i 5:3). Međutim, nakon prve četvrtine ugasio se i napad. Čak devet situacija s igračem više u nizu naši nisu iskoristili.

Posebna priča su Sergey Naumov i Radoslaw Koryzna. Dvojac u bijelom napravio je 'budalama' sve u redovima dvije najbolje reprezentacije svijeta. Ni jedan, ni drugi sudac nisu dorasli da sude ogled dvije najuspješnije reprezentacije svijeta posljednjih godina. Nevjerojatno izgleda da su svatko malo ponajbolji igrači i izbornici svijeta gledali prema njima ne znajući što su sudili. Ne, ne može se reći kako su sudili za jedne ili druge, već je dvojac napravio pravu sprdnju od vaterpola. Našima nije išlo u napadu, te su ih takve odluke sudaca učinile dodatno nervoznima.

- Posljednje dvije utakmice su bile teške, došli smo u Barcelonu igrat vaterpolo, a ovo je zbog sudaca bio neki drugi sport. Utakmica teških fizičkih kontakata, te nismo imali lepršavost - rekao je Mile Smodlaka, pomoćni trener, koji je posljednjih sedam minuta utakmice vodio Hrvatsku budući je isključen Ivica Tucak. Suci su pokazali našem izborniku crveni karton iako je, snimka to pokazuje, smirivao našu klupu. Nakon utakmice je Tucak 'iskočio iz tračnica', 'pukao mu je film'. Suce je nazvao poluidiotima. 

- Užasno sam razočaran. Dopuštali su keč u kojem se nismo snašli. Ovo nema veze s vaterpolom - naglasio je Tucak. Složio se kako smo utakmicu izgubili zbog lošeg igrača više. 

- Upali smo u zamku, komentirali smo sudačke odluke, potrošili smo se zbog njih... - dodao je Tucak, te krenuo prema izlazu s bazena. Hrvatska se okreće utakmici za broncu u kojoj će suparnik biti Italija (subota, 28. srpnja, 20.30 sati). Španjolska je u drugom polufinalu dobila Italiju s 8:7. Italija je povela s 1:0. Španjolska povela sa 4:1. Potom Italija vodi s 5:4 i 7:5. Nakon toga tri pogotka domaćina u nizu za plasman u veliko finale.

POLUFINALE Hrvatska - Srbija 7:9
BARCELONA Plivalište Bernat Picornell. Gledatelja 3800. Suci: Sergey Naumov (Rusija) i Radoslaw Koryzna (Poljska).
HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković (1), Buljubašić, Vukičević (3), Bušlje (2), Miloš, Vrlić (1), Šetka, Garcia, Marcelić.
SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić (3), V. Rašović, Ranđelović, Ćuk (3), D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić (1), Filipović, Prlainović (1), S. Mitrović (1), B. Mitrović (7 obrana).
Igrač više: Hrvatska 14/3, Srbija 13/7
Peterci: Hrvatska 1/1, Srbija -
Četvrtine: 3:5, 1:1, 1:1, 2:2
 

NOKAUT
Početkom druge četvrtine Loren Fatović je promašio igrača više, njegov udarac je završio u bloku Srbije, a potom je naš reprezentativac potegao još jedan udarac, koji je završio u glavi Filipa Filipovića. Srećom po Fatovića i našu reprezentaciju taj nesportski potez nisu primjetili suci, nisu se oglasili. U tom trenutku je bilo 5:3 za Srbiju. Četiri minute poslije Fatović i Miloš Ćuk su bili u 'zagrljaju', te je utakmica za obojicu bila završena. Ćuk je do tog trenutka bio najubojitiji igrač Srbije - tri pogotka iz tri pokušaja. 

26. travanj 2024 18:39