StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

EUROPSKO PRVENSTVO Očekivano, svjetski prvaci pobjedom otvorili Euro!

16. srpnja 2018. - 21:31

Nitko nije očekivao da će naši protiv Nizozemaca imati problema na startu. Tako je i bilo. Možda će jedino našeg izbornika Ivicu Tucka zasmetati broj primljenih pogodaka u posljednjoj četvrtini, ali uoči tih zadnjih osam minuta već su bodovi bili osigurani, i već su se svi okrenuli, ne idućoj utakmici protiv Turske, najslabije reprezentacije skupine, već utakmici s Grčkom, koja je u petak, i koja će odlučiti o pobjedniku skupine i reprezentaciji koje će izravno u četvrtfinale. Grčka je očekivano dobila Tursku, a neočekivano uvjerljivo. Čak 26 razlike primivši samo jedan pogodak, i to 2 minute i 20 sekundi prije kraja prve četvrtine kada je Turska pogodila za 1:2.

Naš, svjetski prvaci, iako nekompletni u odnosu na taj veliki uspjeh prošlo ljeto ostvaren u Budimpešti, prvenstveno se to odnosi na izostanak kapetana, Sandra Sukna, kvalitetniji su od Nizozemaca. To su potvrdili te su očekivano upisali peti trijumf protiv njih u isto toliko ogleda. Baš niti jednom Nizozemska nije bila blizu. Tako ni ovaj put. Zanimljivo na prethodnom prvenstvu u Beogradu, u zimu 2016., bilo je sedam razlike (16:9), a toliko je bilo i ovaj put uz jedan pogodak manje sa svake strane.

Hrvatska je otvorila utakmicu s vodstvom od 4:0. Najveću prednost je bila sedam razlike. Prvi put u trećoj četvrtini (10:3), zatim još dva puta (11:4 i 14:7) te konačnih 15:8. Marko Bijač je branio čitavu utakmicu. Zaustavio 13 od 21 udarac Nizozemaca u okvir gola. Ante Vukičević je bio naš prvi strijelac (četiri pogotka iz sedam šuteva), Maro Joković je postigao tri pogotka i imao tri asistencije, a još 'gori' po pitanju sjajnih dodavanja bio je Xavi Garcia, koji je četiri puta uspješno proigrao suigrače. Raspoložen je bio u napadu i centar Josip Vrlić (tri pogotka), koji skupa s Lukom Lončarom čini jedan od najboljih centarskih parova svijeta.

- Zasluženo smo pobijediti. Uvijek je teško početi turnir pobjedom bez obzira na to tko je protivnik. Imali smo neke poteškoće, ali sve u svemu naša rutinska pobjeda - istaknuo je Tucak.

S Turskom naši otvaraju program u srijedu, 18. srpnja (11 sati).

1. KOLO Hrvatska – Nizozemska 15:8
BARCELONA Bazen Montjuic. Gledatelja 200. Suci: Benjamin Marcier (Francuska) i Radoslaw Kozina (Poljska).
HRVATSKA: Bijač (13 obrana), Macan, Fatovič (2), Lončar (1), Joković (3), Buljubašić, Vukičević (4), Bušlje, Miloš, Vrlić (3), Šetka (1), Garcia (1), Marcelić.
NIZOZEMSKA: Wagenaar (9 obrana), Van Den Burg (1), Winkelhorst, Van Der Hors, Van Ijperen, Lindhout (3), Gottemaker, Filipović (1), Muller (1), Jansenn (1), Koopman, Lucas (1), De Koff.
Igrač više: Hrvatska 10/5, Nizozemska 12/2
Peterci: Hrvatska 2/2, Nizozemska 1/1
Četvrtine: 4:2, 3:1, 4:1, 4:4.

26. travanj 2024 02:53