StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

SVJETSKO PRVENSTVO Lončar igra, s Japanom u 13.30 za prvo mjesto u skupini

21. srpnja 2017. - 13:16

Kanada je odigrala 8:8 s Crnom Gorom. Sa 4:0 u završnici stigla do svoj najvećeg boda na Svjetskim prvenstvima, ali taj kiks aktualnog europskog doprvaka i vječnog četvrtog na Olimpijskim igrama,koji se dogodio na startu natjecanja u supini 'A', pao je u zaborav nakon što je Japan priredio čudo nad čudima. Prvo čudo je što je ostvario pobjedu. Drugo čudo je što je to uspio protiv SAD-a, kojeg su neki vidjeli među kandidatima za medalju, 'crnog konja' prvenstva, a čudo je i činjenica da Japan nije u utakmici 2. kola skupine 'D' slavio s pogotkom, dva razlike, već sa čak osam: Japan – SAD 15:7!

Seiya Adachi je ime igrača Japana koji je postigao isto pogodaka koliko kompletna momčad  SAD-a koju vodi Dejan Udovičić, nekadašnji izbornik Srbije. Japan je na startu izgubio od Rusije s 15:8 kad je Hrvatska sa 'samo' pet razlike dobila SAD (12:7). Prije nego je Japan potpisao mirakul, naši su dobili Rusiju s 10:8 i zbog tog japanskog čuda nisu, a što su svi očekivali, prije zadnjeg kola osigurali prvo mjesto u skupini koje vodi izravno u četvrtfinale.

U najavi posljednjeg kola u skupini 'D' stoji kako je Hrvatskoj bod dovoljan protiv Japana za prvo mjesto, ali i to kako bi Japan pobjedom, a u slučaju da Rusija ne dobije SAD, bio prvi!

- Neće biti problema s Japanom – istaknuo je Ivan Buljubašić, naš reprezentativac. Andro Bušlje dodaje kako su Japanci fizički slabiji, ali su puno brži. Marko Bijač je gledajući utakmicu Japan – SAD istaknuo: Japanci su preplivali Amerikance. Toliko kontri na jednoj utakmici se ne viđa često.

Buljubašić uoči susreta s Japanom (13.30 sati) dodaje kako im je jedna opomena dovoljna. Misli naš branič na loš početak utakmice s Rusima, koji su sredinom druge četvrtine vodili sa 6:3. Potom je, svi se slažu, Hrvatska bila odlična, a takva je bila od prve do zadnje minute protiv Amerikanaca na otvaranju prvenstva.

- Da, dobro da nam se dogodila Rusija. Da, to nam je opomena. Treba ulazit maksimalno u svaku utakmicu. Biti pritom smiren. Ne divljat. Budemo li takvi, tada neće Japan imati prilike – rekao je Bušlje.

Hrvatska nije trebala biti kompletna protiv Japanaca. Izbornik Ivica Tucak je isključen protiv Rusa te će na tribine, a palicu će preuzeti Mile Smodlaka. Naš centar Luka Lončar je također isključen protv Rusije te je Hrvatska, tako je bilo prije, trebala protiv Japana imati u zapisniku igrača manje, ali, kažu sad iz FINA-e, isključen je dok je bio u bazenu, a ne na klupi, te zbog toga može igrat!?.

Japan smo dobili bez problema prije neki dan na završnom turniru Svjetske lige. Hrvatska – Japan čak 13:5. Marko Bijač je u utakmici odigranoj u Ruzi, pokraj Moskve, bio čudo s 15 obrana. Uoči odluke tko će biti pobjednik skupine 'D', malo tko očekuje novo čudo Japana, već novu, odličnu igru Hrvatske. 

Mađarska i Italija - tko će pobijediti s više razlike?
Hrvatska ako izbori prvo mjesto u skupini te izravan plasman u četvrtfinale, za polufinale će igrati po svemu sudeći protiv drugoplasiranog sastava skupine 'B', koji bi u osmini finala trebao dobiti bez problema trećeg iz skupine 'A'. U srijedu navečer derbi skupine 'B' za prvo mjesto završio je bez pobjednika, 9:9, te će Mađari i Talijani juriti u zadnjem kolu pogodak razliku. Mađarska ima +10, Italija +9. Mađarska igra protiv Francuske, a Italija s Australijom. Mađarska igra prva, a nakon nje Italija! U skupini 'C' zadnja utakmica odlučuje tko će biti prvi, a tko drugi: Srbija ili Grčka (Srbiji igra i remi zbog bolje pogodak razlike). U skupini 'A' samo Kanada ne može biti prva. Crna Gora ima 3 boda, Kazahstan i Brazil po 2 te Kanada 1 bod, a igraju Crna Gora – Kazahstan te Brazil – Kanada. Naravno, Crnogorci ovise samo o sebi.  

26. travanj 2024 19:40