StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

MARKO BIJAČ 'Sve ovo što se događalo u samoj završnici Svjetske lige govori kako nas čeka izuzetno kvalitetno i zanimljivo Svjetsko prvenstvo'

28. lipnja 2017. - 01:41

Nakon psihički teškog poraza u polufinalu od Italije, nesretno izgubljene utakmice, pokazali smo dan poslije u utakmici za treće mjesto kako smo prava momčad. Kontrolirali smo utakmicu od početka do kraja. Kvalitetniji smo od SAD-a i to smo potvrdili – rekao je Marko Bijač, vratar hrvatske reprezentacije. Bijač je za mnoge bio ponajbolji naš igrač na završnom turniru Svjetske lige gdje je Hrvatska osvojila novu medalju.

Naši su vaterpolisti uoči nastupa u Ruzu na završnici Svjetske lige bili na desetodnevnim pripremama u SAD-u i tamo su dobili tri od četiri utakmice protiv SAD-a. Za 20-ak dana putuju na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

- Sve je podređeno SP-u. Od prvog dana priprema razmišljamo o SP-u. Nastup u Ruzu je bio kako nama, tako i svim drugim reprezentacijama, provjera kakvi smo u ovom trenutku, tri tjedna do početka SP-a. Kako mi, tako i suparnici, vidjeli smo na čemu moramo poraditi do SP-a. Gledajući samo nastup u Ruzu, osobno sam zadovoljan. Uz malo sreće je sve trebalo rezultatski biti još bolje – dodao je Bijač.

Igra u obrani je dobila dosta visoku ocjenu.

- U svemu, tako i u obrani, ima prostora za napredak – naglasila je naša 'jedinica'.

Srbija je nastavila svoj niz. Peti put uzastopno, a deveti put osvojila zlato u Svjetskoj ligi. Italija je u finalu povela sa 4:0. Na kraju vodila s 9:8, ali Srbija je s dva pogotka do kraja preokrenula utakmicu.

- Italija se pokazala u polufinalu i u finalu fizički i plivački odlično spremna reprezentacija. Nema dileme kako će svima biti neugodan suparnik na SP-u. Držali su finale pod kontrolom do sredine utakmice. Na kraju imali tih 9:8. Srbija je spretno i sretno okrenula. Sve ovo što se događalo u samoj završnici Svjetske lige govori kako nas čeka izuzetno kvalitetno i zanimljivo Svjetsko prvenstvo. Nemojte zaboraviti kako ovdje nije bilo Grčke, Španjolske, zatim Mađarske, koja je domaćin SP-a. Svi oni, kao i mi, računamo na Svjetskom prvenstvu ostvariti odličan rezultat – rekao je Bijač.

Pet pobjeda i ti nesretni peterci
Hrvatska je na završnom turniru Svjetske lige ostvarila pet pobjeda i samo jedan poraz, i to je izgubila na peterce u polufinalu od Italije nakon što je imala pobjedu u ruci, ali nije uspjela sačuvati loptu u svom posjedu u posljednjih pola minute utakmice te je 'Settebello' uspio izjednačiti te potom boljim izvođenjem peteraca ostaviti nas bez finala.
 

Šesta medalja
Prve dvije bronce Hrvatske je u Svjetskoj ligi osvojila u Nišu 2010. i Firenci 2011. godine. Sad ih nakon nastupa u Ruzu ima tri. Hrvatska ima ukupno šest medalja u Svjetskoj ligi. Zlatna je bila u Almatyju 2012. kada je u finalu dobila Španjolsku, a srebrna u Podgorici 2009. te Bergamu 2015. godine kada je u finalu trebala čestitati na pobjedi Crnoj Gori odnosno Srbiji. 
 

Šest Jugaša
Marko Bijač, Marko Macan, Luka Lončar, Maro Joković, Loren Fatović i Xavi Garcia - to su šestorica igrača Jug Croatia osiguranja koja su doprinjela osvajanju brončane medalje u Svjetskoj ligi 2017. godine. Pod vodstvom izbornika Ivice Tucka boje Hrvatske u Ruzu, 100 kilometara od Moskve, branili su još Antonio Petković, Ivan Buljubašić, Ante Vukičević, Andro Bušlje, Ivan Krapić, Anđelo Šetka i Ivan Marcelić.

27. travanj 2024 02:39