StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKI VJESNIK U WIMBLEDONU

VENUS ZAUSTAVILA ANU 'Ovo mi je škola'

Piše PSD.
10. srpnja 2017. - 18:29

LONDON Tekst i slike: Tonči Vlašić

Postoje trenuci koji se pamte u karijeri Ane Konjuh. Jedan od tih je i prvi Anin međunarodni meč. Sa sestrom Andreom je putovala u Ameriku 2006. godine. Nije još imala 9 godina. Andrea je igrala turnir do 14 godina, nadaleko poznati Eddie Herr u Bradentonu, u Akademiji Bollettieri, a Ana je zaigrala u turniru do 12. U 1. kolo je za suparnicu imala gotovo četiri godine stariju Lauru Robson, veliku britansku nadu. Izgubila je 0:6 i 0:6. Tata Mario, koji je s bio tada na Floridi, sjedio uz teren s Andreom te njezinim tadašnjim trenerom Damirom Barišićem, samo je vrtio glavom. Ana je, sjeća se kao da je bilo jučer, imala jednu priliku uzeti gem. Nije uspjela. Gotovo četiri godine razlike u tim godinama. Samo zbog toga je to tada bila nemoguća misija. Čak i za uzeti samo jedan gem.

Ana je šest godina poslije uzela juniorski Eddie Herr. Potom Orange Bowl. Zatim duplu krunu na juniorskom Australian Openu. Juniorsku karijeru zaključila u Americi trijumfom na juniorskom US Openu. Potom je rekla zbogom juniorskom tenisu iako je mogla igrati još dvije, tri godine u toj konkurenciji. Krenula je među profesionalce. Dvije godine poslije osvojila je prvi WTA naslov (Nottingham), godinu poslije stigla do četvrtfinala US Opena. Osam Grand Slam turnira u nizu je otvorila pobjedom. U Wimbledonu je ovog srpnja ispisala povijest – u sva tri turnira na jednom Grand Slam turniru je izborila drugi tjedan, a to nikome u povijesti hrvatskog tenisa nije pošlo za rukom. Među 16 u singlu, ženskim parovima i miksu.

U singlu je s tri pobjede stigla do 4. kola i ogleda s Venus Williams, peterostrukom wimbledonskom pobjednicom, koja je na Touru od 1994. godine, koja je prvi nastup u glavnom turniru Wimbledona imala u ljeto  1997. godine. Ana se još nije bila rodila. Uz to je taj meč bio na centralnom terenu. Ani je to bio prvi izlazak na glavnu pozornicu najuglednijeg svjetskog teniskog turnira. Venus je na Centre Courtu igrala samo sedam pojedinačnih finala!

To iskustvo igranja na najvećoj pozornici, zatim činjenica kako je 37-godišnja Venus Williams sjajno servirala i vraćala servis, ostavio je Anu bez izgleda da ispiše nastavak sjajne priče. Venus je nakon 65 minuta igre slavila protiv 18 godina mlađe Dubrovkinje sa 6:3 i 6:2. Deseta nositeljica je opravdala ulogu favorita.

Ana nije odustala ni 2006. zbog 'metle' u Bradentonu, na Eddie Herru, od Robson. Neće je pokolebati ni sad poraz od Venus Williams. Tri pobjede, protiv Lisicki, Begu i Cibulkova, nisu je samo dovele do meča na Centre Courtu protiv Venus Williams, već još bliže vrhu. Ana je na korak do plasmana u TOP 20. 

26. travanj 2024 09:42