StoryEditorOCM
TenisTENIS/LUCIJA ĆIRIĆ BAGARIĆ, 12-GODIŠNJA TENISAČICA DUBROVNIKA

Čistih 18/0 na državnom!

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
3. listopada 2016. - 20:30

Počela je trenirati sa šest godina, točnije, s nepunih šest, a trenira već više od šest godina, točnije, šest i pol. Na pitanje: što ju je dovelo na tenis terene u Uvalu Lapad? - odgovorit će kao iz topa: Tata!

Tata je nabavio reket, loptice, obukla je tenisice te dres i krenula, a što ju je zadržalo na terenima?

- Svidjelo mi se, a potom je sve dobro išlo.

Sa šest je skupljala poene na turnirima do 8 godina, s osam na turnirima do 10 godina.

- Uvijek su suparnice bile starije od mene.

Starije, ali u rijetkim slučajevima bolje. Već sa šest je igrala Masters do 8 godina, s osam godina je igrala prvi put na državnom Mastersu do 10 godina.

- Dobila sam u 1. kolu državnog Mastersa treću nositeljicu s 2:0 u setovima. U oba tie breaka je bilo 7:5 za mene. Sjećam se kako je jako puhalo.

Uglavnom, 'otpuhala' je i tada suparnicu, nositeljicu, koja je bila dvije godine stariju. Prvi put je turnir do 10 godina osvojila s 9 godina. Isto je bilo i s turnirom do 12 godina. Kad je prvi put pobijedila na jednom turniru iz Dalmatinskog ciklusa u uzrastu do 10 godina tada se čulo: 'Treba to ponoviti'. Kad je to ponovila, evo ih opet: 'To je Dalmatinski ciklus. Treba se pokazati na državnom Mastersu'. Kad se i tamo pokazala, e tad su rekli: 'Treba biti najbolja na državnom prvenstvu'. Kad je osvojila državno prvenstvo, opet isti: 'Treba se pokazati u međunarodnoj konkurenciji jer Hrvatska je mala, nema tu kvalitete'.

Uglavnom, Lucija je uzela sva četiri naslova državne prvakinje do 12 godina ove godine. Najbolja na dvoranskom prvenstvu pojedinačno i u paru, a potom i na otvorenom prvenstvu. Prošlu godinu je zaključila s naslovom državne prvakinje u paru do 12 godina na otvorenom. Dakle, nanizala je pet naslova u uzrast do 12 godina na državnim prvenstvima.

Kako je prošle godine bila najmlađa u finalu, suparnice su igrale na nju očekujući kako će 'ta mala' pogriješiti. Tako je jedan poen trajao ni manje, ni više nego sedam minuta i to je zabilježeno na kameri. Tuču suparnice, a Lucija vraća i vraća. Antonia Ružić, koja je bila starija, a s kojom je igrala u paru gleda i ne vjeruje što sve stiže Lucija.

- Izgubile smo samo jedan set, i to u finalu.

Ove godine na državnim prvenstvima ima čistih 18:0!

- Da, na državnom nisam izgubila niti jedan meč.

I ne samo to: u deset pojedinačnih mečeva, pet na dvoranskom te pet na otvorenom, izgubila je samo dva seta, a u parovima igrajući ove godine s Marijanom Majetić niti jedan izgubljeni set u osam mečeva.

Debi u reprezentaciji je imala prošle godine, a ove je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo dobila sve mečeve. Iako na završnici EP-a reprezentacija nije otišla do kraja, Dubrovkinja je 'upala u oko'. Eto, neka se zna potpisala je sponzorski ugovor s NIKE-om. Više neće imati problema s opremom. Odmah je dobila najnoviju u kojoj su najbolje svjetske tenisačice igrale na US Openu.

- Lucija je jako napredovala u zadnjih godinu dana. Postala je borbena i tu je velik napredak u odnosu na početak naše suradnje. Udarci i tehnika su kod nje na visokom nivou, a što bih posebno istaknula, vidi se kako tu ima još puno prostora za napredak. Ma, Lucija je ona igračica, koja kad se pitaš ima li ono nešto – na prvu kažeš kako ima! Sve što radi, vidiš kako ima smisla. Zatim, želi učiti, a to je mene jako dojmilo – kazala je Darija Dešković Mišković, nekadašnja uspješna tenisačica, danas pomoćnik izbornika reprezentacije do 12 i do 14 godina, Petra Bubala.

- Kad su predstavnici NIKE-a došli te razgovarali o Luciji željeli su znati sve o njoj, ne samo o tenisu već i izvan tenisa, kakvo joj je okruženje, o roditeljima. Oni su nakon praćenja svih tih najboljih tenisačica do 12 godina u Europi odabrali jednu Bjeloruskinju te Luciju. I oni su isto kao i ja reagirali kad su prvi put vidjeli Luciju.

Luciji, kaže Dešković Mišković, nikad nije teško trenirati.

- Nije joj teško nakon meča ostati još na terenu, produžiti trening. Zatim vedra i pozitivna. Znate, Hrvatska je mala država, ali uvijek iskoči netko tko ima ono nešto više. Krznarić, koja je s 13 godina prvakinja Hrvatske do 16 te Lucija – njih dvije su vanserijske igračice. Što još da vam rečem osim kako se nadam da stiže još jedna Ana Konjuh. Ponavljam, ima još curica, koje obećavaju, ali Lucija odskače. Kad pričam s trenerima iz drugih država, i kad i oni pogledaju Luciju, svi se slažu kako je pred njoj lijepa budućnost. Naravno, ne trebam vam govoriti kako je sve ovo tek početak i koliko je težak put do vrha. U tenisu sam prošla sve. Nadgledala se svega dok sam igrala, sad dok sam trener. Da, Lucija je od onih koja ima ono nešto, i to ne govore samo njezini rezultati, već sve, pristup, ponašanje, sklona i željna učenja – istaknula je Darija Mišković Dešković koja je u paru s legendarnom Monikom Seleš bila u mlađim uzrastima doprvakinja Europe u parovima, a sa Seleš te Goranom Ivaniševićem i Sašom Hiržonom 1984. godine ekipna prvakinja Europe. Bila 1988. godine među petnaest najboljih juniorki svijeta, prvakinja bivše države do 14, 16 i 18 godina te reprezentativka, a 1992. godine prva prvakinja od samostalnosti Lijepe naše.

Lucija u Uvali Lapad svakodnevno trenira s Marijanom Vlahinić, Dubrovkinjom, koja je prije par godina počela profesionalnu karijeru, ali je ozljeda zaustavila na tom putu. Skokne svako malo i o Splita gdje radi pod paskom Tibora Gužvanja. S njim je radila i prije šest godina kad je Splićanin surađivao s Anom Konjuh.

- To je bio Lucijin pravi početak. Prvi pravi treninzi – istaknuo je njezin otac Boris, nekadašnji malonogometni reprezentativac Hrvatske. Otkrio kako je u planu otići na američku turneju, nastupiti na najpoznatijim svjetskim turnirima za mlađe uzraste, Eddie Herru i Orange Bowlu. Zatim izboriti mjesto u reprezentaciju do 14 godina…

26. travanj 2024 04:49