StoryEditorOCM
NogometSJEĆANJE NA JOZA MATOŠIĆA, ŠIMU MILUTINA I BOŽA BROKETU

HAJDUKOVCI IH NIKAD ZABORAVIT NEĆE 'Bili' bili u Dubrovniku i položili cvijeće na grobove svojih velikana!

25. lipnja 2019. - 18:57
Okupili su se opet Hajdukovci u Dubrovniku. Povod je Nogometni kamp splitskih kluba na lapadskom travnjaku te su po tradiciji, kad su stigli do Grada, skupa s Društvom prijatelja Hajduka u Dubrovniku položili cvijeće na grobove trojice velikana, majstora nogometa (baluna), koji su nosili bili dres, proslavili Hajduka po Europi i svijetu.

Veselin Zrilić je u ime svih položio cvijeće na grob Joza Matošića, a Nino Obradović na grob Šime Milutina. Matošić i Milutin su sahranjeni na groblju svetog Mihajla.

Jurica Gizdić, kroničar splitskog kluba je podsjetio kako su Matošić i Milutin igrali skupa u momčadi Hajduka te bili jedan od najboljih bekovskih parova u povijesti splitskog kluba. Milan Petrović je pak položio cvijeće na grob Boža Brokete na Boninovu. Broketa je prvi nogometaš iz Dubrovnika koji je osvojio olimpijsku medalju. Bilo je to 1948. u Londonu. Bio je sudionik Svjetskog prvenstva u Brazilu 1950. godine. Za Hajduk je odigrao gotovo 500 utakmica i postigao 70-ak

Hajdukovce je na groblju svetog Mihajla dočekala Romana Milutin Fabris, kćer Šime Milutina koji je za Hajduka igrao od 1929. do 1940. godine. Matošić je nakon što je zaključio igračku karijeru bio i trener Hajduka s kojim je 1952. bio prvak države. Sredinom 50-ih stigao je u Dubrovnik te bio trener GOŠK-a i Dubrovnika. Broketa je također nakon igračke karijere bio trener dubrovačkih nogometaša.

Hajdukovu delegaciju na odavanju počasti legendarnim nogometašima predvodio je dopredsjednik Lukša Jakobušić, zatim bila je i delegacija Kampa na čelu s voditeljom Matom Radićem. Uz Zrilića i Petrovića došao je i Zvonimir Deranja, koji je također nosio dres splitskog Hajduka. Potom obitelj pokojnog Vladimira Beare, legendarnog hajdukovog vratara, supruga Jadranka te  kćer Ivona, zet Davor te unuk Petar, koji je sudionik kampa u Dubrovniku. Uz Nina Obradovića u ime Društva prijatelja Hajduka delegaciju Hajduka su dočekali predsjednik dubrovačke podružnice Đuro Butigan te Pasko Malenica, Vedran Smokvina i Mario Lujo.

- Hvala Hajduku što se uvijek kad dođe u Dubrovnik sjeti svojih preminulih velikana - istaknuo je Malenica.
26. travanj 2024 09:02