StoryEditorOCM
NogometPOGOTKOM METKOVCA DINAMO DOBIO 1:0 BENFICU U PRVOJ UTAKMICI OSMINE FINALA EUROPSKE LIGE

BRUNO PETKOVIĆ 'Kada sam dolazio u Dinamo jedino tko mi je pljeskao bila je moja obitelj'

Piše PSD.
8. ožujka 2019. - 11:04
Bruno Petković, koji je nogomet počeo trenirati u 'crveno bijelom' dresu ONK Metković, bio je strijelac za 1:0 pobjedu Dinama protiv Benfice u prvoj utakmici osmine finala Europske lige. Pred 29.704 gledatelja na stadionu Maksimir 24-godišnji Metkovac je pogodio u 38. minuti iz jedanaesterca kojeg je izborio Dani Olmo. Uzvratni susret je 14. ožujka na stadionu Luz.

Osim što je zatresao mrežu iz penala, Bruno Petković ponovno je bio jedan od najboljih na terenu.

- Odigrali smo našu tipičnu utakmicu, mušku utakmicu kakva se i treba igrati protiv takvog protivnika. Što se mene tiče, odigrao sam ono što se od mene očekuje i smatram da sam to odradio jako dobro. Disciplina je jedna od najboljih odlika ove momčadi, izvrsno se nadopunjujemo, momčad je stvarno jako dobro posložena. Oni su imali veći posjed lopte, ali nisu kreirali igru ništa više od nas. Imamo sad utakmicu protiv Rijeke, koja nam je jako važna da zadržimo kontinuitet pobjeda. Napravit ćemo videoanalizu ove pobjede pa ćemo vidjeti hoće li trebati što ispraviti - rekao je Petković.

Puno je ljudi bilo skeptično kada se prošlo ljeto vratio u Dinamo. Naime, Petković je igrao za mlađe uzraste Dinama, a u 'plavom' dresu je izborio mjesto u mladoj reprezentaciju Hrvatske za koju je upisao jedan nastup i jedan pogodak. Potom je tražio priliku. Nastupao za Hrvatski dragovoljac, Lokomotivu, te u Italiji za Cataniju, Varese, Reggianu, Virtus, Trapani, Veronu i Bolognu. Dočekao novi poziv iz Maksimira. Ovaj put našao se među kandidatima za prvu momčad. 

Petković se našao u središtu pozornosti kad je škaricama protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj potpisao po mnogima jedan od najljepših pogodaka u povijesti HNL-a. Bilo je to krajem prošle godine. Nedugo nakon toga je također škaricama pogodio i u Zaprešiću protiv Intera. Neki dan je u 3:0 pobjedi protiv Viktorije iz Pilzena, asistencije i pogotka, bio 'zatrpan' komplimentima, baš kao i sad nakon pogotka protiv Benfice, te čak 16 dobivenih duela protiv velikana iz LIsabona...

- Kada sam dolazio u Dinamo jedino tko mi je pljeskao bila je moja obitelj. Što se tiče svega ostalog nisam se previše obazirao na negativne komentare kao što ne smijem dozvoliti da poletim nakon pozitivnih. Sretan sam što je publika prepoznala moj trud, dajem svoj maksimum na svakoj utakmici i na svakom treningu - naglasio je Metkovac.
28:10!
Utakmica protiv Benfice bila je 15. europska utakmica Dinama ove sezone. Momčad Nenada Bjelice ostvarila je devet pobjeda, četiri remija i dva poraza. Pogodak razlika 28:10!

Dinamo je svoj europski put započeo u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5:0, 2:2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2:0, 1:0), te play-off runda protiv Young Boysa (1:1, 1:2). Nakon ispadanja od Švicaraca, Dinamo je put nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini 'D' ispred Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlechta. U šest utakmica upisao je četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 11:3. U osmini finala odmjerio je snage s Viktorijom Plzen izgubivši prvu utakmicu 1:2, no u uzvratu je pobijedio sa 3:0. Sad je pala i velika Benfica.
Hvala Dinamo!
Dinamo protiv Benfice nije igrao samo za sebe, već i za Hrvatsku na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata. Zagrebačkim plavima bio je dovoljan samo jedan bod u dvije utakmice da Hrvatska od sezone 2020-/21. ima čak pet predstavnika u europskim kupovima - dva u Ligi prvaka, a tri u Europskoj ligi. Pobjedom Dinama već u prvoj utakmici protiv Benfice Hrvatska je preskočila Švicarsku i Dansku čiji su se klubovi već oprostili od europskih natjecanja.

Tako ćče od sezone 2020./21. hrvatski prvak biti u drugom pretkolu Lige prvaka u dijelu ždrijeba za prvake, a hrvatski doprvak u drugom pretkolu u dijelu ždrijeba za neprvake. 

Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) ići će izravno u treće pretkolo Europa lige, dok će iz drugog pretkola krenuti preostala dva kluba koji bi se kvalificirali za Europu. 

25. travanj 2024 15:48