StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

HRVATSKA STIGLA U MOSKVU Kapetan Luka Modrić: 'Ne razmišljam o tome da osvojim Zlatnu loptu!'

Piše PSD.
8. srpnja 2018. - 17:38

SOCHI Tonči Vlašić

Jutro nakon utakmice. Nedaleko od olimpijskog stadiona. Djeca na ulici mašu zastavama Rusije. Na svakom koraku trče za loptom. I nakon ispadanja Rusije sa SP-a, domaćin živi nogomet i s nogometom. Na recepciji hotela umjesto 'Dobro jutro' - 'Bravo Hrvatska', 'Čestitamo', 'Dobra utakmica', 'Rusija dobra, Hrvatska dobra, puno dobra'.

Nekoliko sati prije, podno tribina olimpijskog stadiona, isto. Rusi su pljeskali svojima, čestitali Hrvatskoj. Ponosni jer su pružili otpor, kažu, sjajnoj momčadi s dosta sjajnih igrača.

Srđan Fabijanac s Hrvatskog radija je imao ulaznicu viška za konferenciju za novinare. U nas ulaznica za miks zonu. Ne možeš bit u istom trenutku na dva mjesta, ali, znali smo, neće naši brzo kroz miks zonu. Slavit će u svlačionici. Tako je i bilo, te prvo na konferenciju za novinare. Prvo domaćin. Ruski novinari su pljeskom dočekali svog izbornika Stanislava Čerčesova, a potom ga je novinar Sport Expressa, ruskog sportskog dnevnika, upitao: 'Je li Rusija postigla više nego se očekivalo, te ostaje te li izbornik?'.

- Ne znam jesmo li postigli više. Usavršavamo se. Vidjeli ste rezultat. Nije loš. Što se biti dalje, ne znam u ovom trenutku - rekao je Čerčesov te potom nastavio.

- Možda će vas iznenaditi, ali htio sam saznati što više informacija o svemu. Nema nijedne reprezentacije koja je igrala na ovom SP-u da je imala potpuno povjerenje svoje javnosti. A što se tiče kritika, mi smo vjerovali sami u sebe, ne možeš moliti da netko vjeruje u tebe. Vjerovali smo u svoj rad, a cijela Rusija se zaljubila u nas, u svoju reprezentaciju, preokrenuli smo javno mnijenje u svoju korist.

Prvih desetak minuta konferencije za novinare potrošio je govoreći samo o svojoj reprezentaciju, a nakon toga je pitanje glasilo: Je li ga i ovaj put nazvao nakon utakmice Putin, predsjednik Rusije?

- Naš premijer Medvedev bio je u svlačionici nakon utakmice, ali nije bilo vremena za razgovor. Predsjednik Putin me je nazvao te mi čestitao na igri, borbi. Međutim, mi smo razočarani. Predsjednik je rekao da morao koračati dalje uzdignuta čela - rekao je ruski izbornik, koji je i na odlasku dobio pljesak. Potpisao je nekoliko autograma, a iza vrata je u tom trenutku s pokalom za igrača utakmice čekao Luka Modrić. I on je prišao Čerčesovu. Stisnuo mu ruku. Čestitao mu na dobrom turniru te zauzeo svoje mjesto ispred novinara.

- Ne razmišljam o tome da osvojim Zlatnu loptu. Najvažniji mi je uspjeh reprezentacije, da napravimo nešto veliko. Ulazak u polufinale to jest, ali možemo i više. Fokusiran sam na uspjeh reprezentacije, da donesemo medalju kući, a koja će to biti, vidjet ćemo - odgovorio je Modrić. Svjetski mediji pišu kako je, ako Hrvatska ode do kraja, najozbiljniji kandidat za dobitnika najvećeg priznanja.

- Uspjeh momčadi, a ne pojedinačna priznanja, su mi najvažnija – ponovio je naš kapetan.

Mnogi su očekivali da će se Rusija braniti, a napadala je. Jeste li iznenađeni time? - upitali su Modrića.

- Rusija je odigrala jako dobru utakmicu. Iznenadili su nas u prvom poluvremenu, postavila se visoko, a mi, kao da smo se bojali. Trebali smo utakmicu zaključiti prije penala, ali očito ne može, kad smo mi u pitanju, bez drame. Bilo je teško. Mučili smo se trkački. Ali, po meni, ponavljam, smo bili puno bolji. Nažalost, nije ušlo. Dogodio nam se pad koncentracije, je li razlog umor. Možda je bilo i toga. Ponavljam, mislim da smo odigrali fenomenalnu utakmicu. Drugo poluvrijeme te u produžetku smo bili bolji. Odigrali smo dvije utakmice po 120 minuta. Pokazali smo karakter na penale. Subašić je opet bio sjajan.

Što očekujete od polufinala protiv Engleza?

- Tešku i zahtjevnu utakmicu... Dobra su ekipa u prekidima.

Drugi put nakon 1998. Hrvatska je u polufinalu SP-a.

- To nas čini iznimno ponosnima i sretnima. Bio je težak put. Imali smo puno pehova na Europskim prvenstvima. Nadam se da ćemo otići i korak dalje nego 1998. godine. Imamo odlične igrače, odličan stručni stožer, te vjerujem da možemo napraviti još jedan korak i ući u finale.

Nakon kapetana - stigao je naš izbornik. I Dalić je dočekan pljeskom. Plakao je nakon utakmice.

- Hvala na čestitkama. Čestitam svojim igračima, ali i Rusiji. Bila je prava borba za polufinale. Ne po kvaliteti. Bio sam miran tijekom cijele utakmice, ali nakon što je Rakitić pogodio, popustile su emocije. Ne plačem često. Ali, imam i zašto plakati. Postigli smo sjajan uspjeh. Sjajan rezultat. Naravno, ostalo je snage za Engleze. Ne mislimo stati. Kako nas ide, kako dajemo sve od sebe, bit će teška borba, ali vjerujem da možemo još dalje, u finale - podvukao je Dalić.

Potom o činjenici kako je protiv Danske Hrvatska igrala s tri središnja vezna, a protiv Rusije s dvojicom.

- Ideja je bila da krenemo napadački, sa četiri igrača naprijed, ali to na kraju nije bilo dobro. Preskakali smo igru. Kasnije smo vratili trećeg veznog. Međutim, protivnik je bio agresivan, gušio nas je i nismo uspjeli ništa napraviti. Drugo poluvrijeme smo bili bolji te smo zasluženo pobijedili - rekao je Dalić.

Otkrio kako se Vida sam javio da će pucati penal nakon što Pivarić nije bio siguran hoće li, otkrio je izbornik. Pohvalio je sve koji su preuzeli odgovornost, te, naravno, Subašića na obrani prvog penala.

Engleska? S lakoćom su dobili Švedsku. Njihov izbornik forsira ofenzivni nogomet. Nema favorita u niti jednoj utakmici. Svaka utakmica je 50:50. Oni koji su bili favoriti, veliki frajeri, ti su otišli doma. Ostale su reprezentacije koje su kompaktne.

- Vidimo se u Moskvi - tim riječima je zaključio Dalić konferenciju za novinare.

Hrvatska je u polufinalu zbog čega osmijeh svima u 'kockicama' nije silazio s lica. Hrvatska i Engleska igraju u Moskvi u srijedu, 11. srpnja. Dan prije će se u Sankt Petersburgu za finale boriti Francuska i Belgija. 

26. travanj 2024 16:26