StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

RADOST 'VATRENIH' U RUSIJI Modrić nakon drame na penale i pobjede protiv Danaca: 'Ajde Suba, dođi ovamo. Ti si važniji!' 

Piše PSD.
2. srpnja 2018. - 12:44

NIZHNY NOVGOROD Tonči Vlašić

Danski novinari su već bili otišli. Njihova reprezentacija je prva izašla iz svlačionica, prošla kroz miks zonu, odgovorila na pitanja novinara. Danci se vraćaju svojim kućama. 'Vatreni' su još najmanje sat vremena bili u svlačionici. Slavili. Što je najvažnije oni ostaju i dalje u Rusiji. Hrvatska je izbacila u osmini finala Dance na penale te će u četvrtfinalu SP-a igrati u subotu protiv domaćina, Rusije. 

Luka Modrić, naš kapetan, stao je pred novinare oko dva sata ujutro. Primao je čestitke, a potom se 'sudario' s tvrdnjom kako je 'Trebalo imati muda pucati opet penal'. Naime, Modrić nije realizirao penal u 115. minuti za 2:1, ali je bio siguran u trećoj seriji odluke na penale.

- Ha, da, trebalo je opet smoći snage pucati i učinio sam to. Najvažnije je da sam kasnije pogodio. Kako sam izveo penal u odluci na penale, tako sam imao namjeru pucati i u produžetku, ali sam tada u zadnji tren odlučio promijeniti stranu... i nije ispalo dobro. Poslije je trebalo imati, kao što si rekao… Hahaha, neću upotrijebiti tu riječ… - nasmijao se Modrić odgovarajući Marku Cvijanoviću iz Novog Lista, ali kako je raspoloženje bilo na najvišem nivo, u tom trenutku 'uskočio' je Krešimir Gotlik s Hrvatskog radija: 'Može onda na španjolskom'. Modrić je 'popustio' te se prostorija podno tribina Arene u Nizhny Novgorodu 'zatresla' od smijeha.

- Najvažnije je da smo mi zabili penale, te Suba (Subašić) fenomenalno obranio ta tri penala. Svaka mu čast. Hvala Bogu da se i nama vratilo na kraju.

Pod 'vratilo' Modrić je mislio na 2008. i izgubljenu utakmicu protiv Turske, zatim na 2016. i poraz od Portugala u predzadnjoj minuti nokaut faze. U Rusiji je Hrvatska sad prošla tu prvu prepreku te u četvrtfinalu ide na domaćina, a ne na Španjolsku. Rusi su bili kobni za Španjolce.

- Veliko iznenađenje, ali su Rusi pokazali veliku borbenost, želju i volju i ta domaćinska atmosfera ih je nosila da daju maksimum. Bit će to teška utakmica, ali je nama najvažnije bilo da pređeno ovu prepreku na kojoj smo dugo zapinjali. Probili smo sad tu psihološku barijeru i mislim da sada možemo još i dalje. Ova momčad to zaslužuje sa svojom kvalitetom i karakterom koju pokazuje iz utakmice u utakmicu. Presretni smo, Međutim, ova generacija, ponavljam, može i više od četvrtfinala.

Hoćeš li pucati penal protiv Rusije ako ga bude? - bilo je novo pitanje za Modrića. 

- Ako bude penal, naravno….

U tom trenutku je u miks zonu ušao Danijel Subašić. Vidio ga je Modrić.

- Ajde Suba, dođi ovamo. Ti si važniji… - pozvao je kapetan Subašića, koji je čuo zadnje pitanje i odgovor Modrića.

- Uvik ćeš preuzet odgovornost, uvik ćeš je preuzet – poljubio je i zagrlio Subašić Modrića te nastavio gdje je stao kapetan.

- Ha, zna se tko ima muda preuzeti odgovornost pucati dva penala. Nitko drugi nego Modrić. To je zato što je odakle sam i ja, iz Zadra. I majstor je – rekao je junak naše pobjede protiv Danaca.

- Što se meni dogodilo? Čudo neko. Svaka čast dečkima, odigrali su tešku utakmicu. Nije bilo lako. Danci igraju neki anti nogomet, ubacivanje iz auta, s tribine, tko zna od kud… Bilo je teško, ali smo na kraju pobijedili. Na mišiće. Uz dozu sreće. Sada je sve super. Trebamo malo proslaviti, a onda se okrenuti četvrtfinalu… - istaknuo je Subašić, koji je obranio čak tri penala Dancima. Jesu li penali sreća?

- Malo sreće, malo iskustva, ipak sam ja 'stara raga' od 34 godine. Hahaha, šalim se… Kako sam uspio? Malo ritual, ruke gore, dole, mašeš… malo instinkt. Čekam. Onda krenem. Dobro je ispalo. Znate kakvi su penali. Može se dogodit da ne moraš obranit niti jedan, i ideš kući. Prije dvije sezone sam obranio pet jedanaesteraca, a ove sam ih pet dotaknuo, a nisam obranio niti jedan. Takav je život. Ma, sad je najmanje važno što sam ja skinuo tri penala, najvažnije je da smo prošli, da se hrvatski narod veseli. Ova pobjeda je za njih.

Bi li Subašić pucao penal da je trebalo na kraju?

- Bi, naravno. Ako bi trebalo. Bi.

I Rusi su prošli na isti način u četvrtfinale. Na penale nakon 1:1.

- Dobro je da smo mi još tu. Bit ćemo još najmanje 6,7 dana. Rusi su također dobra momčad, ali dat ćemo sve od sebe da ih preskočimo. Igraju kod kuće, ali neće to imati previše veze. Idemo stepenicu po stepenicu.

Naglasilo je kako igra protiv Danaca nije bila sjajna.

- Nismo bili na razini na kojoj smo igrali u skupini, ali smo se borili, davali sve od sebe po sparnom vremenu. Sada smo prošli ovu prvu stepenicu koja bi mogla biti ključna, s obzirom da mi je kroz glavu prolazilo i kako smo izgubili od Portugala u predzadnjoj minuti prije dvije godine na Europskom prvenstvu. Mislim da smo zaslužili nagradu s obzirom na to kako radimo. Malo srića. Nije to bila utakmica za pamćenje, ali smo prošli.

Vratio se na početak utakmice. Prva minuta – Danci vode.

- Ma, bilo je teško. Utakmica krene, a primiš gol iz nekog bilijara, gužve. Nisam je vidio, prođe kroz noge, takneš je, misliš da ide vanka, a ona se zarotira i ode uz stativu u gol. Nije bila sjajna igra, ali je najvažnije da smo prošli. Sjetite se kako je Portugal prije dvije godine osvojio naslov. Kad je ono dobio utakmicu, tek u polufinalu i osvojio naslov.

Možete li i vi do finala?

- Polako, u četvrtfinalu smo tek, idemo stepenicu po stepenicu - zaključio je Subašić, koji je tek drugi vratar u 88 godina dugoj povijesti Svjetskih prvenstava, koji je u jednoj utakmici koja je odlučena na penale obranio tri udarca (prvi je bio Portugalac Ricardo koji je u 2006. u četvrtfinalu SP-a u Njemačkog obranio udarce Lampardu, Gerrardu i Carragheru te poslao Engleze kući).

Najvažnije - Hrvatska je još uvijek na SP-u z Rusiji. Putuje sad u olimpijski Sochi na četvrtfinalni ogled s Rusima koji se igra u subotu, 7. srpnja. U Sochi odlazi sa željom da 11. srpnja zaigra u polufinalu na olimpijskom stadionu u Moskvi. Na istom mjestu se u nedjelju, 15. srpnja, igra i veliko finale. 

26. travanj 2024 06:53