StoryEditorOCM
OstaloDUBROVNIK DOMAĆIN KVALIFIKACIJSKOG TURNIRA ZA ODLAZAK NA SVJETSKO PRVENSTVO U MALOM NOGOMETU

IZBORNIK MATO STANKOVIĆ 'Nama bi najlakša utakmica trebala biti utakmica protiv Rusa, a najvažnija i najteža prva utakmica s BiH!'

21. listopada 2019. - 10:22
Za dva dana počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska svoj put počinje u Dubrovniku sa željom da ga nastavi, a za to će trebat izboriti jedno od prva dva mjesta, dakle, najmanje dva od ukupno tri suparnika u Gospinom polju ostaviti iza svojih leđa.

Protivnici se znaju – Bosna i Hercegovina, Švedska i Rusija. Upravo tim redom s tim što je između prve utakmice s Bosnom i Hercegovinom i druge sa Švedskom jedan dan, 24 sata, dok će naši imati za pripremu zadnje utakmice s Rusijom imati 48 sati.

- Nama je najvažnija prva utakmica s Bosnom i Hercegovinom – istaknuo je Mato Stanković, hrvatski izbornik.

- Gledajući skupinu Rusi su prvi favoriti. Aktualni su doprvaci svijeta, jednom prvaci Europe, četiri puta doprvaci, devet puta u polufinalu.. Do jučer su okosnicu tog sastava činili Brazilci. To se u zadnje vrijeme promijenilo, ali i dalje kvalitetna reprezentacija. Jaka reprezentacija. Zatim po prognozama smo mi, ali... Naši i igrači Bosne i Hercegovine se itekako dobro poznaju, igraju zajedno, u klubovima te po turnirima. Nikako je ne smijemo podcijeniti, a isto tako ni Švedsku, koju vodi Zagrepčanin Matija Đulvat, bivši reprezentativac Hrvatske. Ali, ponavljam, prva naša utakmica će puno toga riješiti. Bolji smo od Bosne i Hercegovine, ali to trebamo pokazati u Gospinom polju – jasan je hrvatski izbornik, koji nije mogao okupiti najjači sastav.

- Imamo problema s ozljedama. Ne možemo računati na na Daria Marinovića, na Josipa Sutona, zatim na još nekoliko igrača... Pazite, ako vam od četiri igrača prve postave fale dva, to je kao da u velikom nogometu uoči važne akcije nemate pet udarnih igrača. Međutim, nema kukanja. Cilj znamo. Izboriti plasman u daljnje natjecanje. Ako sve dobro prođe u prve dvije utakmice onda možemo napasti i prvo mjesto, pokušati dobiti i Rusiju, međutim, ta utakmica s Rusima će nam biti najlakša ako sve prođe dobro u prve dvije utakmice... Želim istaknuti: nama nije važna utakmica s Rusijom, već prve dvije utakmice. Moramo dobiti Bosnu i Hercegovinu te Švedsku. Moramo.

Uvertira je bila sjajna. Hrvatska je dobila Italiju, reprezentaciju koja je TOP 5 reprezentacija svijeta, i to u Italiji. Točnije, ostvarila je u Italiji protiv Italije pobjedu i remi u dvije utakmice.

- To je bilo iznad svih očekivanja. Znali smo i ranije dobiti Italiju, sjetite se prvih pobjede protiv nje u Zadru, dakle, znali smo je i prije pobjediti, ali i tada smo bili u podređenom položaju. Sad nismo. Naprotiv. Međutim, to treba zaboraviti. Treba u Dubrovniku biti još bolji nego u Italiji i to u svakoj utakmici.

Jednom smo nastupili na Svjetskom prvenstvu, i to 2000. godine u Gvatemali. Hrvatska je izborila drugi krug. Na kraju bila peta, a Dubrovčanin Božidar Bobo Butigan izabran za najboljeg vratara prvenstva. Potom, 2004., 2008., 2012. i 2016. 'kockice' nisu bile na SP-u. Ukupno su tri kruga kvalifikacija. Prođemo li opet se igraju skupine, a potom dvanaest najboljih će igrati završno doigravanje. Šest parova – doma i vanka – pobjednici idu na SP, koje se igra u Litvi 2020. godine.

- Dug je i težak put. Po meni bi trebalo više mjesta biti za reprezentacije iz Europe. Pazite, imate jednu Španjolsku, Italiju, Rusiju, Portugal, Azerbajdžan, Kazahstan, Ukrajina... Zatim, odmah do njih su Srbija, Slovenija, Češka, mi... Svatko svakoga tu može dobiti. Po meni će 20. reprezentacija Europe dobiti drugu reprezentaciju Azije. Hoću reći, nije najpoštenije koliko koji kontinent daje sudionika SP-a jer zna se gdje je kvaliteta, ali tako je... Učinit ćemo sve da odemo napokon na SP. Okrećemo se prvom krugu kvalifikacija, točnije, prvoj utakmici. Ponavljam, nama bi najlakša utakmica u Dubrovniku trebala biti utakmica protiv Rusa, a najvažnija i najteža prva utakmica s BiH. Ta prva utakmica će puno toga usmjeriti. Pozivam navijače, dođite i pomognite nam. Vjerujem da će doći. Zato smo i došli u Dubrovnik. Ovdje smo uvijek imali odličnu podršku – zaključio je Stanković.
Dubrovačka skupina
Skupina VII. europskih kvalifikacija, Dubrovnik / Sportska dvorana u Gospinom polju, srijeda, 23. listopada, 1. kolo, 17 sati: Rusija – Švedska, 20 sati: Hrvatska – BiH, četvrtak, 24. listopada, 2. kolo, 17 sati: Rusija – BiH, 20 sati: Hrvatska – Švedska, subota, 26. listopada, 3. kolo, 17 sati: BiH – Švedska, 20 sati: Hrvatska – Rusija. 
 

26. travanj 2024 11:45