StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

ORSANOVCI DOMINIRALI U LUCI VIS Uspjehu krstaša Dubrovnik doprinio i Ivica Kostelić!

19. listopada 2019. - 18:14
Slavi krstaš Dubrovnik, drugi put u zadnje tri godine osvojio je regatu Luka Vis. Prvi put 2017. godine. Prošle godine je bio drugi, a sad opet najbolji, i to je sad dobio oba plova. Denis Vukas je držao kormilo Dubrovnika, a posadu su činili Maroje Kurajica, Davor Dužević, Ivan Jarić, Ivo Kvestić, Marko Falkoni, Tonći Čačija, Ruy Frank te legenda hrvatskog sporta, najbolji alpski skijaš svih vremena Ivica Kostelić, koji danas ne može bez jedrenja. Nastupio je ovo ljeto i na Južnodalmatinskoj regati, sudionik je i mnogih drugih regata, a ovom prilikom se ukrcao na Dubrovnik te doprinio uspjehu Jedriličarskog kluba Orsan. 

- Bilo je vjetra u Luci Vis. Puhalo je jugo jačine 10 čvorova. Nek se zna kako je drugi ukupno bio Orsanov brod. Stradivaria (kormilar Niko Kmetović), a u grupi tri je pobijedio Južni vjetar s Jadranom Gamulinom - nabrojio je uspjehe Orsana Vukas. 

Regata Luka Vis održava se u sklopu tradicionalne Viške regate, i to dan poslije prve etape regate od Splita do Visa, a dan uoči druge, od Visa do Splita. Nastupilo je trinaest brodova podijeljenih u tri grupe. 

- U prepunoj luci Vis navijalo se i bodrilo sa svih brodova na vezu te s kraja, duž cijele Viške vale - istaknuli su Orsanovci. 

Na Viškoj regati, njenom jubilarnom 75. izdanju, nastupa 179 brodova među kojima je osam dubrovačkih posada. Prva etapa održana je po laganom vjetru. Startalo se nešto prije podne. Ruta je bila skraćena (17 nautičkih milja). Prvu etapu su završila 124 broda.

- Prvu etapu je dobio brod Polet Furioso Jedriličarskog kluba Labud iz Splita. Anima s Nikom Kmetovićem bila je četvrta ukupno, mi osmi ukupno, šesnaesti ukupno je bio Arhimed (kormilar Damir Bulić), osamnaesti ukupno Južni vjetar... Nije bilo puno vjetra, te smo startali od Šolte, a ne iz Splita. Puhao je lagani vjetar, jačine 5,6 čvorova. Bilo je napono. Jedrilo se dugo, a pod tim uvjetima teško je bilo doći do cilja... - rekao je Vukas te najavio posljednju, drugu etapu, od Visa do Splita.

- Prognoza je da će u nedjelju biti jako jugo. Iskreno, veselimo se tome - naglasio je kormilar Dubrovnika. 

U prvoj etapi 75. Viške regate od ostalih Orsanovih posada El Orada (kormilar Frank Ruy) bila je ukupno 47., Kana (kormilar Dean Kontić) 48., Analea (kormilar Igor Šikić) 73., a 89. Cardea (kormilar Mario Jozović).

Start druge etape 75. Viške regate predviđen je u nedjelju, 20. listopada, u 9 sati. 
25. travanj 2024 15:00