StoryEditorOCM
OstaloJUDAŠICA DUBROVNIKA I HRVATSKA REPREZENTATIVKA NAKON POVRATKA SA SVJETSKOG SENIORSKOG PRVENSTVA U JAPANU

IVANA ŠUTALO 'Nadam se kako će iduće godine, i to na istom mjestu gdje je sad održano Svjetsko prvenstvo u Tokiju, biti bolje!'

2. rujna 2019. - 23:07
Vratila se Ivana Šutalo iz Japana. Dva dana prije nastupila je na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Tokiju. U kategoriji preko 78 kilograma judašica Dubrovnika je za suparnicu u 1. kolu imala tri godine stariju, 27-godišnju njemačku reprezentativku Jasmin Kuelbs, petoplasiranu sa SP-a u ruskom Chelyabinsku 2014. godine i europsku doprvakinju iz Bakua 2015. godine. Poražena je nakon tri skupljene kazne.

- U jednu ruku sam zadovoljna nastupom, a u drugu ruku ne. Zadovoljna sam što sam dokazala kako se mogu nositi s kvalitetnim i jakim judašicama, a što je Kuelbs. Nisam zadovoljna, naravno, činjenicom da sam poražena u 1. kolu.

Ždrijeb nas nije mazio, kako Ivanu, tako i ostale, ali to je Svjetsko prvenstvo. Za velike rezultate se uvijek mora svladati najbolji – podsjećamo Ivanu na riječi izbornika hrvatskih ženskih reprezentacija Vladimira Preradovića nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva.

- Ne tražim opravdanje. Kao što je i izbornik rekao, ovakve kvalitetne suparnice treba dobiti ukoliko želiš biti najbolji, ukoliko želiš ostvariti zapažen rezultat, a ja to želim. A da nas ždrijeb sve nas reprezentativce nije mazio stoji, i ne samo sad za SP u Tokiju. Mene nije mazio ni na moja dva prethodna Svjetska seniorska prvenstva. Pretprošle godine u Budimpešti sam se borila na startu protiv Turkinje Kayre Sayit, europske prvakinje iz Kazanja 2016. i u tom trenutku četvrte sa svjetske rang liste, a koja je sad uzela broncu u Tokiju. Prošle godine u Bakuu mi je suparnica u 1. kolu bila Japanka Sarah Asahina koja je na kraju i osvojila naslov svjetske prvakinje. Ha, nadam se kako će iduće godine, i to na na istom mjestu gdje je sad održano Svjetsko prvenstvo u Japanu, biti bolje – poželjela je Ivana aludirajući na činjenicu da će se u Nippon Budōkan Areni, u prijevodu "dvorana borilačkih puteva", koja je ugostila ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, održati judo turnir ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

- Dvorana je spektakularna, a znate, ona je izgrađena prije gotovo 60 godina, i to kad je Tokijo prvi put bio domaćin ljetnih Olimpijskih igara, a to je bilo 1964. godine. S obzirom na tu činjenicu, koje je godine izgrađena, izgleda baš sjajno. Mogu stati dva tatamija. Potom ima tri nivoa tribina, koje su baš strme. Bila sam na to trećem nivou, ali u prvim, a ne u posljednjim redovima tog nivoa. I s tog mjesta izgleda impresivno kad se gledaju borbe.

Ipak, nije sve bilo tako sjajno, kao što je Ivana očekivala uoči puta u Japan na SP.

- Nije jer je Japan kolijevka juda. Očekivala sam kako će biti veći interes za Svjetsko prvenstvo, a nije bilo tako. Veći je interes kad je IJF-ov Grand Slam turnir u Parizu. Koliko je gledatelja bilo na mojoj borbi protiv Kuelbs? Iskreno, ne znam točno jer kad izađem na tatami, ne gledam koliko je ljudi na tribinama, ništa, samo sam skoncentrirana na borbu i suparnicu. Ali, pretpostavljam oko tri do četiri tisuće gledatelja jer je toliko bilo svih preostalih dana prvenstva za vrijeme kvalifikacija, dok je finalni blok pratilo više od deset tisuća gledatelja, gotovo puna dvorana svakog dana.

Potom se ponovno vratila na nastup na SP-u.

- Treći put sam nastupila na seniorskom SP-u. Ha, nije bila treća sreća. Ali, nisam razočarana, kao što sam već rekla. Ipak su nasuprot mene bile ponajbolje svjetske judašice. Kažem, očekujem kako ću uspjeti izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, kako ću biti sudionicom tog najvećeg svjetskog sportskog natjecanja te kako će tada biti bolje.

Kako do nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine?

- Trenutno sam na 30. mjestu svjetske rang liste. Za Olimpijske igre će se gledati lista koja će se zaključiti u lipnju iduće godine, dakle, dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara. Nije ostalo do tada puno vremena, ali nije ni malo. Zbog toga ću do tada nastupiti na dosta velikih turnira, a sve u cilju da skupim što više bodova te napredujem na rang listi. Ukoliko budem među dvadeset najboljih na svjetskoj rang listi u trenutku kad se ona zaključi, tad sam sigurna u nastup na Olimpijskim igrama.

Jesu li rezultati u kategoriji preko 78 kilograma na SP-u u Tokiju očekivani ili ne?

- Dosta je bilo iznenađenja u toj mojoj kategoriji preko 78 kilograma. Asahina je pala od Sayit Kayre u finalu kvalifikacijske skupine, Japanka Akira Sone je osvojila zlato, a to se nije očekivalo. Prognoza je bila kako će u finalu biti dvije Japanke, a ni to se nije dogodilo. Kubanka Idalys Ortiz je doprvakinja svijeta. Asahina i Kayre su na kraju uzele broncu. Da, bilo je dosta iznenađenja, ali i dosta odličnih borbi.

Gotovo dva tjedna je Ivana bila u Japanu.

- Bili smo ukupno 13 dana. Prvih šest smo proveli u Tokamachiju, 'glavnom gradu Hrvatske' u Japanu. To prijateljstvo između grada Tokamachia i Hrvatske traje od Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. jer je tu bila baza naše nogometne reprezentacije. Kažu, kad Hrvat dođe u Japan, prvo mora doći u Tokamachi. Nakon toga smo išli u Tokijo. Inače, meni je ovo bilo prvo putovanje u Japan. Jesam li što stigla vidjeti? Pa, Tokijo je grad od 40 milijuna ljudi. Bili smo na nekoliko poznatih mjesta po gradu, ali kratko, i to je bilo to. Iskreno, nekad se i ima vremena, ali kad si na velikom natjecanju, tada si 'glavom u turniru'. Ne razmišljam o šetnji, razgledavanju grada.

Pojedinačni dio Svjetskog prvenstva trajao je sedam dana. Svaki dan održavalo se natjecanje u jednoj muškoj i ženskoj kategoriji. Ivana je nastupila zadnjeg dana.

- To je bio dodatni pritisak. Inače su turniri po dva, najviše tri dana, ali sedam dana... Ha, bio je to u jednu ruku psihički teror. Koiko god sam se trudila da ne mislim o borbi, suparnici, to je bilo nemoguće. 

Vremena za odmor nema nakon nastupa na SP-u. Novi je već krajem ovog mjeseca. 

- Da, idem u Uzbekistan na IJF Grand Prix. Zatim u planu imam ići u Perth na Otvoreno prvenstvo Oceanije. I to se natjecanje boduje za svjetsku rang listu. Prije Pertha je IJF Grand Prix u Abu Dhabiju, a nakon Pertha Grand Prix u Osaki. Sredinom prosinca je svjetski Masters u Kini. Vjerujem kako ću se plasirati. To bi trebalo biti to do kraja ove godine. Tu utrku za bodovima i što boljim plasmanom na svjetskoj rang listi nastavljam odmah početkom 2020. godine. Ističem, cilj mi je izboriti plasman na Olimpijske igre. Bilo bi sjajno kad bih u tome uspjela - poželjela je Ivana. 
26. travanj 2024 08:26