StoryEditorOCM
OstaloNA DANČAMA U SUBOTU, 3. KOLOVOZA, TRADICIONALNA PLIVAČKA PRIREDBA

USPOMENA NA GOSPARA ĐURA KOLIĆA Još nije kasno da se prijavite!

1. kolovoza 2019. - 15:50
Ani Matković je jedina u povijesti Memorijalnog plivačkog maratona 'Đuro Kolić' bila prva. Naime, danas 25-godišnja, bivša Jugašica, a posljednjih godina glavna uzdanica Plivačkog kluba Primorje CO iz Rijeke i hrvatska reprezentativka, slavila je na svih deset do danas održanih maratona u ženskoj konkurenciji. Samo je njezino ime na listi pobjednica. Mario Šurković, najuspješniji član Plivačkog kluba Jug u posljednje vrijeme, bio je pobjednik posljednjeg, desetog izdanja maratona održanog u ljeto 2018. godine. Njegovo ime je upisano na listu pobjednika nakon što je godinu prije slavio Lovro Serdarević. Najbolji je 2016. bio Đivo Matović, zatim 2015. slavio je Jakša Diklić… Mnogi se sjećaju kako je prva izdanja Maratona osvajao Roko Šimunović.

Memorijalni plivački maraton 'Đuro Kolić', kojeg organizira Vaterpolska udruga Danče, održava se u spomen na legendarnog Dančara, bivšeg plivača i vaterpolistu Juga, dugogodišnjeg člana uprave najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, koji je početkom 90-ih bio i njegov predsjednik. Gospar Đuro Kolić je dugi niz godina obnašao visoke dužnosti u vaterpolskom savezu bivše države, a potom u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Radio je u 'Atlantskoj plovidbi'. Mnogi ga pamte i po angažmanu u hrvatskom pregovaračkom timu s okupatorskom vojskom u najtežim danima za Dubrovnik i dubrovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Bio je član HSLS, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, kasnije nezavisni gradski vijećnik…

Gospar Đuro, koji nas je napustio krajem travnja 2008. godine, imao običaj svaki dan plivati na Dančama. Plivačkim maratonom Dančari čuvaju uspomenu na njega.

Ovogodišnji, jedanaesti po redu Maraton, opet je u programu i utrka rekreativaca te dječja utrka, održat će se u subotu, 3. kolovoza. Start Maratona te utrke rekreativaca je u 10 sati. Dječja utrka bi trebala krenut u 11 sati, točnije, kao što je to bilo i proteklih godina, nakon što se vrati i posljednji plivač s glavne utrke.

Tko želi nastupiti, a još se nije prijavio, mora samo doć na Danče te se javit organizatoru i upisati se, ali najkasnije u subotu, 3. kolovoza, do 9.30 sati. 
25. travanj 2024 22:29