StoryEditorOCM
OstaloJEDRILIČARSKI KLUB ORSAN

I OVOG LJETA ŠKOLA JEDRENJA Ivo Kličan: 'Prijave primamo svaki dan od 9 do 12 sati do 30. lipnja'

7. lipnja 2019. - 16:33
Posljednjih nekoliko desetljeća je tako. Svako ljeto, tako iće biti i ovo, Jedriličarski klub Orsan organizira Školu jedrenja za djevojčice i dječake. Ove godine poziv je upućen mališanima rođenim 2009., 2010. i 2011. godine.

- Škola traje od 1. srpnja do 25. kolovoza. Zainteresirani se mogu javiti svaki dan zaključno s 30. lipnja na broj mobitela 091/511-3794 – istaknuo je Ivo Kličan, trener s najduljim stažom u Orsana. Neprekidno je trener trideset godina, od 1989. godine, a bio je i prije toga. Prvi put 1983. godine. Inače, član je Orsana od 1963. godine kad je nakon završetka školske godine ljeto odlučio provesti u lučici Orsan. Njega je osnove jedrenja učio Tonći Kordić.

Znanje koje je stekao od Kordića, potom i od drugih legendarnih dubrovačkih jedriličara, prenosio je generacijama i generacijama dubrovačkih mališana, a to radi i dalje.
 
- Napravio sam priručnik s osnovama baš za školu jedrenja. Sadrži ružu vjetrova, dijelove jedrilice klase optimist, međunarodni signalnu kodeks, vjetrove na Jadranskom moru, jedrenje u krmu, orcu i mezonalu, pristajanje broda u vjetar, izvrćanje i ispravljanje jedrilice, osnovno izbjegavanje sudara. Djeca od sedam, osam godina u prilici su već naučiti osnove svega važnog u jedrenju. Najprije se obuka odvija u učionici, a onda slijedi upoznavanje s jedrilicom i dio na moru. Djeca, za razliku od prije, idu sama u jedrilicu i koriste ono što su usvojili. U toj dobi mogu imati koncentracije u početku za deset, petnaest minuta jedrenja, dok oni koji ostanu u regatnoj školi jedrenja, rade uz puno ozbiljniji pristup. Skupina je tad manje brojna i možete bolje i konkretnije raditi - ispričao je jednom prilikom Kličan.

Način rada, kada je počinjao kao trener i danas, znatno je drugačiji, što je razumljivo obzirom na tehnološki napredak koji donosi vrijeme.

- Da, velika je razlika. Onda niste imali gumenjaka i niste mogli pratiti djecu, nego ste morali vi biti u jedrilici i ukazivati djeci što i kako treba raditi - podvukao je Kličan.
26. travanj 2024 09:15