StoryEditorOCM
OstaloTREĆE IZDANJE UTRKE 'STAZOM DEVA'

USPRKOS KIŠI, VJETRU I MAGLI Živkovićev rekord i dalje 'živ', ali ne i Gleđin

Piše PSD.
9. prosinca 2018. - 14:54
Nije bilo ovaj put Ante Živkovića. Nije se prijavio Metkovac, koji je slavio na prva dva izdanja utrke 'Stazom deva', koju Triatlon klub Dubrovnik organizira u sklopu proslave Dana dubrovačkih branitelja i blagdana svetog Nikole. Ali, unatoč tome, i nakon trećeg izdanja zanimljive utrke i dalje je 'živ' Živkovićev rekord. Naime, ovogodišnji pobjednik Ivan Bulić je na cilj stigao nakon 12 minuta i 47 sekundi. Prve godine je Živković slavio s vremenom 12 minuta i 15 sekundi. Prošle godine je bio samo tri sekunde sporiji. Omelo ga je u obaranju rekorda 2017. loše vrijeme, a ono nije ni ove godine išlo na ruku natjecateljima. Kiša, magla i vjetar pratili su ih od starta do cilja.

Trčalo se, naravno, od magistrale, serpentinama do Tvrđave Imperijal, čime se, kao i proteklih godina, na simboličan način odala počast braniteljima Dubrovnika i ljudima koji su tim opskrbnim putem donosili hranu i vodu do simbola obrane Dubrovnika, Tvrđave Imperijal. Start utrke je na 129 metara nadmorske visine, a tvrđava Imperijal na 394 metara nadmorske visine. Trasa je duga 2,2 kilometra. Visinska razlika je 265 metra. Podloga je dobro znana svima: zemlja i makadam, a zbog loših vremenskih uvjeta trebalo je biti itekako oprezan u svakom trenutku.

Organizatori utrke su ograničili broj sudionika na sto. Svih sto startnih brojeva imalo je svog vlasnika nekoliko dana prije utrke. Svi oni su kupnjom startnih brojeva sudjelovali akciji za pomoć malom Gabrijelu, djetetu s autizmom, koji je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći.

Jakša Diklić je treći put drugi. Za pobjednikom je ovaj put zaostao 14 sekundi. Prve godine drugi s vremenom 13 minuta i 3 sekunde, prošle godine 12 minuta i 59 sekundi, a ove 13 minuta i 1 sekunda. Ovaj put je treći je bio Perica Vučković od kojeg je Ivan Bulić bio brži točno za 40 sekundi. Ingrid Matana je bila najbrža natjecateljica. Iako je prošlogodišnja pobjednica Jelena Tomašević za 24 sekunde nadmašila prošlogodišnji rezultat kad je utrku istrčala za točno 18 minuta, Matana je bila neuhvatljiva. Ciljem je prošla nakon 15 minuta i 49 sekundi. To je novi rekord. Stari je bio u vlasništvu Helene Gleđe, prve pobjednice, koja je 2016. na cilj stigla za 16 minuta i 23 sekunde. Ove godine je brončana bila Alemka Sarić s vremenom 19 minuta i 25 sekundi.

Tradicija je da su svi sudionici utrke nagrađeni s medaljom, a oni najbolji s još jednom. Uručili su im ih u Muzeju branitelja Daniel Marušić, tajnik Triatlon kluba Dubrovnik i voditelj utrke 'Stazom deva' te Miho Katičić, predstavnik Grada Dubrovnika.

Tonči Vlašić
26. travanj 2024 13:54