StoryEditorOCM
OstaloSTOLNI TENIS

DERBI NA POČETKU NOVE SEZONE Idemo 'Pituri'! 

26. rujna 2018. - 02:12
Idemo Pituri – 'zagrmio' je Damir Gleđ, tajnik, ali i svi ostali u Stolnoteniskom klubu Libertas Marinkolor. Aktualni hrvatski doprvak i pobjednik Kupa Hrvatske počinje ove srijede novu sezonu. U goste mu dolazi Pula. Susret 1. kola HEP Hrvatske Superlige igra se u Sportskoj dvorani u Gospinom polju s početkom u 16 sati. 

– Igramo ranije zbog europske obveze. Ostali susreti 1. kola se igraju u subotu – dodao je Gleđ. Naime, 'Pituri' će nakon ogleda s Pulom krenuti put Bruxellesa gdje ih ovaj vikend, 29. i 30. rujna, čeka nastup na turniru prvog kruga ETTU Cupa. Suparnike i raspored turnira u Belgiji znaju već mjesec dana. U skupini 'A' su skupa s domaćinom turnira, belgijskim Logis Auderghemom TT, zatim nizozemskim TTV Herculesom, turskim Turk Telekomom i ukrajinskim CE MSC Tennis Academy SCC Sumy. Prva dva mjesta vode u daljnje natjecanje.

U odnosu na prošlu sezonu, koja je zaključena u svibnju završnim turnirom Kupa Hrvatske, na kojem je u Gospinom polju trijumfirao upravo Libertas Marinkolor, jedna promjena je u sastavu dubrovačkog kluba. Nakon sezone igranja u Španjolskoj i Portugalu vratio se Miho Simović, jedan od junak povijesnog uspjeha, naslova prvaka Hrvatske 2017. godine (Simović je u majstorici finala dobio odlučujuću sedmu partiju za prvi trofej dubrovačkog kluba čija se povijest počela pisati prije 40 godina).

Otišao je Ivan Juzbašić. Tomislav Japec i Neven Juzbašić će uz Simovića biti nositelji igre, a tu su još Marko Venier, Ante Jupek, Filip Mikulić i Nedjeljko Ogresta. Japec je prošle sezone u ligaškom dijelu dobio 22 od 23 pojedinačne partije, Neven Juzbašič 14 od 19. Ivan Juzbašić je imao skor 17/3, a u paru s Japecom fenomenalnih 17/0! Poklekli su samo u drugoj utakmici finala te trećoj, majstorici, kad su s druge strane stola bili Kinezi, Jia Zeng i Ruiwu Tan.

– Nikad jači sastav nije igrao u hrvatskom prvenstvu. Da, s Zengom i Tanom StaRR je imao najjaču momčad u povijesti domaćeg prvenstva – istaknuo je Tomislav Japec, prvi reket 'Pitura' nakon izgubljenog finala. 

'Pituri' su dobili StaRR u Varaždinu u prvoj utakmici finala, iskoristili to što zbog bolesti nije igrao Tan. Zeng tada nije mogao sam, ali kad su Kinezi bili na okupu, Libertas Marinkolor je poražen. Međutim, Kineza nije bilo u Kupu Hrvatske. Bez njih StaRR nije ni došao na završni turnir, te je dubrovački klub sezonu nakon što je osvojio duplu krunu, ujedno prva dva trofeja u svojoj povijesti, stigao do nove 'kante', pobjednika Kupa Hrvatske.

Prošle sezone 'Pituri' su slavili protiv Pule u oba ligaška ogleda, i oba su dobili sa 4:0, a Pula je prošle sezone bila treća u ligi, te sudionik doigravanja za prvaka. Poražena je u polufinalu od StaRR-a. I sezonu prije, 2016./17., oba puta 4:0 za 'Piture'. Iako se u Gospinom polju ne sjećaju kad su izgubili partiju, a ne meč protiv Pule, respektiraju suparnika. Ističu, to je derbi: igramo protiv trećeg!

Cilj 'Pitura'? Marinko Matulović, predsjednik kluba, godinama ističe: "Biti u samom vrhu hrvatskog stolnog tenisa, a ako se ukaže prilika i na vrhu". Dubrovački klub je protekle dvije sezone iskoristio čak tri od četiri prilike za trofej!
26. travanj 2024 12:29