StoryEditorOCM
OstaloSLOBODNE BORBE: 25-GODIŠNJI KONAVLJANIN, ČLAN ULTIMATE FIGHT KLUBA GLADIATOR, NAKON SVOJE NAJVEĆE POBJEDE U PROFESIONALNOJ KARIJERI

KARLO CAPUT 'Trebat će mi nekoliko dana da odgovorim na sve poruke, te se svima, koji su mi čestitali, zahvalim!'

30. kolovoza 2018. - 04:52

Malo je tko vjerovao u mene, tek moji najbliži, trener te prijatelji iz Gladiatora. Oni, čini mi se, čak više od mene, dok je većina mislila kako ne mogu ništa napraviti. Ali, zahvaljujući treneru, podršci koju sam imao od svojih doma u proteklih mjesec i pol dana, zatim pomoći svo vrijeme Mara Peraka, Kristijana Peraka, Ante Deliji, svima koji su na treninzima dan-noć 'glumili' Renata Lyatifova, uspio sam se dobro spremiti te na kraju ostvariti pobjedu. Trener Michael William, Brazilac, s kojim radim već devet mjeseci, pazio je baš na sve tijekom priprema za ovu borbu. Vodio je brigu ne samo kako treniram, već što jedem, ma, kako dišem… - istaknuo je Karlo Caput. Javio se niti sat vremena nakon što je u Jalti, crnomorskom ljetovalištu na južnoj obali poluotoka Krima, u svojoj osmoj profesionalnoj borbi ostvario svoju osmu profesionalnu pobjedu.

Trener William, i sam borac, pogledao je te analizirao puno borbi iskusnog Lyatifova, koji je, ni manje, ni više, imao točno 50 borbi više od Caputa.

- Trener je isticao kako je Lyatifov vrlo dobar u hrvanju. Trebalo je spremiti obranu od toga. Govorio mi je trener: 'Kad te baci na pod, bez panike'. Trenirali smo kako se osloboditi od držanja, kako se što prije podići na noge. To sam radio na treninzima s Marom, Kristijanom i Antom, ali i sa Sebastianom Ariasom, Gordanom Lovrićem, Mariom Dabom, Lukom Milidragovićem, zatim pomogli su i Domagoj Obradović, Srđan Marović, Antun Račić, Robert Soldić, Luka Depolo... Sparirao je i trener Michael. Nadam se da nisam koga zaboravio tko mi je bio od pomoći. Hvala im svima. Ha, ….  

Zastao je na trenutak, a nakon nekoliko sekundi se nasmijao te priznao.

- Ma, na treninzima su me uglavnom namlatili, i Maro, i Kristijan, i Ante. Tako da sam bio dobro istreniran. Kad to prođeš, poslije te ništa ne može iznenaditi…

Na kraju je Caput iznenadio Lyatifova. Sredio ga je za pet sekundi!

- I to smo radili na treninzima. Odmah napad. Uspio sam ga pogoditi prvim udarcem posred brade. Lyatifov je odmah pao. Potom sam mu, dok je bio na podu, zadao još nekoliko udaraca… Sudac je prekinuo borbu, a, znate, mogli ste to vidjeti u televizijskom prijenosu, Lyatifov, kad se digao, nastavio se hrvati sa sucem. Toliko sam ga uzdrmao da je mislio da borba još traje te da je uhvatio mene, a držao je suca. Takvo što još nisam nigdje vidio.

Caput je za borbu na Krimu doznao prije gotovo dva mjeseca.

- Dobio sam upit putem facebooka. Potom smo se čuli. Nakon što sam dobio ponudu organizatora priredbe, nazvao sam Mara Peraka. I on se složio da je ovo sjajna prilika za mene, te da je ne bi smio propustiti. Pristao sam na borbu. Odmah sam znao tko mi je suparnik, i odmah sam se mogao početi spremati za borbu protiv Lyatifova. Činjenica je da sam zadnju borbu imao u travnju prošle godine, ali non stop sam trenirao. Nisam, srećom, imao nikakvih problema u karijeri. Nikad nisam bio ozlijeđen. Istina, dok nisam dogovorio borbu, imao sam jedan trening dnevno, a nakon potvrde kako se borim 29. kolovoza, trenirao sam dva puta dnevno.

Profesionalnu karijeru je počeo 2013. godine. Do borbe protiv Lyatifova dobio je svih sedam borbi.

- Ne mogu se te prethodne borbe usporediti s ovom borbom. Ni po čemu. Opet, naravno, kad počinješ, počinješ od nule. Ta prva borba i prva pobjeda su u onom trenutku bile vrh, a danas je to ova borba protiv Lyatifova. Sad mi se čini kao sam ostvario sve snove. Izuzetno sam ponosan što sam imao priliku predstavljati Hrvatsku na ovako velikoj priredbi, koja je održana pred velikim brojem gledatelja na nogometnom stadionu u Jalti, na Krimu. Ne znam koliko ih je točno bilo, ali znam, to je bilo očito, kako baš svi uokolo kaveza itekako dobro znaju sve o borbama, tehnikama…. Znaš, dan prije borbe smo prošetali gradom. I tada sam se mogao uvjeriti koliko ovdje vole naš sport. Mnogi su nas prepoznali. Djeca su prilazila te se slikavala s nama. Sve znaju o nama, tko je tko. To me je oduševilo. Baš oduševilo. Znate, kad sam nakon nogometa i juda došao prvi put na trening u prostorije Ultimate fight kluba Gladiator, nisam došao s ciljem da se borim u ringu ili kavezu. Međutim, odmah sam zavolio sport te počeo razmišljati o tome kako ću se i ja jednog dana boriti na velikoj priredbi. Razmišljajući o tome kako će to izgledati, slika je bila upravo ovakva kakva je bila sad u Jalti, međutim, uživo sve to izgleda deset puta bolje nego u snovima. Doživljaj izlaska iz svlačionice, taj put do kaveza, predstavljanje... Neopisivo. Baš tako, neopisivo!

Nova pobjeda bi trebala donijeti nove borbe na velikim priredbama. Karlo Caput je neporažen, a posljednja pobjeda je ostvarena protiv nadaleko poznatog borca, te nema dileme kako će sad mnogi čuti za 25-godišnjeg Konavljanina.

- Nadam se kako će biti tako, kako ću vrlo brzo opet imati borbu. Jedva čekam da netko nazove i ponudi mi novu borbu.

Dodao je kako nema odmora. Kako će odmah na trening.

- Ha, a što ću drugo radit. Ovdje se nisam ni oznojio. Pet sekundi i gotovo. 

Smije se, ne skriva oduševljenje pobjedom, te se šali kako se više oznojio noseći torbu od stadiona do hotelske sobe, nego u kavezu.

- Svako malo netko priđe te čestita. Kad sam nakon izlaska iz svlačionice uključio mobitel, nije prestao zvoniti. Stiglo mi je na stotine poruka. Trebat će mi nekoliko dana da odgovorim na sve, te se svima, koji su mi čestitali, zahvalim. 

FOTO Karlo Caput i trener Michael William

25. travanj 2024 04:46