StoryEditorOCM
OstaloMEĐUNARODNI JUDO TURNIR 7. I 8. TRAVNJA U SPORTSKOJ DVORANI U GOSPINOM POLJU

EUROPSKI SENIORSKI KUP 'Značaj ovog turnira je sve veći i veći'

Piše PSD.
6. travnja 2018. - 19:07

Dubrovnik je i prije nego je osnovan prvi judo klub, današnji Judo klub Dubrovnik 1966., bio organizator velikih judo natjecanja. Prije 29 godina u Gospinom polju se održao Svjetski seniorski kup, a godinu poslije Europsko ekipno seniorsko prvenstvo. Sedam godina poslije, nakon Domovinskog rata, domaćin je Svjetskog vojnog prvenstva u judu, a na novi značajniji međunarodni judo skup pričekao je do 2006. godine kada je organiziran međunarodni Kup Dubrovnika. Od tada, do danas, Dubrovnik je neizostavan na judo karti svijeta.

Krajem 2014. Dubrovnik je dobio organizaciju Europskog seniorskog kupa. Prethodni turniri, Kup Dubrovnika, bodovali su se samo za Hrvatski Super kup, ali ne i za europsku rang listu, a što je sad slučaj s Europskim seniorskim kupom.

- Svake godine napredujemo organizacijski i sportski. Prijavljena su za ovogodišnje izdanje turnira 203 natjecatelja iz 21 europske države. To je jako dobro, a po kvaliteti prijavljenih odlično – istaknuo je Frano Stjepović, predsjednik Judo kluba Dubrovnik 1966., koji uz Hrvatski judo savez potpisuje organizaciju turnira, kojeg su i ove godine podržale Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik.

- Značaj ovog turnira je sve veći i veći, a što je pokazatelj da organizatori uistinu odlično odrađuju svoj posao. Županija u suradnji sa Zajednicom športa Dubrovačko-neretvanske županije pomaže i podržava sve županijske judo klubove čiji treneri rade odličan posao što opet potvrđuje sve veći broj medalja s raznih natjecanja. Naravno, u skladu s našim mogućnostima, i dalje ćemo podupirati ovo natjecanje – rekla je Jelena Dadić, vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije.

- Ponosni smo što se ovako vrijedan događaj odvija u Dubrovniku. Kao i proteklih godina, tako i ove godine, kroz financijsku pomoć smo podržali turnir. U idućim godinama bi željeli da to bude još izraženije. Želja je da turnir bude još brojniji,  a za to nam je potrebna sportska infrastruktura koja sad nije na zadovoljavajućoj razini. Idući utorak potpisat ćemo ugovor o izradi Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture grada Dubrovnika. Nadam se da ćemo kroz vrijeme od četiri mjeseca dobiti jasne ciljeve i naputke kako dalje razvijati sport, tako i judo – naglasio je Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika.

Na konferenciji za novinare bile su i tri uspješne dubrovačke judašice, Ivana Šutalo, Anđela Violić i Petrunjela Pavić. Šutalo, najuspješnija dubrovačka sportašica posljednjih nekoliko godina, koja na velikim međunarodnim natjecanjima osvaja medalje od 2012. godine, želi izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

-Sve je podređeno tome – rekla je hrvatska reprezentativka, članica Judo kluba Dubrovnik, koja je na seniorskim Grand Prix turnirima bila treća u Tunisu, a prošli vikend peta u Gruziji. Anđela Violić i Petrunjela Pavić, obje članice Judo kluba Dubrovnik 1966., nedavno su osvojile brončane medalje na Europskom juniorskom kupu u Sarajevu. Pavić drugi put nastupa na Europskom seniorskom kupu u Dubrovniku, bila je peta prije dvije godine, dok će Violić imati debi.

Ždrijeb turnira održat će se ovog petka u 20 sati u Hotelu Kompas, gdje je i održana konferencija za novinare. Oba dana, u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja, kvalifikacijski dio Europskog seniorskog kupa u Sportskoj dvorani u Gospinom polju počinje u 10 sati. U subotu je uoči finalnog bloka, koji počinje u 16 sati, svečano otvaranje, dok u nedjelju finalni blok počinje odmah po završetku kvalifikacijskih borbi.

26. travanj 2024 19:14