StoryEditorOCM
ŠibenikRužne navike

‘Kultura‘ odlaganja smeća u šibenskom Varošu: Prepunjenu kantu ostavio postavio posred stepenica

Piše Marija Lončar
28. travnja 2020. - 15:32

Nije lako čistačima i čistačicama šibenskog komunalnog poduzeća Zeleni grad prazniti kante, odnositi i odvoziti komunalni otpad u četvrtima i dijelovima grada gdje ima puno stepenica pa sve moraju raditi "ručno", a, bome, nije lako ni prolaznicima koji moraju izvoditi pravi slalom kako bi mogli proći uličicama zakrčenim automobilima, a onda i kantama prepunim smeća iznesenim iz dvorišta te ostavljenim nasred puta.

O toj građanskoj "kulturi" svjedoči i nedavni, ali ne i rijetki, slučaj u šibenskom Varošu na Mimincu. U dijelu te ulice, na početku stepenica koje vode prema Ulici Paške Zjačića, jedan je stanar ostavio svoju kantu sa smećem po sredini stubišta ne mareći za to hoće li i kako će drugi tu moći prolaziti.

Iako se, prema utvrđenom rasporedu odvoženja otpada, smeće trebalo iznijeti u poslijepodevnim satima, kanta je ujutro, još prije 9 sati bila osvanula nasred ulice. Da situacija bude bolja, uz prepunjenu kantu na pod je ostavljena i neka poduža šipka, a neposrednu uz kantu, tako da prolaz bude još uži, netko je parkirao motor. S druge strane, pak, iz otvorenog dvorišta dobrim je dijelom virio parkirani automobil. Prizor su upotpunila još dva parkirana automobila, pa je prolaz tim dijelom ulice prema stepenicama bio mali ratni podvig i gotovo nemoguć starijim ljudima, majkama s kolicima ili naprosto manje spretnim građanima, kao i onima koji su, eventualno, nosili više stvari u rukama ili za sobom potezali kolica za spizu.

O ljudskoj komociji i nesavjesnom bacanju i odlaganju vrćica sa smećem tamo gdje im nije mjesto, pa tako i u Varošu, radnici Zelenog grada svakodnevno se susreću, a neki se tih navika još uvijek nisu odrekli ni nakon što su još lani od jeseni s ulica uklonjeni svi kontejneri, a domaćinstva dobila svoje kante za otpad.

A kada svoje kućno smeće i bace u kante ne paze gdje te kante ostavljaju, koće li komu smetati niti kako će smetlari te kante isprazniti i smeće prenijeti do svog kamiona. U doba korone i socijalne izolirnosti mnogi kažu kako im najteže pada to što se osjećaju kao Pale sam na svijetu. Bila korona ili ne, neki se, međutim, uvijek ponašaju kao da žive sami na svijetu!

26. travanj 2024 09:40