StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Terminator: Mračna sudbina

8. studenog 2019. - 16:55
Proslavljeni redatelj James Cameron (Titanic, Avatar) gotovo je 30 godina čekao da se ponovno domogne prava na Terminatora. O ubojitom kiborgu snimio je dva nastavka i potom ignorirao preostale epizode, sve do aktualne 'šestice', gdje je preuzeo ulogu producenta. Rezultat? Ne odviše profitabilan sequel koji živi od uspomena na slavne prethodnike i nudi neznatne inovacije u duhu vremena.

Novi Terminator, podnaslovljen 'Mračna sudbina', tehnološki je, očekivano, superiorniji od starijih 'rođaka'. Metalizirani atentator iz budućnosti, kodnog imena Rev-9 (glumac Gabriel Luna dobro je odabran za Terminatora s ljudskim likom) žilaviji je i snalažljiviji od starijih modela.

No, protiv sebe je naredao čak tri odlučne i dobro naoružane žene, preslike feminiziranog društva po ukusu današnjeg Hollywooda.

Budućoj revolucionarki Hispanki Dani (nekarizmatična Natalia Reyes) i njezinoj '' tjelohraniteljici”, kibernetički poboljšanoj vojnikinji Grace (Mackenzie Davies spretna je i glumački i s borilačkim vještinama) priključuje se neuništiva Sara Connor.

Linda Hamilton u 62. godini ponavlja antologijsku ulogu majke vođe pokreta otpora protiv strojeva. Koja bora viška pri tom joj uopće ne šteti. Fizički, balistički i psovački izvrsno je pripremljena.

Veteransku populaciju zastupa i Arnold Schwarzenegger. Mišićavi ex guverner mrvicu se previše trudi dati ljudsku dimenziju Sarinu davnom progonitelju, prvom Terminatoru serije T-800 koji napušta novo obiteljsko gnijezdo kako bi ispravio povijesne nepravde.

Ponovni susret dvoje starih rivala zamišljen je kao forte ZF-a redatelja Tima Millera (Deadpool 2016.) kojemu je jako naškodila scenaristička odluka o (pre)ranom smaknuću Sarina sina Johna. Ubiti u dječjoj dobi ključnog pokretača radnje cijelog serijala zbunjuje i vrijeđa kolektivno sjećanje publike.

Novi Cameronov uradak motivski igra na nostalgiju. Slijetanje terminatora iz elektriziranih oblaka možda je bilo 'wow' u početku serijala, no danas je već rutina. Film ima i izrazit problem kontekstualizacije: budućnost je mutna, a sadašnjost se tek rubno dotiče migracija na američko-meksičkoj granici i teksaške opsesije oružjem.

Očito je da je Cameron tjerao inat kad je preskočio tuđe nastavke franšize i naprasno se nadovezao na svoj 'Sudnji dan' iz 1991.

Da je filmski kvintet promatrao kao cjelinu odakle treba izvući najbolje, novi bi Terminator možda dosegnuo epsku dimenziju 'predaka'. Ovako se zadržao na sentimentalnoj.
26. travanj 2024 15:10