StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Odbrojavanje

31. listopada 2019. - 12:49
Viber, Whatsapp, vremenske prognoze, potrošene kalorije, kvaliteta sna...čini se da danas za sve u životu postoji aplikacija koju nekako baš moramo 'skinuti' na pametne telefone. A aplikacija za smrt? I takva je netom patentirana u filmu 'Odbrojavanje' (Countdown), ona u sekundu predviđa trenutak odlaska vlasnika mobitela u vječna lovišta.

Bilo je samo pitanje vremena kad će se američki filmaši ovisnost o šarenim ikonicama sa zaslona smart phonea projicirati na velika platna. Učinili su to prigodno, u osvit ovogodišnjeg Halloweena, kroz hibrid horora i nazovi obiteljske drame.

U prvom planu je ljupka medicinska sestra Quinn (Elizabeth Lail), otuđena od familije nakon majčine pogibije. Quinn iz znatiželje 'downloadira' aplikaciju s prognozom vremena smrti i nađe se licem u lice sa smrtonosnim demonima.

Utvare u 'Odbrojavanju', međutim, ne donose baš ništa osvježavajuće po žanr. Napetost je napadno predvidljiva, figure s onog svijeta nimalo zastrašujuće, kao pokradene s neke studentske zabave za Noć vještica.

Koliko smo samo puta vidjeli kandžu monstruma kako grabi ovozemaljske žrtve? Ili čuli škripu stuba prije fatalnog napada? Maštovitost je u tom pogledu ovdje rekla laku noć.

I početna ideja aplikacije za umiranje, prilično obećavajuća, ostaje nerazrađena. Ako su je osmislile zagrobne sile računajući na znatiželju korisnika mobitela, mogle su naći i lakši način obračuna s naivcima.

Na priču su nakalemljene i barem tri epizode 'viška', prva s ocem Johnom (P.J. Byrne), svećenikom zaluđenim demonima koji ridikuloznošću baš i ne odaje primjer strašnog istrebljivača. Druga je nesuđena romansa Quinn i Afroamerikanca Matta (Jordan Calloway) kojoj prerano presudi krivi timing appa.

Posebno iritira epizoda s dr. Sullivanom, pohotnim liječnikom (Peter Facinelli) koji oblijeće Quinn. U horor ovog tipa uistinu je bilo suvišno gurati #MeeToo parole o spolnom zlostavljanju na radnom mjestu.

Ipak, ne treba baš sve u ovom filmu pokopati dva metra ispod zemlje.

Brojevi koji neumoljivo 'otkucavaju' na ekranu mobitela, barem ispočetka, izazivaju laganu zebnju. Otvoreni kraj filma također.

Glavna glumica Elizabeth Lail pristojno je odglumila umiljatu djevojku s obiteljskom traumom. Nakon ove role, ne bi bilo iznenađenje da je doskora vidimo u kakvom novom filmu o superjunacima.
 
26. travanj 2024 19:54