StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Dva lica zakona

17. svibnja 2019. - 14:36
Dinosauri s policijskom značkom ipak nisu izumrli. To se sa sigurnošću može reći nakon odgledanog krimića 'Dva lica zakona' u kojem u tandemu glume posrnula mega zvijezda Mel Gibson i trajno podcijenjeni veteran Vince Vaughn.

Njihov filmski detektivski par do srži je staromodan, pojavom i pristupom kao izvučen iz formalina sedamdesetih. I upravo tim retro izričajem ovaj neo noir odudara od aktualne ponude high-tech likova i radnji koje su jedna drugoj nalik, katkad i do neprepoznatljivosti.

Detektivi Ridgeman (Gibson) i Lurasetti (Vaughn) dugogodišnji su poslovni parteri kojima promaknuća izmiču jer su politički apsolutno nekorektni i ne libe se brutalnog prikupljanja dokaza. Zbog takvog stava suspendira ih prilagodljivi šef (zgodna minijatura detektiva iz 'Miami Vicea' Dona Johnsona) pa frustriranim detektivima ne preostaje drugo doli namaknuti novac pljačkajući – pljačkaše.


Redatelj filma, iskusni S. Craig Zahler, s neskrivenom nostalgijom gleda na vrijeme kad se kriminalce nije štedjelo zbog rase i nacije i kad nije bilo 'zabrinutih građana' koji medijima dilaju amaterske video-isječke policijskih nepodopština.

Stoga ne čudi što je posegnuo za uslugama Mela Gibsona koji je zenit karijere postigao kao neukroćeni mlađahni detektiv u 'Smrtonosnom oružju'. Tridesetak godina kasnije, ponovno je uskočio u detektivsku jaknu, kao u drugu kožu, ojačan potporom Vaughna, suradnika pouzdanog u svom minimalizmu.

Dok jure za lupežima u staroj krntiji s analognim komandama, Ridgeman-Lurasetti u inat današnjim superherojima zazivaju bolju prošlost. Njezin su dio i neumivene scene nasilja zbog kojih će osjetljivi gledatelj načas zažmuriti, no ubrzo i otvoriti oči kako bi vidio koliki je postotak uspjeha junaka za dva i pol sata trajanja radnje koja se često smišljeno rasteže, ali rijetko, ako uopće, budi dosadu.


Osim poslovično promašenog prijevoda naziva koji na engleskom spominje povlačenje po betonu, filmu 'Dva lica zakona' nema se što prigovoriti. Konačan dojam mrvicu pokvari idilična završnica u kojoj jedan od aktera pljačke (taj je tamnoput, a izražajno ga tumači Tory Kittles) uživa u plodovima svog rada.

Kako god, publika na venecijanskom festivalu prošlog je rujna opravdano pozdravila Gibsonov come back.
 
26. travanj 2024 05:39