Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Zavedi me ako možeš

FILM TJEDNA
Atraktivna Charlize Theron pravi je žanrovski shapeshifter i u tome uživa. Nakon ćelave ZF heroine iz obnovljenog 'Mad Maxa' i fatalne tajne agentice iz 'Atomic Blonde', ovog svibnja iskušala je svoju glumačku svestranost u komediji 'Zavedi me ako možeš' ('Long shot').

Theronici se u ulozi ekološki osvještene američke državne tajnice Charlotte Field priključio bradonja Seth Rogen, kanadsko-američki stand up komičar koji ovdje glumi Freda Flarskya, istraživačkog novinara i zakletog protivnika tajkunizacije medija.

Fred i njegova bivša dadilja Charlotte susreću se nakon mnogo godina, ona u utrci za predsjednicu SAD-a, a on kao njezin pisac govora. Ponovni susret izaziva kontroverze i urnebesne situacije, pogonsko gorivo filma koji kvalitetom nadmašuje unificirane romantične komedije kakvim nas s vremena na vrijeme spopadaju hollywoodski filmaši.

'Zavedi me...' je zapravo subverzivan osvrt na suvremenu američku političku scenu koja se guši u infotainmentu. U Bijeloj kući stoluje ostarjeli bezveznjak kojemu je rola u TV serijalu važnija od drugog predsjedničkog mandata. Washingtonu prijete zlikovci koji će taoce pustiti ako im se predsjednik zbog hegemonije ispriča - putem Instragrama.

Desničarski medijski moguli u sprezi s dužnosnicima krote neposlušne redakcije, a prosječne glasače više od agende predsjedničke kandidatkinje zanima s kim izlazi i pod kojim kutom podiže lakat dok pozdravlja mase.

Redatelj Jonathan Levine u komični je celofan vješto upakirao sve noćne more moderne trumpovske Amerike (I ne samo nje). Glavni junaci su mu američki židov s istetoviranom polusvastikom i žena s kojom bi naša predsjednica rado solidarizirala kad je umjesto državničkih tema novinari propituju o šminki i odjeći.

No, treba reći da politički podtekst 'Zavedi me...' nimalo nije zasjenio odličnu glumačku izvedbu tandema Theron-Rogen. Zajedno na ekranu kao ljepotica i raščupana zvijer šarmantno se nadopunjuju, a i pojedinačno su jaki u svojim seksualnim i inim slabostima.

'Long shot' je ugodno iznenađenje proljeća, visoko iznad prosjeka rom-com zapleta tipa 'suprotnosti se privlače'. A donosi i pokoju asocijaciju na globalne fenomene poput serijala G.O.T., bez kojeg se više očito ne može živjeti ni na Pennsylvania Avenue 1600. 
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!
Nakon gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha na kojemu je nastupio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije p...
Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!