StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Shazam!

14. travnja 2019. - 15:35
Tko kaže da superjunaci uvijek moraju biti uštogljeni altruisti u uzvišenoj misiji spašavanja čovječanstva? Marvelova uspješnica ' Deadpool' proteklih sezona u dva je navrata pokazala da je odmak i moguć i poželjan.

Na tom tragu konkurentski DC Comics ovog nam proljeća isporučuje 'Shazam!', film o zaigranom stripovskom junaku koji svojim moćima pristupa dosta fleksibilno. A kako i ne bi, kad je tinejdžer koji se uz mrvu magije preobrazi u odraslog spasioca svijeta s plaštom nalik stolnjaku.

Lika koji ime dijeli s popularnom aplikacijom za prepoznavanje pjesama u dobi od blizu 30 godina s poletom glumi Zachary Levi. Herojev je mlađi alias siroče Billy Batson (dojmljivi Asher Angel). I jednom i drugom uloge su dobro legle, što vrijedi i za glavnog negativca Thaddeusa Sivanu (Mark Strong), žrtvu psihičkog zlostavljanja koji zbog osvete za traume iz djetinjstva prelazi na tamnu stranu.

'Shazam!' je u rukama švedskog redatelja Davida F. Sandberga, poznatog po hororcima, ispao ozbiljniji nego to sugerira najavni plakat s kostimiranim glavnim junakom koji snima selfieje dok napuhuje balon od žvakalice.

Film rađen prema stripovskom predlošku iz 1940-tih svevremenska je priča o odrastanju i potrazi za identitetom kroz prizmu napuštene djece, udomiteljskih obitelji i bullyinga u školi koji ne podnosi različitosti.

Spas od tegobne svakodnevice maloljetni Billy Batson pronalazi u odori upola starijeg Shazama. Taj od Sedam smrtnih grijeha u obličju čudovišta spašava puk Philadelphije i svoju zamjensku braću i sestre.

Makar mu se potkrade pokoja harrypotterovska posuđenica u vidu čarobnjaka, magičnih alatki i začaranih špilja, 'Shazam' spretno koristi zadane supermoći. I pritom pogađa cilj igrajući na čistu emociju kao najsnažniju od svih.

U 'Shazam!' je zgodno umetnuta i mala posveta gradu-domaćinu Philadephiji, točnije stubištu koje je davno 'pokorio' slavni filmski boksač Rocky Balboa. Simbolike je dosta i u lunaparku na početku i u završnici filma, a pojava jednog od najjačih brandova DC-a prije odjavne špice najavljuje mogući nastavak.

Određena smetnja je zaključno multipliciranje superjunaka Billyeve subraće koji neodoljivo podsjećaju na likove iz aktualne reklame jednog našeg teleoperatera. No i uz tu 'moćnu gomilicu' DC-eva prinova dobiva solidnu ocjenu.
 
01. svibanj 2024 23:18