StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kavalir s pištoljem

22. ožujka 2019. - 16:45
Tko zna je li mu za vjerovati, no 82-godišnji Robert Redford obznanio je svijetu da više neće glumiti. I za oproštaj izabrao ulogu uglađenog pljačkaša banaka u filmu znakovitog naziva 'Kavalir s pištoljem' (The Old Man and the Gun).

Zgodna je to podudarnost, jer se istovremeno još jedan hollywoodski veteran, Clint Eastwood, odlučio povući s velikih ekrana ulogom poročnog umirovljenika u 'Muli'.

Redfordov film teško je promatrati bez usporedbi s Eastwoodovim. U oba slučaja riječ je o filmskoj priči o stvarnim osobama, ostarjelim kriminalcima koji svojim manirima bude suosjećanje publike. I dok stari Clint iz očaja prevozi drogu za meksički kartel, vršnjak mu Robert u banke ulazi s pištoljem koji ne koristi jer ima drugo oružje.Šarm i zarazan osmijeh.

I kao što pripadnici kartela simpatiziraju Eastwoodov lik, tako i pokradeni novčari Redfordov stil nazivaju džentelmenskim.

Osim što ih mami život izvan zakona, junaci oba filma aktivni su i na emotivnom planu, 'mula' Earl Stone kao povratnik supruzi Dianne Wiest, a 'lupež' Forrest Tucker kao udvarač gospođi Jewel (Sissy Spacek) koju izbavi od kvara kamioneta na teksaškom asfaltu.

Par vremešnih oskarovaca iz daleke 1980. (ona je kipić za naslovnu ulogu u 'Rudarevoj kćeri', a on za režiju 'Običnih ljudi') ljupki su u zajedničkim kadrovima, živa su potvrda da se zaljubiti može i u poodmakloj dobi.

Redatelj David Lowery, neprikriveni obožavatelj Redfordova opusa, svog idola prikazuje s mnogo simpatija, pri čemu pištolj iz naslova sve vrijeme ostaje 'izočan', a osebujan pristup pljački itekako 'nazočan'. Spomenuti treba i predstavnike reda i zakona koje u 'Kavaliru' zastupa još jedan oskarovac, Casey Affleck.

Slično kao i Bradleyu Cooperu u 'Muli', i njegovom je filmskom inspektoru upravo neugodno progoniti delinkventa u devetom desetljeću života, prema kojem osjeća, ako ne poštovanje, a ono barem divljenje zbog upornosti kojom opstaje s onu stranu zakona.

U tom se smislu u 'Kavaliru s pištoljem' krije i zgodna numerološka doskočica koja spominje 16 Tuckerovih bjegova iz zatvora i 17. koji tek slijedi. Na Redfordovu filmsku kaubojštinu (legendarna uloga Sundance Kida iz westerna 1969.) se pak referira scena u kojoj se kradljivi Tucker suočava s policijskom potjerom kao jahač početnik.

Ako je istina da se povlače iza kamere, starine Eastwood i Redford odabrali su prave projekte za to. No, ipak se još nadamo da neće skoro u mirovinu.
27. travanj 2024 01:16