StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kako uloviti neženju?

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Ilustracija
18. siječnja 2019. - 15:42
Keanu Reeves i Winona Ryder, glumačke zvijezde koje su zenit popularnosti dosegnule 1990-tih, lani su udružile snage u žanru romantične komedije. Za razliku od daleke 1992. kad su u 'Draculi' Francisa F. Coppole glumili mladence iz horora, u filmu 'Kako uloviti neženju?' uzvanici su na vjenčanju, nimalo ugodan par 'njorgetala' kojima nitko i ništa na svijetu nije po volji.

Cinik i mizantrop Frank na svadbu mrskog mu brata dolazi kako bi po obitelji prosuo još malo žuči, a Lindsay radi pokusa, da vidi je li preboljela mladoženju, svog bivšeg momka. Dvoje sredovječnih, dobro situiranih čangrizavaca cijelim putem na pir do udaljenog Paso Roblesa rogobore i propituju smisao života (udvoje), praveći se da o temi znaju više nego otkrivaju.

'Kako uloviti neženju' nije osobito smiješan uradak, forte mu je pojava pume koju glavni junaci otjeraju larmom i cendranjem. Na polju romantike izmjenjuju se 'komplimenti' poput simetričnosti ženskog lica ili oblika muškog spolovila. Manjak rom-com sastojaka samo pokazuje da autoru na pameti nije bilo ni nasmijati ni raznježiti publiku, nego je pretvoriti u metu baražne paljbe neprekinutih dijaloga protagonista.

Takvim forsiranjem face-to-face rasprave već od prve trećine filma dijalozi postaju sami sebi svrhom i počinju zamarati. Kalifornijski pejzaži, drugi svatovi i vanjski svijet općenito ostaju posve u sjeni 'blagoglagoljanja' Franka i Lindsay. Istina, lijepo je i rijetko vidjeti dvoje ljudi kako se u sveopćoj poplavi on-line komunikacije verbalno nadigravaju uživo, no negdje usput izgubila se mjera, a s njom i faktor iznenađenja u finišu, kad logoreja konačno umine.


Teroriziranje dijalozima, doduše, ne ide na dušu glumačkom paru koji je i u ovoj ograničenoj formi podsjetio s koliko potencijala raspolaže. Pogotovo Keanu Reeves, mladolik i u pedeset i nekoj.

Po habitusu akcijski junak, posustalu je karijeru nakon Matrixa oživio dojmljivim likom plaćenog ubojice Johna Wicka, a novim filmom samo potvrđuje interpretativnu svestranost. Winoni Ryder pristaje uloga neurotične single lady, no glumica tek mora naći novu ulaznicu za hollywoodsku A listu, odakle je nesretno ispala zbog davnog otkrića kleptomanskih sklonosti.

Nakon 'Neženje' resetirati bI možda trebalo i cijeli žanr jer je očito da gunđala koja se zbliže po principu 'tko se svađa, taj se voli' nisu prava formula za uspjeh.
24. travanj 2024 09:51