StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Špijun koji me napucao

17. kolovoza 2018. - 12:14

'Špijun koji me volio' iz 1977. donio je desetu hladnoratovsku priču o agentu 007 Jamesu Bondu. Dvadesetak godina kasnije, 'Špijun koji me hvatao' nastavio je sagu o uvrnutom agentu vremeplovcu Austinu Powersu, da bismo 2018. dobili i treći film sa zaposlenim špijunom u nazivu.

No, za razliku od prethodna dva naslova, u novoj akcijskoj komediji 'Špijun koji me napucao', glavni lik nije beskrupulozni obavještajac, već njegova ostavljena draga Audrey (Mila Kunis) s najboljom prijateljicom (Kate McKinnon) koja ime i prezime dijeli s holivudskim teškašem Morganom Freemanom (?!).

Dvije frendice, ne osobito inteligentne Amerikanke koje nikad nisu prešle Atlantik ili pričale o ičem suvislijem od propalih veza, odjednom se nađu u pogibeljnoj špijunskoj misiji usred Europe. Ako žele preživjeti i usput spasiti svijet od terorista, moraju sačuvati memory stick skriven u statueti nalik Oskaru za kojom traga pola bjelosvjetskog obavještajnog podzemlja.


'Špijun koji me napucao' redateljice i koscenaristice Susanne Fogel kombinira trendi temu osvještenih žena s akcijskim scenama kakvima obiluju uspješnice poput 'Nemoguće misije' i 'Johna Wicka'. Akcijska komponenta odrađena je solidno, posebice kroz uvodni prizor potjere za Audreyenim dečkom CIA-inim agentom (Justin Theroux) u Vilniusu ili bijeg junakinja taksijem ulicama Beča.

No, s humornim dijelom ide nešto teže jer je naprosto prenapregnut. Glavne zvijezde su, kad se raziđe dimna zavjesa feminizma, prikazane kao tupave turistkinje zalutale na Stari kontinent. Na opasnost reagiraju cikom i kriještanjem, europski automobili s mjenjačem i dress code u otmjenim restoranima za njih su savršena nepoznanica.


Nespretnosti dviju prijateljica na momente iritiraju, ali sporadično ipak uspiju izvući i osmijeh jer su Kunis i McKinnon sretno odabran tandem u kojem, unatoč povremenim pretjerivanjima, prevagu odnosi manje poznata ali talentiranija McKinnon.

Epizoda Gillian Anderson ( besmrtna Scully iz X-Files) kao moćne šefice britanske MI6 ostat će zapamćena tek po usporedbi s 'Vladinom Beyonce', a sporedna uloga gimnastičarke-snajperistice (Ukrajinka Ivanna Sakhno) po traženju mete među 'američkim glupačama' , dezorijentiranim gošćama kakvih su pune europske metropole.


Završetak komedije sluti na novi nastavak kroz angažman heroina u tajnim službama, iako je teško zamisliti što bi 'girl power' dvojac još mogao iscijediti iz svojih ograničavajućih uloga. Za još jednog 'Špijuna koji me...(štogod)', trebalo bi više vještine od nespretnog zazivanja zviždača Edwarda Snowdena i skrivanja USB sticka u intimnim bespućima.

27. travanj 2024 01:05