StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Oceanovih 8

22. lipnja 2018. - 18:00

Hollywoodske žene više nisu bespomoćne djeve i ukras muškim kolegama koji dominiraju ekranom. Dokaz tomu najnovija je 'maskulinizirana' verzija hita o šarmantnim lupežima 'Oceanovih 8'. Nakon muške trilogije o družbi dugoprstića Dannya Oceana koja je Georgeu Clooneyu u prošlom desetljeću zacementirala zvjezdani status, dobili smo i ženski spin-off.

Tema? Drska pljačka dragulja koju orkestrira Dannyeva sestra Debbie (pouzdana Sandra Bullock u pedeset i nekoj). Ona oko sebe okuplja tim po svemu različitih žena, redom poznatih glumačkih imena. Uz oskarovku Cate Blanchett u ulozi bikerice, tu su okata Anne Hathaway iz 'Prade', tek naizgled krhka Sarah Paulson, rokoko dama Helena Bonham Carter, pjevačica Rihanna kao hakerica...

Žena je ukupno osam, a plan je samo jedan, osmišljen u glavi bivše robijašice Debbie. Muškarci su u njemu suvišni, važan je tek jedan, i to kao predmet osvete. Šefice Debbie u ekipi ne želi muškarce 'jer su oni svima sumnjivi, dok ženama ljepota jamči alibi'.
Idejni tvorac muške verzije Oceanovih Steven Soderbergh u ovom se projektu povukao na rezervni položaj producenta i režiju prepustio Garyu Rossu (“Igre gladi”, „Pleasantville“).

Redatelj je heroinama pustio da se razmašu na putu bezakonja i stvorio dopadljiv film, na trenutke subverzivan ( snobove i samozvane modne ikone pljačkaju plebejke), no zapletom predvidiv i slabo razrađenih karaktera. O motivaciji okteta kradljivica doznajemo tek površno, a i plan za krađu najbolje čuvane dijamantne ogrlice na svijetu je, blago rečeno, naivan.

Prvo, teško je povjerovati da bi ijedna ozbiljna osiguravateljska kuća dopustila da im trokilogramski komad nakita pohranjen u muzeju netko koristi za prošetkivanje modnom pistom. Još je manje vjerojatno da bi ukradenu ogrlicu netko 'in situ' nasjeckao poput pilećeg filea i umjesto originala okradenima podvalio 3D isprintan lažnjak od cirkona.

No, ako uzmemo u obzir da nije riječ o akcijskom trileru već o punokrvnoj 'heist komediji', Oceanovih 8 položile su ispit. Istina, više zahvaljujući šarmu glumačke postave i uzletu već poprilično iritantnog pokreta #MeeToo, nego snazi scenarija. U konačnici je ipak najvažnije je da su dragulji nekažnjeno ukradeni, a zarada filma veća od uloženih 70 milijuna dolara.

 

26. travanj 2024 23:06