StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Moj lažni muž

19. svibnja 2018. - 18:06

Romantična komedija 'Moj lažni muž' ima sve sastojke prosječne telenovele. Glavni junaci su siromašna samohrana majka i bezobrazno bogati nasljednik playboy. On ima patrijarhalnog oca i zlu sestru, a ona tri part-time posla kojima prehranjuje isto toliko kćeri. Osim klasnih razlika koje premosti ljubav, tu je i u sapunicama gotovo obvezna amnezija naslovnog lika koji je nakon pada u more s palube skupocjene jahte prisiljen živjeti u neimanštini.

No, film redatelja Roba Greenberga nije telenovela, već novi hollywoodski wannabe hit koji se u nedostatku jačih naslova nakratko uspio ugurati na drugo mjesto američkog box officea, odmah ispod združenih trofejnih Avengersa.

'Moj lažni muž' zapravo je remake istoimenog filma iz 1987. (službeni naziv mu je Overboard, no kod nas je prijevod opet miljama daleko od izvornika) koji tematizira neobičnu romansu žene iz radničke klase, pripadnice 'bijelog smeća' i latino zavodnika, po imetku usporedivog s milijarderom Carlosom Slimom.

Različitost podrijetla i životnih stilova likova bila je i ostaje glavni pokretač radnje koja baš i ne odiše originalnošću, no ipak se nekako održava na površini zahvaljujući interakciji ključnih aktera.

Plavokosa prevarantica Kate koju glumi Anna Faris (donedavno supruga Chrissa Pratta, jednog iz plejade aktualnih Osvetnika) simpatična je gubitnica vrijedna suosjećanja. Meksička zvijezda Eugenio Derbez se pak lako uživio u ulogu dobroćudnog ocvalog pripadnika zlatne mladeži Leonarda.

Američko-latinoamerički dvojac zajedno dobro funkcionira na platnu, a pokoju duhovitu dosjetku izbace i epizodisti poput Leonardovih kolega iz građevinske tvrtke koji ga zadirkuju zbog nježnih ruku, ne znajući da je baš on nasljednik najvećeg svjetskog proizvođača cementa.

Jedna od manje uspjelih minijatura gostovanje je Eve Longorije, zvijezde 'Očajnih kućanica' koju u posljednje vrijeme na malim ekranima češće gledamo u reklamama za dekorativnu kozmetiku, nego u iole ozbiljnim serijalima.

Ukratko, američkim filmskim kritičarima nije dobro sjela 'rekonstrukcija' tridesetak godina stare komedije, toliko prosječne da je se valjda sjećaju samo vječni nevjenčani supružnici Goldie Hawn i Kurt Russell (ona je glumila bogatašicu s gubitkom pamćenja, a on siromašnog zanatliju, samohranog oca). Uistinu, čemu oživljavati naslove koji su blago preminuli u osrednjosti?

Argument za to na aktualnoj je filmskoj sceni prilično jak: u vrijeme poplave blockbustera o stripovskim superjunacima, malo odmaka dobro dođe, pa makar se radilo i o klimavom i stoput viđenom zapletu.

26. travanj 2024 19:43