StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Igrač broj 1

6. travnja 2018. - 16:07

Nakon ozbiljnih oskarovskih filmova poput 'Lincolna', 'Mosta špijuna' i 'Novina', Steven Spielberg uželio se promjene i iz povijesti doskočio u budućnost. Slavni hollywoodski redatelj u novom uratku 'Igrač broj 1', rađenom po književnom predlošku Ernesta Clinea, promijenio je i ciljanu publiku, iz sredovječne u tinejdžersku.

Stari filmski vuk procijenio je kako bi priča o paralelnim životima rezignirane mladeži u virtualnoj stvarnosti mogla privući gledatelje odrasle na video-igricama i pimplanju po mobitelu. Rezultat je ostvarenje kojemu se u smislu kinetike nema što prigovoriti. Tempo je munjevit, izmjena kadrova frenetična, a boje i zvukovi kao istrgnuti s igraće konzole,pa više od dva sata trajanja filma prođe u hipu. Sa sadržajem, distopijskom pričom o postapokaliptičnom Ohiju 2045., stvari stoje dosta lošije.


U điru su klimatske promjene, prenapučenost i otuđenje, dok sveprisutna zlomisleća korporacija putem virtualne igre OASIS , kojoj se otuđeni utječu, želi zagospodariti planetom. Iste je motive, samo mnogo minucioznije, nedavno obradio 'Blade Runner 2049.'

No, Spielbergu cilj očito nije bio ulaziti u filozofske rasprave o bitku, već zabaviti adolescente, skupinu kojoj pripada i glavni junak, neugledni Wade Watts (Taye Sheridan). Njegov je avatar Parzifal u OASIS-u prava zvijezda, sakupljač magičnih ključeva koji osiguravaju milijunsko naslijeđe preminulog tvorca igre Jamesa Hallidaya (Mark Rylance), na koje, dakako, cilja i zločesta korporacija.

Upravo dvojnost lika Wadea / Parzifala uvelike ometa praćenje filma. Stalni preskoci iz stvarnog u virtualni svijet lome radnju ionako pretrpanu referencama na pjesme, filmove i citate stare tridesetak i više godina. Teško je vjerovati da će današnje tinejdžere dojmiti podsjetnici na davnog Aliena, Jurski park ili King Konga. Istina, ima i dobro pogođenih referenci, poput plesa Parzifala i njegove dragane avatara Art3mis (Olivia Cooke) u bestežinskom stanju na stihove Groznice subotnje večeri ili jurnjave automobilima u stilu 'Brzih i žestokih', no te su reminiscencije više izuzetak nego pravilo.


Kako god,'Igrač broj 1' svojevrstna je prekretnica za hitmejkera Spielberga, koji je u zenitu slave bio baš u vrijeme na koje se referira film. Njegov hit o dobroćudnom izvanzemaljcu E.T. obilježio je filmske 1980-te, baš kao i trilogija o nekonvencionalnom arheologu Indiani Jonesu. No, u sedmoj umjetnosti sada pušu neki novi vjetrovi, pa su i izgledi da 'Igrač broj 1' Spielberga ispali na tron kao 'redatelja broj 1' značajno umanjeni.

26. travanj 2024 03:32