StoryEditorOCM
ZabavaFESTA MALOSTONSKE KAMENICE UZ VISOKU DELEGACIJU

VELIKA FOTOGALERIJA FESTE OD KAMENICA Ništa ne može zasjeniti malostonsku deliciju i vrhunska vina! 

17. ožujka 2018. - 16:52

Uz blagdan Svetog Josipa svi putovi vode u Ston na kušanje kamenica, koje su upravo u ovo doba godine najpunije i najslasnije. Ni loše vrijeme nije moglo zaustaviti ljubitelje ove delicije sa kojom su se sladile okrunjene glave i koja je postala zaštitni znak Stona, Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ljubitelji kamenica guštali su tako na rivi u Malom Stonu uz dobru glazbu, kamenice i kapljicu pelješkog vina.
- Ovo je veličanstveno. Stonska kamenica je delicija koja nema premca, rekla nam je Pločanka, Slavenka Mušan koju smo zatekli na rivi u Malom Stonu neposredno nakon degustacije stonske kamenice.

Otkrila nam je da je „njezina mjera“ deset do dvadeset kamenica, što se zalije kapljicom kvalitetnog pelješkog vina.
- Stonska kamenica je najbolja u svijetu i to moramo brendirati i znati iskoristiti-kazala je Slavenka.
Čisto more Malostonskog zaljeva, omjer soli i minerala koji se miješaju s kraškim izvorima slatke vode, morsko dno bogato naplavinama fitoplanktona idealni su za uzgoj kamenica.

Ipak, uzgajivači sa kojima smo razgovarali kažu da ima dosta problema a najveći je predator orada, koja uništava kamenice. Ovrata kako je nazivaju na Pelješcu učini velike štete koje se mjere milijunima kuna-kazali su nam školjkari, koje je na njihov dan saslušao i sam premijer, Andrej Plenković.

- Ribari su nas izvijestili kako ide proizvodnja kamenica i dagnji u okviru zakonskih rješenja čemu bi trebalo doprinijeti i Ministarstvo poljoprivrede kroz zakonska rješenja i Pravilnike, kazao je Plenković nakon sastanka sa školjkarima na kojem su bili nazočni i župan, Nikola Dobroslavić sa zamjenicima, Žaklinom Marević i Joškom Cebalom.
- Preko 60 posto hrvatske proizvodnje kamenica dolazi iz Stona a hrvatska vlada će to poticati kroz različite poticajne mjere-kazao je Plenković.

Odgovarajući na novinarski upit je li upoznat sa namjerom izgradnje turističkog kompleksa u Dubi Stonskoj, čemu su se usprotivili brojni znanstvenici ističući da će se narušiti ekosustav Malostonskog zaljeva te tako ugroziti stanište stonske kamenice, premijer Plenković je rekao da je čuo za tu investiciju ali da o njoj nije bilo govora na sastanku sa školjkarima.
- Razgovarali smo općenito o studijama zaštite okoliša i proizvodnji školjaka i problemima orada koje brste školjke u ranim fazama uzgoja-zaključio je Plenković.

Iako je ovogodišnji Dan stonskih kamenica posjetom premijera Plenkovića i izaslanstva HDZ-a, dobio politički prizvuk veselo je bilo na rivi u Malom Ston. Pjevalo se, plesalo, zabavljalo u čest ove čuvene stonske delicije, sa kojom su se sladile europske okrunjene glave.
A stonska kamenica se uglavnom degustira svježa, tek izvađena iz mora poškropljena sa nekoliko kapi limunova soka, premda ima još dosta načina kako se kamenica može spraviti.

Stonska kamenica nije samo deliciji to je puno više. Neki joj pripisuju i afrodizijačka svojstva, nazivaju je i eliksirom ljubavi no to ćemo prepustiti „lovačkim pričama“, koje se neizostavno prepričavaju u ovakvim prigodama.
Za te priče čulo je i društvo iz Vodica, koje je došlo u Mali Ston. Smijulje se i zagonetno odmahuju rukama na spomen da je kamenica afrodizijak, jednako i za žene i za muškarce.

- Jako smo zadovoljni. Posebno naše žene, kažu da je dobro crno vino-dobacuju nam dok poziraju našem fotoreporteru. Vidjet ćemo što će biti večaras-zagonetno se smješkaju.
- Obećajemo da ćemo vas izvijestiti o rezultatima govore nam kroz smijeh, Ilko Debeljak, Marinko Babić, Slavica Babić, Vesna Debeljak, Ante Juričev, svi iz Vodica i prvi put u Stonu. Prvi put li ne i posljednji dobacuju nam odlasku.
Među poklonicima stonske kamenice je Eva Kronowski . Ona priznaje da je obožavateljica stonske kamenice ali i Maloga Stona. Premda živi na relaciji Island- Sarajevo svake godine iznova dolazi za Dan kamenica.

Kušala je kamenice pripremljene i drugačije na rižoto i sa tjesteninom ali najljepše su joj svježe. Stonska kamenica je najbolja na svijetu, poručila je Eva, koja obožava i crno vino koje se odlično sljubljuje sa stonskom kamenicom upravo u ovo proljetno vrijeme, kad su kamenice najpunije i najsočnije.

25. travanj 2024 03:22