StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Crveni vrabac

9. ožujka 2018. - 16:32

Fatalne žene špijunke poput Dalile i Mate Hari omiljeni su motiv filma i televizije. Sjetimo se samo Nikite iz popularnog TV serijala 'Nikita' ili vamp Charlize Theron u lanjskom hitu 'Atomska plavuša'. Stazama tajne agenture krenula je i treća plavuša, Jennifer Lawrence, kako bi izašla iz sjene 'Igara gladi', distropijske tetralogije koja ju je proslavila.

U trileru 'Crveni vrabac', snimljenom prema romanu bivšeg operativca CIA-e Jasona Matthewsa, surađuje s prezimenjakom Francisom Lawrenceom koji je režirao tri od četiri nastavka 'Hunger games'. Cilj je bio predstaviti žensku inačicu Jasona Bournea, lišenu amnezije, ali dovoljno sposobnu i očajnu da iz temelja protrese globalni obavještajni milje.

Jennifer glumi Ruskinju Dominiku Egorovu, balerinu Boljšoj teatra kojoj ozljeda uništi karijeru. Zbog brige za bolesnu majku, pristupa tajnoj službi na nagovor strica, obavještajnog glavešine izgledom i previše nalik mladom Vladimiru Putinu.

Sve nakon toga dvosatni je pokušaj Lawrence da od podgrijanih sastojaka umijesi lik agentice odane Majčici Rusiji. Glumica se trudi u granicama mogućnosti, no mnogo toga radi protiv nje. U prvom redu zaplet lišen za špijunske trilere neophodne akcije i pun zastarjelih špijunskih fora. Prikaz američko-ruskih razračunavanja primjereniji je dobu blokovske podijeljenosti negoli aktualnom trenutku kad Rusi na američku visoku politiku utječu mnogo suptilnijim metodama od sprava za guljenje kože.


Osim kontroliranih prikaza brutalnosti i Lawrenceina razgolićavanja 'per se', neuvjerljiva je i škola zavođenja gdje agenti(ce) uče o vještini poznatoj otkako je svijeta i vijeka – kako seksom izvući informaciju od protivnika. Film zapinje i na emotivnom zbližavanju Ruskinje s američkim kolegom.

Vjerojatnost da bi Dominiku bezveznjak poput lika kojeg glumi jednako bezvezni Joel Edgerton potaknuo na promjenu strane, ravna je mogućnosti da se 'Crveni vrabac' prometne u triler o emancipiranoj umjesto dekoltirane špijunke. Nikakva.

Pitanje je samo što veterani poput Jeremya Ironsa (visokorangirani ruski prebjeg) i Charlotte Rampling (voditeljica 'seksualne škole') rade u bespućima filma koji tek u zadnjim minutama pokazuje natruhe onog što publika čeka 140 minuta. Malo kontraobavještajnih podvala koje intrigiraju posebno sad, kad se Kremlj u stvarnosti sumnjiči za trovanje svog odmetnutog špijuna usred Britanije.
 

26. travanj 2024 13:03