StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Najveći showman

5. siječnja 2018. - 16:36

Ime Amerikanca P.T. Barnuma studentima odnosa s javnošću dobro je poznato. Taj je cirkuski impresario i suvremenik britanske kraljice Viktorije još u 19. stoljeću udario temelje PR-a majstorski gradeći imidž kroz negativnu reklamu.

Provokacija i bizarnost bili su kredo njegove trupe sastavljene od neobičnih osobnosti, poput bradate žene, tetoviranih akrobata, patuljaka i sijamskih blizanaca. Uloge Barnuma u mjuziklu 'Najveći showman' gorljivo se prihvatio Australac Hugh Jackman, dosad najpoznatiji kao Wolwerine iz franšize X-men. Jackmanu je očito trebao odmak od akcijskog junaštva, pa je uložio trostruki napor kako bi glumom i pjesmom uplesao u Barnumov osebujan karakter.

Trud mu se uglavnom isplatio. Logan iz X-mena uvlači kandže i (ponovno) postaje vođa skupine drugačijih i odbačenih. Umjesto mutanata sad predvodi izopćenike bez supermoći i pruža im priliku da kroz različitosti dosegnu zvjezdani status, a njemu donesu novac i slavu.

Aspekt bogaćenja kroz iskorištavanje osoba s hendikepom u filmu je, međutim, potpuno zaobiđen. Burnam je prikazan kao mesija kojega bespogovorno slijede najamnici, supruga odmetnuta bogataška kći (Michelle Williams) i pripadnik zlatne mladeži Carlyle (Zac Efron) koji zbog partnerstva s Burnamom gubi društveni ugled.

Cirkusanti se hrabro nose s prezirom okoline, a Barnum na kraju stječe poštovanje i svog najljućeg kritičara. 'Najvećem showmanu' ne može se poreći emocionalna angažiranost, no previše parola odmaže.

Autori songova koji su lani 'La La Land' lani zatrpali oskarima, ovdje većinu glazbenih brojeva posvećuju veličanju snazi pojedinca i ravnopravnosti među ljudima. Istovremeno se sudbine obespravljenih uopće ne dotiču. Jedino što doznate jest da u Barnumovoj trupi postoji mladić dlakav poput psa, dugonja ruskih korijena, albino djevojka i još niz epizodnih "nakaza'' koji u mnoštvu samo statiraju.

Sitna subverzija vidljiva je tek u romansi Carlylea i crne trapezistice (pjevačica Zendaya), čija združena scena plesa u zraku i na pijesku plijeni erotičnošću. Odnos oženjenog Barnuma i švedske glazbene dive (Rebecca Ferguson) koju odvodi na svjetsku turneju ne prelazi granice dopuštenog, pa glavni junak do kraja ostaje uzoran bijeli muškarac iz američkog sna. Nepokolebljivi self made bogataš, lider i vizionar. Baš onakav kakvog bi poželjela trumpovska Amerika.

 

26. travanj 2024 11:02