StoryEditorOCM
ŽupaODSJEČENI OD SVIJETA

Župljani već 20 dana nemaju interneta, a u Rožatu cijeli tjedan. Evo što o tome kažu u HT-u te za kad najavljuju popravak

Piše Gabrijela Bijelić
6. studenog 2023. - 17:59

Već 20 dana stanari Puta Pera Kojakovića u Čibači, nekih desetak i više kućanstava, ne znaju za internet. Pokušavali su na sve načine popraviti stanje, ne mogu se, kažu, sjetiti koliko su puta zvali službu pretplatnika ne bi li doznali što se dogodilo i kad će im ‘vratiti‘ uslugu koju svaki mjesec uredno plaćaju:

- Nešto su radili, kopali rovove i oštetili svjetlovodni kabel, sve je ostalo tako raskopano, a mi bez mreže. Odmah smo se požalili, slali smo mailove, raspitivali se i ovdje i u Zagrebu kod Hrvatskog telekoma, ali ništa se nije promijenilo. Obećali su da će nam dok čekamo rješenje donijeti bežične rootere da se snađemo dok ne poprave kvar, ali ni to nisu učinili. Samo stalno ponavljaju ‘stavit ćemo požurnicu‘. Stvarno neozbiljno – požalio nam se Župljanin koji se snašao tako da su mu se svi ukućani ‘prikopčali‘ na pametni telefon s neograničenim internetom.

image

Neoprez kod izvođenja radova uzrokovao je oštećenje

 

Sasa Buric/Cropix

- Sreća da završava sezona, strah me i pomislit što bi bilo da su nam turisti tu, a u kući nemaš interneta – komentirao je nezadovoljni pretplatnik. I nikako nije jedini, jer zbog istog problema negoduju i mještani Rožata koji su u ‘informativnoj blokadi‘ 6 dana. Da je na obje lokacije došlo do oštećenja infrastrukture uslijed izvođenja građevinskih radova potvrđuju i iz nacionalnog teleoperatera:

- Na području naselja Čibača smetnja je otvorena 24. listopada, dok je za područje Rožata smetnja otvorena 28. listopada, što je dovelo do poteškoća u korištenju usluga za dio korisnika na tom području, te intenzivno radimo na što skorijem rješavanju. Konkretno, na području Čibača su već u tijeku građevinski radovi te očekujemo njihov dovršetak danas do kraja dana, kada bi i usluga trebala biti ponovo u potpunosti dostupna korisnicima, dok je smetnja u Rožatu nešto složenija te je za njezinu sanaciju potrebno napraviti dodatne radove u suradnji s drugim tvrtkama pa na toj lokaciji očekujemo rješavanje smetnje do srijede – objašnjavaju iz Hrvatskog telekoma i ispričavaju se korisnicima radi nastalih poteškoća i neugodnosti.

image

Problemi s internetom

/Shutterstock

Podsjećaju i kako korisnici koji imaju aktivnu Magenta 1 ponudu, odnosno koriste mobilne brojeve na pretplatu u HT-u i imaju prijavljenu smetnju na fiksnim uslugama, automatizmom dobivaju neograničen internet na mobilnom broju.

- Kad su posrijedi zamjenske usluge kao internet i telefon preko mobilnog signala, one se ne aktiviraju automatizmom prilikom svake prijave smetnje, već korisnici koji imaju prijavljenu smetnju, za koju je predviđen dulji rok otklona, mogu sami zatražiti aktivaciju zamjenskih usluga. Također, korisnicima koji imaju prijavljenu smetnju se mjesečna naknada umanjuje sukladno trajanju smetnje – poručuju iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.

Načelnik Nardelli: Proširenje mreže kroz EU projekt?

Je li upoznat s problemima dijelića stanovnika Čibače, pitali smo načelnika Župe dubrovačke Silvija Nardellija koji podsjeća kako je na području općine u tijeku investicija Razvoja širokopojasne infrastrukture Hrvatskog Telekoma d.d. i partnera.

- Nemam tu informaciju, ali zanm da se trenutačno radi na proširenju mreže kroz EU projekt, a jedna od lokacija je i na Putu Pera Kojakovića – izjavio je načelnik Nardelli na temu projekta koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt predviđa izgradnju optičke mreže te brzi i ultrabrzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi za 12.196 kućanstava na području Grada Dubrovnika i općina Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje najkasnije do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost unapređenja telekomunikacija iznosi 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom d.d. ulaže 57 milijuna kuna, dok se ostalih 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Svakako, do konca godine preostaje samo par tjedana, pa s radovima treba požuriti.

02. svibanj 2024 17:38