StoryEditorOCM
ŽupaBAŠIĆ NARDELLIJU

Župka: ‘Nezainteresiranoj i prestrašenoj općinskoj vlasti stanovnici su zadnja rupa na svirali‘

Piše DV
9. prosinca 2020. - 16:00
"Situacija u kojoj, preko 40 naših sugrađana traži pomoć od Općine jer su ostali bez ikakvih primanja, općinski prihodi od poreza i prireza na dohodak su se smanjili s 22 milijuna kuna u 2019. godini, na svega 16 milijuna kuna (prema zadnjem rebalansu), prihodi kućanstava od turizma su gotovo potpuno nestali, dovoljno govori u kakvom se položaju nalaze naši sugrađani. S druge strane, Općina nastavlja po starome kao da se ništa nije dogodilo, pa se tako raspisuje netransparentan natječaj za prijam u službu zakomunalnog referenta, dijele se božićnice, a u proračunu nema nijednog projekta koji se financira iz fondova Europske Unije", stoji u priopćenju Župske stranke - Župke.

Kako piše predsjednik Župke, Antun Bašić, "manjak solidarnosti s ostatkom stanovništva ne čudi, ali brine izrazita neefikasnost vlasti koja u četiri godine nije uspjela riješiti niti jedan veći problem koji Župu opterećuje već godinama".

"Tu prvenstveno mislimo na projekt Aglomeracije Župa, u suradnji s Vodovodom Dubrovnik, kojim bi se uređenje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Župa dubrovačka aplicirao za EU sredstva. Kako drukčije financirati projekt težak gotovo 150 milijuna kuna!? Trenutačno, oko 70 posto stanovništva nema priključak na sustav odvodnje što predstavlja ozbiljan ekološki problem za sve stanovnike Župe dubrovačke. Taj projekt je i temelj za daljnji razvoj, kako turizma tako i drugih gospodarskih djelatnosti u Župi dubrovačkoj, jer bez kvalitetne komunalne infrastrukture nema održivog razvoja gospodarstva. Grad Dubrovnik u suradnji s Vodovodom, ali i brojne druge lokalne samouprave su uspješno pripremile svu potrebnu dokumentaciju i već sljedeće godine kreću u realizaciju projekata, ali ne i Župa.

Župa je jedina općina u Županiji koja nema plan gospodarenja otpadom, koja nije podnijela Izvješće o stanju okoliša Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja nije u stanju urediti reciklažno dvorište za svoje građane, a koje se može u potpunosti urediti uz pomoć sredstava iz strukturnih fondova EU. Već davno smo trebali imati spremnu projektnu dokumentaciju za projekte uređenja šetnice Mlini-Plat i Srebreno-Kupari, reciklažno dvorište, novi dječji vrtić u Kuparima, rekonstrukciju i dogradnju osnovne škole, lučicu Srebreno, kulturno-informativni centar, dom za starije i nemoćne, projekt pastoralnog centra i sportskog centra u Kuparima. Umjesto toga, Općina odgovornost za nerješavanje ovakvih projekata prebacuje na druge institucije (Lučka uprava, Hrvatske ceste, Čistoća, Vodovod i sl.) i pilatovski pere ruke od odgovornosti.

Projekti se recikliraju i iz godine u godinu prebacuju za buduće planove i razdoblja, a rješenja za nove probleme u kojima se nalazimo se ne nude, već se skrštenih ruku sudbina stanovnika prebacuje u ruke tijela izvan Općine, kojima tako nezaintereirana i prestrašena općinska vlast predstavlja zadnju rupu na svirali. Proračunska sredstva teško dolaze na pravo mjesto pa se tako redovito može čuti kako nema novca za ovaj ili onaj projekt. Postavlja se pitanje: zbog čega imamo Općinu? Je li Općina napravljena kako bi se stvorili bolji uvjeti za život građana i kako bi se bolje branili interesi mještana Župe dubrovačke ili je ipak samo poligon za nečije privatne interese? Kao što se tone građevinskog otpada gomilaju na obroncima župskih brda, tako se i problemi gomilaju u Općini Župa dubrovačka, a vlast nema odgovora ni na jedan od tih problema", stoji u priopćenju.
23. travanj 2024 07:28