StoryEditorOCM
ŽupaVIDEO

Požar iznad Solina: Vjetar opet pojačao, vatra guta makiju, približila se glavnom dalekovodu

Piše Ahmet Kalajdžić
25. srpnja 2023. - 09:02

Nakon besane noći Župljani, posebno mještani Solina, kažu kako su napokon malo odahnuli otkad su stigli kanaderi. Međutim, gašenje požara i manevriranje pilotima kanadera otežava jaki vjetar.

Vatrogasci s vozilima na Jadranskoj magistrali naizmjenično propuštaju kolone iz Grada i obrnuto kako bi se smanjile gužve. Mjestimice se tijekom noći vatra spustila samo desetak metara od magistrale.

Lokalnom cestom poviše Solina i naselja ovog dijela Župe vatrogasci cirkuliraju, te pune cisterne kako bi imali dovoljne količine vode za intervenciju. Požar ispod samog dalekovoda je aktivan i plamen se ‘probudio‘ nošen jakim vjetrom. Vatrogascima će biti teško gasiti na stjenovitom terenu i održavati liniju. Požar se istočnije proširio oko 150 metara.

U Župskom zaljevu nema brodica da ne bi smetale zračnim snagama u uzimanju mora.

Trenutačno je vjerojatno najkritičnija situacija na predjelu guste šume iznad Solina, a ispod samog dvostrukog dalekovoda koji spaja trafostanicu Plat sa TS Srđ i Komolac.

Od djelatnika HEP-a doznajemo da ako požar bude eskalirao zbog sve jačeg vjetra, morat će se isključiti struju, no vjeruju da do toga neće doći. O mogućem isključivanju dalekovoda odlučuju vatrogasci i dispečerski centar Split.

Na položaju poviše Plata, raspoređeni su vatrogasci JVP Konavle - Gruda i pripadnici DVD Čilipi koji nastoje spriječiti širenja požara. Brane da se vatra ne spusti ispod gornje ceste iznad Solina jer u tom slučaju bile bi ugrožne kuće.

-Bez obzira kako kritično sad izgledalo na terenu je najteže bilo jutros između 1.30 i 2 sata, kad se branilo kuće između Župčice i Flaminga - kazali su nam u prolazu gasitelji. 

Među konavoskim vatrogascima je i ekipa od šest vatrogasaca i jednog vozila DVD-a Putnikovići s Pelješca.

03. svibanj 2024 09:15